41 találat a(z) 2023 cimkére

Munkaügyi ellenőrzések – mutatjuk a vizsgált jogsértések tanulságait Cikk

A foglalkoztatásfelügyelet közzé tette a 2023. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról szóló jelentést, melyből értékes tapasztalatok vonhatóak le. Cikkünkben a jelentés fontosabb elemeit ismertetjük.

Több mint ezermilliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel zárta az OTP a 2023. évet Cikk

Az OTP Bank a tavalyi utolsó negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 229,987 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, így éves szinten 1008,583 milliárd forinttal zárt – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján péntek hajnalban közzétett tájékoztatóból, közölte az MTI.

Több mint 25 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2023-ban Cikk

2023. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. 2023-ban az előző évhez képest átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOP 5 GVH bírság 2023-ban Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023-ban összesen több mint 2,2 milliárd forint összegű bírságot szabott ki vállalkozásokkal szemben. A Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda 2024. január 4-ei összefoglalójában kiderül, melyek voltak 2023-ban a legnagyobb versenyhatósági bírsággal érintett ügyek.

Mezőgazdasági őstermelő adózása 2023-ban Cikk

Információs füzetet jelentetett meg a mezőgazdasági őstermelőkre, az őstermelők családi gazdaságára és a családi mezőgazdasági társaságra vonatkozó szja-, járulék- és áfaszabályokról honlapján a NAV.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 10. rész: az új katatörvényről egy év távlatában Cikk

Az új katatörvény 2022 nyarán került bevezetésre. Mit gondolnak a szakértők az új katatörvény bevezetéséről, milyen gyakorlati tapasztalatokról tudnak beszámolni? A mikrofonnál: Lepsényi Mária adószakértő és Szipszer Tamás adótanácsadó.

Adócsomag: változások a szociális hozzájárulási adóban Cikk

A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény módosította többek között a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényt (Szocho tv.) és a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.) is. A módosítások alkalmazását nehezíti, hogy a hatályba lépésükre több különböző időpontban kerül sor. Az alábbi cikkben, a hatályba lépések időrendjét követve, a 2023. évi LIX. törvény szociális hozzájárulási adóra vonatkozó változásait foglaljuk össze.

Babaváró hitel: mennyivel emelkedik a büntetés jövőre? Cikk

A Babaváró kölcsön jövő évtől érvényes átalakításánál mindenki a hitelösszegre és az életkori feltételekre gondol első körben. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a konstrukcióhoz kapcsolódó büntetés – melyet egyes szabályok megsértése esetén kell fizetnünk – is érdemben megváltozik 2024-től – írja elemzésében a Bankmonitor.hu.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 7. rész: egyensúly a járulékalap és költségek között Cikk

Górcső alatt az egyéni és társas vállalkozók esete: bérkivét vagy osztalékkivét lehet „kifizetődőbb” a járulékalap szempontjából? Van-e arany középút?

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 6. rész: öngondoskodás és adókedvezmények Cikk

Nyugdíjazás előtt milyen öngondoskodási lehetőségekkel és adókedvezményekkel élhet a tb-ellátásra jogosult a kötelező társadalombiztosítási rendszer keretein belül és azon kívül?

4,6 százalékkal csökkent az ipari termelés Cikk

2023 februárjában az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte honlapján a KSH. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. januárinál 0,3 százalékkal nagyobb volt.

Így számolják az öregségi nyugdíj és az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét 2023-ban Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere 2023. évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

KSH: A vendégéjszakák száma 18 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest Cikk

2023 januárjában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal növekedett – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 5. rész: ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás az áfában Cikk

Milyen szolgáltatások minősülnek ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak, általános forgalmi adó szempontjából milyen szabályokat érdemes figyelembe venni a gyakorlatban?

A BKV-nál megállapodtak a 2023-as bérfejlesztés mértékéről Cikk

Elfogadták a 2023-as évre vonatkozó bérfejlesztés részleteit tartalmazó megállapodástervezetet a BKV Zrt. munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselői hétfőn – közölte a társaság az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink