98 találat a(z) 2023-as változások cimkére

Támogatásokról szóló rendeletek is módosulnak a napokban Cikk

Egy a Magyar Közlöny 2023. évi 68. számában, május 9-én megjelent agrárminiszteri rendelet 9 korábbi jogszabályt módosít. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Ráfizethetnek a boltok a kötelező akciós rendelet miatt – mutatjuk a részleteket Cikk

Pár napja jelent meg a 162/2023. kormányrendelet a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről, azonban számos részlet még nem tisztázott, sok értelmezési kérdés várható ezzel összefüggésben – figyelmeztet a Niveus Consulting Group.

Egy év helyett bármeddig munkára lehet fogni a nyugdíjas pedagógusokat Cikk

Már nincs időhöz kötve, hogy meddig lehet alkalmazni a közoktatásban és a szakképzésben azokat a pedagógusokat, oktatókat, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt – írja a nepszava.hu.

Átírhatják a kúttörvényt, a háztartási kutaknak nem kell majd engedély Cikk

Teljesen mentesítenék minden bejelentési procedúra alól azokat a háztartási kutakat, amelyeket nem védendő területeken fúrtak, és nem mélyebbre, mint ötven méter. Azért döntött így a kormány, mert lehetetlen a százezernyi kút összeírása – írja a hvg.hu.

Benyújtották az állami építési beruházásokról szóló törvényjavaslatot Cikk

Benyújtotta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatot a kormány az Országgyűlésnek szerdán.

Könnyítések várhatók a kutak szabályozásában Cikk

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium (AM) – közölte közösségi oldalán Nagy István miniszter.

Teendők, tudnivalók az új visszaélés-bejelentési szabályok kapcsán Cikk

Mintegy másfél éves késéssel átültetésre kerül Magyarországon is a 2019/1937. számú visszaélés-bejelentési irányelv. Mivel számos új kötelezettséget is megfogalmaz, ezeket az alábbiakban mutatjuk be.

Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer: pár hónap maradt a felkészülésre Cikk

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (extended producers responsibility, EPR) működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet értelmében 2023 júliusától kezdve a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország adótanácsadói üzletága.

PM-tájékoztató a transzferár-adatszolgáltatáshoz Cikk

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. NGM rendelet 8–8/A §-a szabályozza a kapcsolt vállalkozások részére előírt transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség részletszabályait. Az adatszolgáltatás megfelelő teljesítése érdekében a Pénzügyminisztérium tájékoztatót állított össze, amelynek célja elősegíteni az adózók jogkövetését – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kiterjesztett gyártói felelősség: feladatok már 2023. április 1-jétől Cikk

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályozását tartalmazó kormányrendelet számos új kötelezettséget ír elő a „körforgásos termékeket” forgalomba hozó vagy saját célra felhasználó személyek számára. A szabályozás legtöbb előírása 2023. július 1-jétől lesz alkalmazandó, azonban az érintetteknek már 2023. április 1-jétől lesznek feladataik – írja közleményében a PwC Magyarország.

Új rendelet: kötelező a tájékoztatás az élelmiszerben lévő rovarfehérjéről Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 40. számában március 21-én megjelent agrárminiszteri rendelet szerint a jogszabály kihirdetését követő harmadik naptól élelmiszer-értékesítés esetén tájékoztatni kell a fogyasztót a késztermékben jelen lévő rovarfehérjéről.

Új mentesség a népegészségügyi termékadóban Cikk

A népegészségügyi termékadó (neta) hatálya alá tartozó termékkört alaposan kibővítette 2022 júliusában a jogszabályt módosító 197/2022. kormányrendelet. Már ez a jogszabály is tartalmazott az eredetihez képest új mentesítési lehetőséget, de még nem küszöbölte ki az adóköteles termék felhasználásával létrejött, szintén adóköteles termék belföldi értékesítése következtében előálló adóhalmozódást. A többek között a netatörvényt is módosító, 2023. március 1-jétől hatályos 62/2023. kormányrendelet ennek szabályozásával bővíti az adómentes értékesítések körét, ezért az érintett gazdálkodóknak érdemes felülvizsgálni a számukra netakötelesen teljesített értékesítéseket.

Közzétették a NAV e-nyugta-koncepcióját Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján az e-nyugta koncepciójának fő elemeit.

Gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó: március 1-jétől hatályos a módosítás Cikk

Március 1-jén hatályba lépett a tegnap este kihirdetett, gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó-kötelezettség szabályait módosító kormányrendelet. A jogszabály-módosítás pontosítja a gyógyszergyártó, tehát a különadó alanyának a meghatározását. Ennek nyomán adóalanynak azon vállalatok minősülnek, amelyeknek a gyógyszeralapanyag-, gyógyszerkészítmény-gyártási tevékenységből származó nettó árbevétele az adóév első napján rendelkezésre álló beszámolóban szereplő adatok alapján meghaladja a teljes nettó árbevételének 33,33%-át. A hivatkozott rendelkezés továbbá egyértelműbbé teszi, hogy csak az említett tevékenységeket ténylegesen végző vállalatok tartoznak a különadó hatálya alá – írja sajtóközleményében a Deloitte Magyarország.

51-ről 59-re nőtt az adónemek száma Magyarországon 2022-ben Cikk

A 2022-es év társadalmi-gazdasági változásai megtörték a régóta csökkenő trendet, és a tavalyi évben 51-ről 59-re nőtt az adónemek száma. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda sajtóközleményében bemutatja az újdonságokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink