98 találat a(z) 2023-as változások cimkére

Az adóhatósági végrehajtás és az adóigazgatási rendtartás változásai Cikk

Írásunkban a 2023. június 6-án, T/4243. számon benyújtott törvényjavaslatnak az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény módosítására előirányzott rendelkezéseit tekintjük át.

Négy új kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 88. számában négy kormány- és egy MNB rendeletet, két kormány- és négy AB határozatot hirdettek ki június 20-án.

Áfával kapcsolatos változások az új adócsomagban Cikk

A 2023. június 6-án benyújtott, az adótörvények módosításával is kapcsolatos T/4243. számú törvényjavaslat alapján az általános forgalmi adó szabályaiban több ponton változások várhatók. Ezeket vesszük sorra.

Adócsomag: pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték várható változásai Cikk

A T/4243. számú, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat hivatalos indokolása szerint a javaslat a pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték kapcsán a jelenleg veszélyhelyzeti kormányrendelet szintjén szabályozott, a jogszabályba hosszú távon is beépítendő rendelkezések átvételére és pontosítására irányul; a jelenleg alkalmazott szabályokhoz képest tehát nem tartalmaz releváns újítást. A törvényi szintű szabályozás a tervezet szerint 2023. augusztus 1-jén lépne hatályba.

Adócsomag: várható változások a kata és a kiva szabályozásában Cikk

Idén a 2023. június 6-án megjelent, T/4243. sorszámot viselő törvényjavaslat tartalmazza (a légitársaságok hozzájárulásának szabályai mellett) az utóbbi években már megszokott „nyári adócsomagot”. Ebből az összeállításból írásunkban a kisadókat – kisvállalati adó (kiva), kisadózó vállalkozások tételes adója (új típusú kata) – érintő, az adócsomagban előirányzott változásokat tekintjük át. Ezek a módosítások a törvényjavaslat szerint már 2023. augusztus 1-jével hatályba lépnének.

A SZÉP-kártyákon elfekvő pénzek 90 százalékát használta fel a lakosság Cikk

A lakosság szinte teljes egészében felhasználta a SZÉP-kártyákon lévő "alvópénzeket" – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.

Légitársaságok hozzájárulása – itt vannak az új törvényjavaslat részletei Cikk

Június 6-án a kormány benyújtotta a T/4243. számú törvényjavaslatot, mely az új adócsomag mellett rögzíti a légitársaságok hozzájárulására irányadó, bevezetni tervezett előírásokat is.

Június 6-án éjjel benyújtották a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot is Cikk

A T/4255. számú törvényjavaslatot 23 óra 12 perckor nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Változnak az épületek energetikai tanúsítványai Cikk

Korszerű rendszerben készülnek és a korábbiaknál részletesebb felújítási javaslatokat tartalmaznak a jövőben az épületek energetikai tanúsítványai. A novembertől élesedő szabályozás enyhíti az építkezőkkel szemben támasztott és a jelentős felújításokra vonatkozó, bonyolult és elavult követelményeket – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán az MTI-vel.

Felszámolási eljárás és „vagyonmentő” kft. – szabályok, nyitott kérdések Cikk

A kormány ismét módosította a felszámolási eljárásokra vonatkozó szabályokat. A Magyar Közlönyben 2023. április 17. napján hirdették ki a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023. kormányrendeletet („Rendelet”), melyet azóta már módosított is a május 19-én kihirdetett 187/2023. kormányrendelet. A jogszabályok új lehetőséget biztosítanak a felszámolóknak, az adósoknak, illetve az adós tevékenységeit átvenni kívánó potenciális vevőknek. Ezen szereplőknek célszerű átértékelniük jelenlegi gyakorlatukat annak érdekében, hogy ki tudják használni az újonnan létrehozott „vagyonmentő” jogintézményt.

Megjelent a HVG Munkajog 2023 különszám – digitális változatban is Cikk

A HVG legutóbbi munkajogi különszámának megjelenése óta több ponton – javarészt 2023. január 1-jétől – változott a munka törvénykönyve, elsősorban azzal a céllal, hogy a módosított jogszabály segítse elő a koherens jogalkalmazást, illetve harmonizáljon az európai uniós joggal. Ennek kapcsán az Országgyűlés a munka és a magánélet egyensúlyával, illetve a kiszámítható munkafeltételekkel összefüggő uniós irányelveket ültetett át a hazai munkajogba. Így – többek között – bevezette a szülői szabadságot, bővítette az apasági szabadságot és a rugalmas munkavégzés iránti kérelem lehetőségeit, valamint újabb felmondási tilalmakat is meghatározott.

Módosult a közigazgatási- vagy fekvéshatár-változás bejegyzésének díja Cikk

A 2023. évi 70. számú Magyar Közlönyben megjelent és egyes részei vonatkozásában másnap hatályba is lépett az egyes törvényeknek a közigazgatás fejlesztésével összefüggő módosításáról szóló 2023. évi XXI. törvény.

Nem használható az országbérlet az előszezontól a balatoni Intercityken Cikk

Május 15-ig jártak csak olyan Intercityk a Balatonnál, amelyeknek voltak nem helyjegyköteles, így az országbérlettel is igénybe vehető kocsijai – írja a hvg.hu.

Rendelet egyes egészségügyi, illetve egyészségügyben dolgozók bérének növeléséről Cikk

Az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 256/2013. kormányrendeletet módosító 181/2023. kormányrendeletet a 2023. évi 73. Magyar Közlönyben hirdették ki május 16-án.

2023-as adóváltozások: mezőgazdasági őstermelők ipa-kötelezettsége – példákkal Cikk

Az iparűzési adót szabályozó 1990. évi C. törvény (hipa-törvény) 2023. január 1-jétől bekövetkezett változásai érintik a mezőgazdasági őstermelők adófizetési kötelezettségét is. Jelen cikkben arra vállalkozunk, hogy részleteiben bemutassuk az őstermelők iparűzésiadó-kötelezettségeit, hangsúlyozva a 2023-as évet érintő teendőket és lehetőségeket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartósan beteg munkavállaló végkielégítése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Német állampolgár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink