hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha munkáltatója arra játszik, hogy Ön mond fel?

  • adozona.hu

Olyan munkakört ajánlottak a gyesről visszatérő kismamának, amelyet nem biztos, hogy fizikailag bírni fog. A munkáltatóját ez nem érdekli, mit tehet? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Jeleztem a munkáltatómnak, hogy letelik hamarosan a gyesem, szeretnék visszamenni dolgozni. Erre azt közölték velem, hogy a munkaköröm már foglalt, bár visszavesznek, de olyan munkakörbe helyeznek, amit nem fogok bírni, és én fogok néhány hét után felmondani. Az a kérdésem, hogy ezt valamilyen jogcímen megtehetik-e, vagy kötelesek az eredeti munkakörömbe visszavenni? A másik kérdés: az általuk felajánlott másik munkakört, ha egészségileg nem bírom (és erről van orvosi igazolásom is) köteles vagyok-e elfogadni, illetve a munkáltató köteles-e újabb munkakört felajánlani?

A gyes ideje alatt Ön fizetés nélküli szabadságon volt. A fizetés nélküli szabadságot követően, ha a munkáltatója az időközben bekövetkezett okoknál fogva nem tudja Önt eredeti munkakörében tovább foglalkoztatni, köteles felajánlani Önnek egy másik munkakört. Amennyiben ezt a munkakört nem kívánja, vagy nem tudja betölteni, azt nem köteles elfogadni, viszont a munkáltató sem köteles Önnek újabbat felajánlani.

Amennyiben ezek alapján a munkáltatóval a továbbfoglalkoztatásról nem tud megállapodni, a munkáltató kénytelen lesz a munkaviszonyt rendes felmondással, megfelelő indokolással megszüntetni. Mivel ön gyermeknevelés céljából kiadott fizetési szabadságból tér vissza, a munkáltató a felmondást Önnel csak a fizetés nélküli szabadság lejártától számított 30 nap elteltével közölheti, addig védettséget élvez. A felmondási idő csak ezután kezdődik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink