hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Betegállomány után meddig tart a felmondási védelem?

  • adozona.hu

Mit jelent a védett kor, s a felmondási védelem miként jár hosszú betegállomány után? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkjogásza válaszol.

2009 áprilisa óta vagyok egy kft. alkalmazottja. A viszony fél év eltelte után megromlott a tulajdonos-ügyvezető és köztem. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a belépesemkori közvetlen főnökömnek, majd a hozzám hasonló beosztásban lévő kollégámnak létszámleépítés címszóval felmondtak, és ezután az addigi 3 fő munkáját nekem egyedül kellett végeznem, plusz ellenszolgáltatás nélkül. Én megpróbáltam kialkudni béremelést, de ez nem járt eredménnyel, sőt innentől kezdve nagyfokú vegzálásnak lettem kitéve, nagy feszültség, nyomás alatt kellett dolgoznom, ennek eredményeként 2010. áprilisától betegállományba kerültem, ami még jelenleg is tart. Május elején lejár ez egy év, vissza kell mennem dolgozni arra a helyre mely mentálisan teljesen kikészített. Szinte biztos vagyok abban, hogy a visszatérésem után megkapom a felmondásomat.

Kérdésem az lenne, hogy milyen védettség jár nekem, egyrészt a hosszú betegállomány miatt, másrészt, a betöltött 58. életévem révén benne vagyok a nyugdíjazás előtti 5 éves időtartamban (védett kor) is.

A hosszú betegállomány miatt a rendes felmondás elleni védettsége kvázi meghosszabbodik 30 nappal. Ez azt jelenti, hogy amikor újra keresőképes lesz, akkor már átadhatják Önnek a felmondást, de a felmondási ideje csak további 30 nap elteltével kezdődhet meg.

A védett kor, amely az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőző 5 évet jelenti azzal jár, hogy a munkáltató csak különösen indokolt esetben mondhatja fel a munkaviszonyt. Ilyen indok lehet a törvény alapján pl. az egészségügyi alkalmatlanság, amit azonban a munkáltatónak kell bizonyítania. A védett kor alatt egyébként a munkavállalót emelt összegű végkielégítés is megilleti, amennyiben még nem minősül nyugdíjasnak. Rendkívüli felmondás esetén természetesen más szabályok irányadók, de erre most a munkavégzés hiánya miatt igen kevés esélyt látok, hogy a munkáltató ezt az utat választaná.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink