hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: gyes, szabadságolás, kölcsönzött munkaerő

  • adozona.hu

Hányszor lehet meghoszabbítani a határozott idejű munkaszerződést? Csökkenthetik-e a gyesről visszatérő dolgozó munkaidejét? Milyen szabályok alapján határozható meg a munkarend és a szabadságolás? Milyen jogai vannak a kölcsönzött munkaerőnek? Az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol az olvasók kérdéseire.

A munkáltató a határozatlan idejű munkaszerződést átalakíthatja-e három hónapos határozott idejű szerződéssé, amit (esetleg) mindig meghosszabbít? A határozott idejű szerződést visszamenőleges hatállyal kívánja aláíratni. Jogosan jár el?

A határozatlan időre szóló munkaszerződést csak közös megegyezéses munkaszerződés módosítással lehetne határozott idejűvé átalakítani és ez esetben is visszaélésszerű lenne ezt több alkalommal megtenni, azaz mindig újabb 3 hónappal meghosszabbítani. A munkáltató eljárása tehát nem jogszerű.

Gyed után, gyesre visszatérő dolgozó munkaidejét lecsökkenthetik?

A gyermek nevelésére kapott fizetés nélküli szabadságról visszatérő kismamát elsősorban az eredeti munkakörében és a munkaszerződésében rögzítettek szerint kell visszavennie a munkáltatónak. A munkaszerződésben meghatározott munkaidőtől a felek csak közös meg-egyezéssel, a munkaszerződés megfelelő módosításával térhetnek el. 

12 órás, folyamatos munkarendben dolgozom, vagyis három munkanapot három szabadnap követ. A munkaadóm a következőképpen osztja ki a szabadságomat: a 22 nap szabadságot felazorozza 8-cal (merthogy átlagos, 8 órás munkaidővel számol) és ezt visszaosztja 12-vel (merthogy én ilyen munkarendben dolgozom). Így 14 nap szabadságom van egy évben. Rendben van ez így?

A Munka törvénykönyve nem órákban, hanem munkanapokban adja meg a szabadság tartamát. Ennek megfelelően azt napokban és nem órában adja ki a munkáltató. Az olyan munkaidőbeosztásban dolgozó munkavállalók, akiknél heti kettőnél több pihenőnapot biztosít a munkaidőbeosztás, ott a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, valamint a munkaszüneti napot. Ez azt jelenti, hogy azokra napokra is kiadható szabadság, amikor a munkavállalót a munkaidőbeosztása alapján egyébként sem terheli munkavégzési kötelezettség. A munkáltató alábbiakban leírt eljárása nem felel meg a törvényi előírásoknak.

Mennyivel előbb kell megkapnom a munkarendemet a munkahelyemen? Mennyi időközönként kell pihenőnapot biztosítaniuk?

A munkáltató a munkavállalót a rá irányadó munkarendről a munkaszerződés megkötésével egyidejűleg köteles tájékoztatni. Ettől meg kell különböztetni a munkavállaló munkaidőbeosztását, amelyet - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre előre kell közölni a munkavállalóval. Ennek hiányában az utolsó munkaidőbeosztás az irányadó. Főszabály szerint a munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg, ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie. Az alkalmazott munkarend, munkaidőkeret és az aktuális munkaidőbeosztástól függően azonban a főszabály alól nagyon sok kivétel van. Részletes információk hiányában, erre a kérdésre nem lehet kielégítő választ adni.

Munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgozom. A szabadságolás, felmondás szabályai rám is ugyanúgy vonatkoznak, mint a „rendes” munkavállalókra?

A munkaerő-kölcsönzés keretében alkalmazott munkavállalók szabadságának mértékére a „rendes” munkavállalókra vonatkozó szabályok irányadók. A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - a kölcsönvevő adja ki. A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval - előzetes meghallgatása után - legkésőbb a szabadság kezdete előtt három nappal közölni kell. A szabadság kiadására tehát főszabály szerint formailag a kölcsönadó jogosult, de tekintettel arra, hogy a mindennapi munkavégzésbe és a munkaszervezésbe a kölcsönvevő lát bele, az ő javaslata alapján illetve a vele való egyeztetést követően kerül sor a szabadság kiadásra.

A felmondás szabályai azonban a felmondási idő tekintetében a normál szabályoktól eltérően alakulnak A felmondást munkaerő-kölcsönzés esetén is a kölcsönbeadónak kell indokolnia Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell derülnie. Vita esetén a felmondás indokolásának valóságát és okszerűségét a kölcsönbeadónak kell bizonyítania. A kölcsönbeadó felmondással akkor szüntetheti meg a munkaviszonyt, ha a munkavállaló nem végzi megfelelően a munkáját, vagy a munkaköri feladatainak ellátására alkalmatlan, illetve ha a megszüntetésre a kölcsönbeadó működésével összefüggő okból kerül sor. A felmondási idő mértéke tizenöt nap. Ha a munkaviszony időtartama eléri a háromszázhatvanöt napot, a felmondási idő mértéke harminc napra emelkedik. Ha a kölcsönbeadó és a munkavállaló között a felmondás közlését megelőző két éven belül többször került sor munkaviszony létesítésére, a felmondási idő szempontjából ezek időtartamát össze kell adni.

A felmentési idő is eltérően alakul, mert a kölcsönbeadó által közölt felmondás esetén - a kölcsönbeadó és a kölcsönbevevő eltérő írásbeli megállapodása hiányában - a felmondási idő teljes tartama alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfakérdés sport szabadidő képzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kft., ingatlan egy részének értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Adószámos magánszemély új tevékenység

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink