hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lemaradtunk az adóversenyben: jobbak a balkáni országok

  • dr. Marosi Andrea

Továbbra is kettős adójogi szorításban vannak a magyar vállalkozások balkáni régióbeli versenytársaikhoz képest. A hazai kormányzati adóreform törekvések a vállalkozások számára a korábbinál magasabb társasági adószintet és részben csökkenő járulékterheket ígérnek, másrészről viszont a még mindig jelentős magyarországi adóterhek mellett továbbra is meghatározó adójogi hátrányokkal kell küzdeniük a balkáni régiós versenytársaikkal szemben.

Amiatt, hogy a jövedelemadó terheket a vállalkozások költségként számolják el, ezért a jövedelemadózásbeli különbségek jelentősen befolyásolják az adott társaság jövedelemtermelő képességét. Ennek javítása pedig - a jelenlegi forráshiányos gazdasági környezetben – kulcsfontosságú az adott vállalkozás tartós növekedéséhez.” – hangsúlyozza Gerendy Zoltán, a BDO Forte ügyvezető partnere. Magyarország EU tagállamként – többek között - a szabad tőkemozgás feltételeinek biztosítását is vállalta a többi tagállam viszonylatában, de ennek a magyar vállalkozások és a magyar költségvetés eddig elsődlegesen a tőke beáramlásból származó előnyeit ismerte és szokta meg. Ez az alapvetően új helyzet a magyar vállalkozásokat is gazdasági helyzetük, költséghatékonyságuk áttekintésére és strukturális változtatásokra kényszeríti – tette hozzá Gerendy Zoltán. 

Már a közelmúltban is tapasztalható volt a magyar vállalkozások gazdasági áttelepülése Szlovákiába az északi határrégióban, de ez a folyamat a tartósan kedvezőtlen hazai adójogi környezetben a déli régiókban újból megismétlődhet vagy akár jelentősen fel is erősödhet különösen olyan területeken ahol még a nyelvi korlátok sem jelentősek. A régiós jövedelemadózási különbségek a jelenlegi kormányzati törekvések ismeretében rövidtávon sajnos állandósulni látszanak, ezért a magyar vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk a már esetlegesen fennálló régiós jelenlétükből eredően elérhető adójogi modellek előnyeit.

Ennek rövid áttekintésére néhány főbb adójogi mutató a balkáni országok 2009. évi irányadó adókulcsairól összevetve a legutóbbi adóreform tervezet sarokszámaival: 

 
 
Magyaro.
Bulgária
Horváto.
Románia
Szerbia
Szlovénia
Társasági adókulcs
19 %
10 %
20 %
16%
10 %
21 %
Általános SZJA kulcs
19%-38%
10 %
15%-45%
16 %
12 %
16%–41%
Nettó bér/bérköltség*
48 %
66 %
n.a.
54 %
59%
50%
                             
A szomszédos déli országok, Szerbia, Románia és Bulgária igen kedvező adózási környezetet kínálnak az ott letelepült vállalkozásoknak. A társasági adószint rendkívül kedvező és a nettó munkabér részaránya a teljes (járulékokkal növelt bruttó) bérköltséghez képest minden esetben 50 százalék felett mozog. Ez a helyzet már évek óta fennáll és várhatóan nem romlik a kedvezőtlenebb világgazdasági kilátások ellenére sem - olvasható a BDO sajtóközleményében, hozzátéve: mivel már jelenleg is számos magyar vállalkozásnak van leányvállalata a balkáni országokban és ott folyamatos gazdasági tevékenységet végez, az alábbi adójogi megoldások merülhetnek fel a magyar vállalkozást terhelő adók összértékének csökkentésére:

-Regionálisan tevékenykedő vezető munkavállalók bérezésének megosztása az adott országok között;
-Egyszerűbb és könnyen mobilizálható résztevékenységek áthelyezése alacsonyabb adókulcsú szomszédos államba;
-Mobilizálható bevételek áthelyezése alacsonyabb adókulcsú államba és onnan osztalékágon történő hazahozatala.








Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink