hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A román nyugdíjasok a kormányt perelik

  • MTI

A romániai nyugdíjasok szakszervezete úgy határozott, hogy bepereli a kormányt, amely két nyugdíjemelésről szóló törvény alkalmazását is elhalasztotta - jelentették be hétfőn az érdekképviseletei szervezet vezetői.

Preda Nedelcu, a szakszervezet elnöke az Agerpres hírügynökség szerint elmondta a román sajtónak: azért próbálják bíróság előtt érvényesíteni igazukat, mert a kabinet két olyan nyugdíjemelési törvényt sem tart tiszteletben, amelyet a törvényhozás által elfogadott változat szerint már január 1-től kellett volna alkalmazni.

A parlament 2008-ban megszavazta, hogy januártól 9 százalékkal emelik a nyugdíjakat, ugyanakkor a kormány a román gazdaságot is érintő nemzetközi pénzügyi válság miatt januárban bejelentette: a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak az idén mindössze 5 százalékkal nőhetnek.

A honatyák korábban azt is megszavazták, hogy 50, illetve 25 százalékkal emelik a I-és és II-es fokozatú, vagyis az egykor nagyon nehéz és a nehéz munkakörülmények között dolgozó nyugdíjasok ellátmányát. Ennek a jogszabálynak az alkalmazását a 2008 végén leköszönt Tariceanu-kormány 2010-re halasztotta, de a mostani demokrata-szociáldemokrata-konzervatív kormány is csak attól az időponttól kívánja életbe léptetni azt.

A nyugdíjasok érdekeit képviselő szakszervezet utcai tiltakozó akciókat is kilátásba helyezett.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelő cég - kapcsoltság

Pölöskei Pálné

adószakértő

Családi adókedvezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napidíjfizetés étkezési számla mellett

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink