hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövőre 6-8 százalékkal csökken az induló nyugdíjak szintje

  • MTI

Változik a nyugdíjak kiszámítása január 1-jétől; a korábbi szabályokhoz képest 6-8 százalékkal csökken az induló nyugdíjak szintje, és szigorodnak az előrehozott nyugdíj melletti munkavégzés feltételei.

A korábbi szabályok szerint a nyugdíjat nem a tényleges nettó jövedelem, hanem a személyi jövedelemadóval csökkentett kereset után számolták ki, ami egyes esetekben a kereset nettó összegénél magasabb nyugdíjat jelentett. A január 1-jétől érvényes szabályok szerint az induló nyugdíjakat nemcsak a személyi jövedelemadóval, hanem a járulékokkal is csökkentett kereset alapján számolják ki. Ez csökkenti a nyugdíjak szintjét.

Emeli ugyanakkor a nyugdíjszintet, hogy míg korábban az előző évek keresetét csak a nyugdíjazást megelőző második év szintjére számolták át, az éves nettó keresetnövekedés beszámításával, addig a jövőben ezt a nyugdíjazást közvetlenül megelőző évig végzik el. Ez a szabály a korábbiakhoz képest a nyugdíjazást megelőző év nettó keresetnövekedésének mértékével növeli a nyugdíj alapját.

Új szabály, hogy 1,5 százalékról 2 százalékra emelkedik a 40 évnél több szolgálati idővel rendelkezők esetén a nyugdíjaknál évenként figyelembe vehető plusz százalék. Így például, ha valaki 42 év munkaviszony után megy nyugdíjba, akkor korábban a nyugdíj alapjául szolgáló keresetének 83 százalékát kapta, 2008-tól viszont 84 százalék ez a mérték.

Továbbra is megmarad az a szabály, hogy akik a nyugdíjkorhatár betöltése, azaz 62 éves koruk után - nyugdíjuk megállapítása nélkül - akár csak egy évvel is tovább dolgoznak, azok nyugdíja havonta 0,5 százalékkal, évente 6 százalékkal lesz több.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a nyugdíj igénybevételével együtt végzett munkára 2008-tól. Január 1-jétől az előrehozott nyugdíjnál legfeljebb csak az éves minimálbért jelentő munkajövedelem szerezhető. Az éves keretösszeg elérését követő hónaptól a nyugdíj folyósításának szüneteltetését kell kérni. A korlátozás 2010-től valamennyi előrehozott nyugdíjban részesülőre vonatkozik majd, tehát azokra is akik korábban vették igénybe ezt a lehetőséget. A korlátozás addig tart, amíg be nem töltik a 62. évet.

A korlátozás nem vonatkozik azokra, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, azaz elmúltak 62 évesek - ők továbbra is munkajövedelmük korlátozása nélkül kapják meg nyugdíjukat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink