hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj-előtakarékosság: adómentes kamat és árfolyam-nyereség

  • adozona.hu

Az önkéntes pénztárak és a biztosítók nyugdíjbiztosítása mellett megjelent egy új nyugdíj-előtakarékossági forma, a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla), amely a nyugdíjrendszer 4. pillére - hívja fel a figyelmeta PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében.

.
A nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény alapján 2006 január 1. óta nyitható ilyen típusú számla, melynek előnye, hogy a számlanyitók szabadon rendelkezhetnek arról, hogy az általuk befizetett összeget milyen értékpapírba fektetik. A vásárolható értékpapírok köre korlátozva van, a számlatulajdonos csak
EGT (Európai Gazdasági Térség, amely az Európai Unióból és valamennyi EFTA-államból áll, kivéve Svájc) tagállamban kibocsátott befektetési eszközbe, állampapírba, ill. EGT tagországban jegyzett értékpapírba helyezheti az általa befizetett összeget - olvasható a PwC legfrissebb hírlevelében. 

Határidős és opciós termékek nem vásárolhatók. Továbbá célja a tőzsdei forgalom fellendítése is.  Nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ)  bármely természetes személy nyithat (nyugdíjasok is), aki egyidejűleg minimum 5000 Ft befizetést teljesít. Nyugdíj pénzszámla kizárólag nyugdíj értékpapírszámla és/vagy nyugdíj letéti számlával egyidejűleg nyitható. A számlára csak a számlatulajdonos eszközölhet befizetést (a munkáltató nem) és kizárólag magyar forintban.

A fent említett számlák csak a PSZÁF által közzétett jogosult hitelintézeteknél és befektetési szolgáltató társaságoknál. A befizetéseket az állam 30 százalékos adókedvezménnyel ösztönzi úgynevezett előtakarékossági támogatás formájában (maximum 100 000 Ft ill. maximum 130 000 Ft azok esetében, akik 2020 előtt töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt). A NYESZ előnye, hogy a tulajdonosoknak nem kell árfolyam-nyereségadót fizetniük és a számlán jóváírt kamat is adómentes.

A nyugdíjszolgáltatás adómentesen akkor vehető igénybe, amikor a számlatulajdonos a nyugdíjkorhatárt elérte vagy állami nyugdíjra jogosult és nyugdíj-előtakarékossági számláját legalább három adóévvel korábban nyitotta. A nyugdíjszolgáltatás összege a számlán nyilvántartott követelés és a nyugdíj értékpapírszámlán és/vagy a nyugdíj letéti számlán nyilvántartott befektetési eszközök együttes összege. A nyugdíjazás előtti pénzfelvétel büntetés terhe mellett lehetséges. Ilyenkor a kapott adókedvezmény 120 százalékát vissza kell fizetni, illetve a számlán elért nyereség egyéb jövedelemként adózik. A 2007 novemberében elfogadott új törvény csomag szerint a nyugdíj célú öngondoskodás új elemmel bővül, melyről a közeljövőben fog megjelenni tájékoztatás - tájékoztat a könyvvizsgáló. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink