hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új nyugdíjszámítási modell: nem, végzettség, foglalkozás

  • adozona.hu

Egyénre szabott, a foglalkozást, végzettséget, nemet és kort is figyelembe vevő új nyugdíjszámítási modellt mutattak be, amelynek segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen járadékra számíthat - hangzott el a TÁRKI és az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár sajtótájékoztatóján.

Nyugdíj-kalkulátor
Számoljon itt!
„Nem tisztán matematikai, hanem szociológiai fogalmakkal kiegészített modell, amely az iskolai végzettség, nem és foglalkozás alapján számol” – magyarázta Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Igazgatótanácsának elnöke, hogy miben tér el ez a nyugdíjszámítási- és  életpályamodell a korábbiaktól. 

Azért sem hasonlít  az eddig ismert modellekkre, mert azok az átlagos bérszínvonalra, a jövőbeli bérnövekedésre, foglalkoztatási rátára, és az ebből származtatható átlagos járulékfizetésre koncentrálnak, miközben az egyes társadalmi rétegek esetében eltérő a jövedelemszint és a foglalkoztatottság. A modell kidolgozásának első fázisában a magánnyugdíjpénztári befizetésből származó várható járadék meghatározása került új alapokra. Változatlanul hagyták a makrogazdasági becsléseket (infláció, keresetnövekedés) és a nyugdíjszabályozási tényezőket (nyugdíjkorhatár, magánpénztári tagdíj, indexálás).

„A modell eredményeként már nem mosódik össze egy globális átlagban a kőműves fiatal pályakezdő férfi következő 45 évben várható jövedelmi pályája egy középkorú, jogász végzettségű, ügyvédként dolgozó nő bérpályájával” – mondta Gál Róbert Iván, a TÁRKI programvezető kutatója. Azt eddig is lehetett tudni, hogy az alacsonyabb végzettségűek vagy a nők kevesebbet keresnek, így nyugdíjuk is alacsonyabb lesz, de a modellel pontosabban előre jelezhető – ha nem is pontosan meghatározható – a nyugdíjjárulék. Az új modell 2 százalékos reálhozamot becsül.

A TÁRKI és az Évgyűrű tervei szerint a modell segítségével kiszámítható a tb-ből származó nyugdíj is, ami prognosztizálható lesz. A befizetők felmérhetik a várható időskori jövedelmét, és dönthetnek a pótlólagos hosszútávú megtakarításaikról. A modell jövő héttől elérhető az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár honlapján.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink