Brit cégvezető Magyarországon: különös szabályok a Brexit után

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Magyarországi kft.-ben ügyvezető angol állampolgár jövedelmével összefüggő adó- és járulékkötelezettségéről érdeklődött olvasónk. A kérdés mind adó-, mind járulékkötelezettség szempontjából különös odafigyelést igényel. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

"Cégünk brit állampolgárságú ügyvezetője (aki nem tulajdonosa a kft.-nek) megbízási szerződéssel látja el az ügyvezetői feladatokat. Havi díjazása eléri a minimálbér 30 százalékát. Az ügyvezetést részben Angliából látja el, Magyarországon nem tartózkodik éves szinten 181 napot. 2021-ben a megbízási díját milyen járulékok terhelik, a magánszemélynek milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik?" – kérdezte olvasónk.  

A kérdés mind adó-, mind járulékkötelezettség szempontjából különös odafigyelést igényel – szögezte le válasza elején szakértőnk. A magyar szabályokon túl figyelembe kell venni a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt, és az előző évhez képest rendhagyó a járulék megállapítása is, mivel Nagy-Britannia már nem tagja az Európai Uniónak, és jelenleg nincs hatályos megállapodás a társadalombiztosítási kérdésekről.

Az szja-törvény értelmében a megbízás alapján ügyvezetést ellátó személy jövedelme nem önálló munkából származó jövedelemnek minősül. Ez a jövedelem Magyarországról származik, ezért a külföldi illetőségű személynek Magyarországon az szja-törvény alapján adókötelezettsége keletkezik.

Mivel az ügyvezető brit állampolgár, és az itt tartózkodási ideje nem haladja meg a 183 napot, azzal a feltételezéssel kell élni, hogy a magánszemély Nagy-Britanniában adóügyi illetőséggel rendelkezik. Az illetőséget az angol adóhatóság által kiállított illetőségigazolással kell bizonyítani. Ez amiatt fontos, mert a külföldi illetőségű személy magyar adókötelezettségét az ide vonatkozó kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény alapján is meg kell vizsgálni, ugyanis az egyezmény felülírhatja a magyar belső szabályokat (az egyezmény kihirdetéséről a 2011. évi CXLIV. törvény rendelkezik).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben az egyezmény vonatkozó cikkeire támaszkodva válaszol szakértőnk az adó- és járulékkötelezettséget érintő kérdésre.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close