Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

3. országba áfával kiállított számla szerepeltetése az áfabevallásban

Áfa

Tisztelt Szakértő! A korábbi kérdésre feltett válaszával kapcsolatban lenne kérdésem. Amennyiben 3. országos vevőnek 27%-os áfával állítjuk ki a számlát, azt a bevallásban hol kell szerepeltetni? Köszönettel: Krisztina https://adozona.hu/kerdesek/2021_1_14_Termekexport_de_EUba_torteno_szal_tli

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfalevonás alkalmazása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Társaságunk többféle tevékenységet folytat. Tevékenységeinek egy része áfaköteles, másik része áfamentes tevékenységi körből kerül ki. Az olyan jellegű szolgáltatási, illetve anyagbeszerzési számlák áfáját, melyek mindkét tevékenységi kört szolgálják (az áfaköteles és áfamentes bevételek arányában) arányosítva helyezi levonásba. Áfaköteles tevékenységi kör a szállodai és éttermi szolgáltatás. Jelenleg ezt a tevékenységi kört felfüggesztette társaságunk, vendég híján nem származik bevételünk ebből a tevékenységi körből. Mi ilyenkor a teendő például egy energiaszámlával? Arányosíthatjuk továbbra is, azt feltételezve, hogy állagmegóvás szempontjából az áfaköteles éttermi szolgáltatási tevékenység célját is szolgálja, vagy ebben az esetben az energiaszámla áfájának az arányosított részét sem vonhatjuk le. Igaz adott hónapban, mivel nem merült fel adóköteles árbevétel, így adott hónap alapján nem is lenne levonható áfarész, de mivel kumuláltan kell vezetni az arányosítást, így még ha kicsi mértékben is, de számszakilag kerül az erre a hónapra beállított áfarészből levonásra egy kevés rész. Ezzel kell foglalkozni? Vagy ezzel a módszerrel vezethetjük ezt így tovább? Társaság az önkormányzat irányába is tervezi bejelenteni a működés szüneteltetését. Hogyan kell eljárni ebben az esetben az energiaszámla áfájával? A fent leírt módszerrel arányosításba bevonható maradhat? Nagyon köszönöm válaszát előre is.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Angliai áfa-visszaigánylés

Áfa

Egy magyar kft. vásárolt részesedést egy angliai cégben, és ehhez igénybe vett egy angliai ügyvédi irodát, amely az elvégzett szolgáltatásról kiállított egy számlát angliai áfával. A Brexit előttig az ilyen áfát ugye ELEKÁFÁ-n lehetett visszaigényelni, viszont mivel ez az eset már Brexit után történt, milyen lehetősége van a cégnek visszaigényelni az áfát, ha van egyáltalán erre ehetősége?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Céges személygépkocsi értékesítése külföldre

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. 2017-ben egy szlovák autókereskedő cégtől személygépkocsit vásárolt. A számlából kiderült, hogy a szlovák cég különbözeti elszámolás alapján számolt el vele, így a beszerzéskor a magyar kft.nem a fordított áfa szabályai szerint járt el, áfát nem fizetett. A kft. értékesítési a személygépkocsit egy külföldi magánszemélynek, közösségen belül. Hogyan kell kiszámlázni az ügyletet, milyen hivatkozásnak kell szerepelnie a számlán? A NAV online számlázásban mit kell kiválasztani az adómentesség jelölésére? Az áfatörvény 87. § (c) pontja helyes hivatkozás? Segítségüket köszönöm: Némethné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyílt végű pénzügyi lízing – maradványértéken vásárlás

Számvitel

Nyílt végű pénzügyi lízinggel a lízingbe vevő tehergépjárművet szerzett be, aktiválása a lízingbe adó számviteli bizonylata alapján aktiválásra került, most a lízingbe vevő döntése alapján megtartaná/megvásárolná maradványértéken. Kérem, szíveskedjenek a számviteli elszámolásában segítséget nyújtani, mert szerintem, ha azt is ráaktiválom, az már több, mint a beszerzett nettó tényleges bekerülési értéke. Vagy lezárom, kivezetem és csak a maradványértéken ismét aktiválom, nettó értéken.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Eurós lízing árfolyam-különbözet

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Kérném, hogy az alábbi könyvelési tételek helyességéről adjon véleményt! A társaság egy tehergépjárművet nyílt végű pénzügyi lízinggel, szerződéssel lízingel, amelyben az eszköz nettó vételára 86 500 euró. A lízingdíj fizetésének devizaneme euró, amely díjakat a devizabetét-számlájáról egyenlíti ki. A számviteli politikájában rögzítette, hogy a devizás áfalapot tartalmazó kötelezettségeket az áfatörvény szerinti árfolyamon forintosítja, szállítói számlák esetében azt az árfolyamot használja, amelyet a partner a számlában az áfa forintosítására feltüntet. A devizás tételek forintosítására MNB-árfolyamot alkalmaz. Az adott lízingszerződés esetében 20 százalékos az önerő. A birtokba adás napján az akkori 374 forint/euró árfolyamon könyveli: T16 – K448 32 351.000 forint. Ugyanezen napi teljesítéssel kapja meg a lízingcég önerőről szóló számláját, 17 300 euró, ahol a lízingcég áfás számlájában 375 forint/euró árfolyamot alkalmaz. Könyvelése: • T448 – K451 6 470 200 forint, • T16 – K4541 17 300 forint (az árfolyam-különbözet aktiválása), • T466 – K4541 1 751 625 forint. A devizaszámlán a kiegyenlítéskori euró átlagárfolyam: 378 forint/euró. Kiegyenlítés: T4541 – K384 8 239 125 forint, árfolyamveszteség: T87 – K 384 65 913 forint. A következő lízingdíj 1500 euró + áfa összegben érkezik meg, a lízingcég számláján az áfa forintosítására használt árfolyam 380forint/euró. Könyvelése: • T448 – K4541 561 000, • T87 – K4541 9000, • T466 – K4541 153 900. Az árfolyam-különbözetek elszámolása helyesen történt? Köszönöm: Juhász Kati

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Családi gazdaság szochofizetési kötelezettsége

Általános

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságnak 2 fő nyugdíjas és 2 fő kiskorú tagja van. Átalányadózást választott 2022. évre, az elért jövedelem után kell-e szochót fizetni a nyugdíjas és kiskorú tagoknak tekintettel arra, hogy nem biztosítottak? Mivel 2022. évre átalányadózást választottak, de év végén mégis tételes költségelszámolást szeretne alkalmazni. Megteheti-e ezen elszámolási mód alkalmazását annak ellenére, hogy nem haladják meg a 96 millió forintos bevételi határt?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nemzetközi fuvarozás – külföldi napidij

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Adózóna! Állásfoglalásukat kérném! Magyar cég jogszabályi rendelkezések szerint engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végez. Munkavállalók munkaköre: gépkocsivezetők, akik nemzetközi közúti árufuvarozásban kerülnek foglalkoztatásra. Résztvevő cégek: eladó, vevő, fuvarozó cég. Adott az eladó, akinek termékét kell elszállítani. Az áru kisteherautó gépjármű. Az áru nem a fuvarozó cég tulajdona. Az áru tulajdonosa az eladó. A kisteherautókat, mint árut az eladótól a fuvarozó cég autószállító tehergépkocsival fuvarozza a vevő telephelyére (nemzetközi viszonylatban). Van egy különleges szegmens, akikre a kérdés vonatkozik: a fuvarozó cég gépkocsivezetőinek egy része nem autószállító tehergépkocsival végzi a kiszállítást, hanem az áruként funkcionáló kisteherautóba beülve, azt közúton vezetve juttatja el a vevőhöz, azaz az árut nem egy másik járművel kiszállítják, hanem saját kerekén gurul a kézbesítés címre (az áru „saját lábán” jut el a vevőhöz). A kisteherautók egyszeri, eseti útvonalengedéllyel és eseti rendszámmal rendelkeznek erre az eseményre. Tehát ebben az esetben a fuvarozó cég az áruszállításához áruszállító járművet nem, csak a gépkocsivezetőket mint élőmunkaerőt szolgáltat. Ezek a gépkocsivezető munkakörben dolgozó munkavállalók nemzetközi közúti árufuvarozásban foglalkoztatott gépkocsivezetőnek minősülnek-e, és így jogosultak-e a 285/211 kormányrendelet 1. § szerint meghatározott napi 60 eurós adómentes napidíjra?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Adóilletőség tőkejövedelem szempontjából

Szja / Ekho / Különadó

Kedves Szakértő! A helyzetem a következő: Szeptember óta Spanyolországban dolgozok és adózók a munkajövedelmem után. Viszont még idén értékesíteni fogom egy magyarországi cégben meglévő részesedésem. Szeptemberig Magyarországon voltam biztosított. Kérdésem: Igaz, hogy bár jelenleg Spanyolországban élek és adózok a munkám után, de mivel a 2022-es adóévben ez a helyzet nem haladja meg a 183 napot, nem számítok spanyol adóilletőségűnek, ezért a cég értékesítéséből származó jövedelmem csak Magyarországon adózik? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ausztriai foglalkoztatás

Általános

Tisztelt Szakértő! Magyarországon működő kivás cég ausztriai foglalkoztatás miatt foglalkoztatóként bejelentkezett Ausztriában, és két munkavállalója után ott fizeti meg a tb-terheket. Az egyik munkavállaló osztrák állampolgár, a másik Ausztriában élő magyar állampolgár. Hogyan kell a kinti béreket, közterheket könyvelnie a magyar cégnek, illetve a kint megfizetett bér beleszámít-e a cég kivaalapjába? A munkavállalók feladatainak elvégzése érdekében a cég kint egy irodaházban munkaállomást (nyitott irodát) bérel. Egyéb bejelentési, adózási kötelezettsége keletkezik-e a cégnek a kinti foglalkoztatás miatt? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Telephely-e

Általános

Telephelynek minősül-e a bérbe adott ingatlan, ha ott a bérbeadó nem végez tevékenységet, és nem foglalkoztat senkit. Az EU-s bíróság azt mondja, hogy az a telephely, ahol személyi és műszaki feltételek is teljesülnek. Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bérjegyzék elektronikus küldésének módja

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Társaságunk olyan módon oldaná meg a havi bérjegyzékek munkavállalók részére történő átadását, hogy a bérszámfejtő program által generált havi bérszámfejtő lapot (pdf formátumban) a programban egyes munkavállalókhoz rögzített személyes e-mail címre (nem a céges e-mail címre) maga a program továbbítja olyan módon, hogy az e-mail küldőjeként a bérszámfejtő programot kezelő személye jelenik meg. A bérszámfejtő lapok kiküldhetőek ilyen módon? Szükséges a bérszámfejtő lapokat ezen felül titkosító kóddal ellátni, mivel személyes adatokat tartalmaznak, vagy elegendő a személyes e-mail címre titkosítás nélkül küldeni? Köszönöm a válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Új katás egyéni vállalkozás mellé egyszemélyes kft. alapítása

Általános

Tisztelt Válaszadó! Új katás egyéni vállalkozásom van, melyet nem szándékozom abbahagyni. Egyéb lehetőségek adódtak pluszba, amihez szükséges volna egy egyszemélyes kft.-t alapítanom. Erről szeretnék tájékoztatást kérni, hogy milyen lehetőségeim vannak? Az egyszemélyes kft. tulajdonosi viszonya összeférhet az új kata egyéni vállalkozással? Illetve az ügyvezetés miképpen férhet össze hosszútávon az új kata egyénivel? Mik a lehetőségek? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bt. végelszámolása utáni egyéni vállalkozás indítása

Általános

Tisztelt Adózóna! Egy egyszerűsített végelszámolással megszűnő betéti társaság a végelszámolását 11.30-án kívánja lezárni. A záró bevallások és beszámoló beadására ezt követően kerül sor, melyre van 60 nap. A beltag végelszámoló leghamarabb mikor indíthat egyéni vállalkozást? Meg kell várnia a cég teljes törlését, vagy a végelszámolás befejezésének bejelentése után már indíthat egyéni vállalkozást?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Amazon FBA kereskedelem az USA-ban

Általános

Tisztelt Szakértő! A közeljövőben tervezem megalapítani egyszemélyes USA-beli LLC-met, amelynek tevékenysége az Amazon FBA Wholesale üzleti modellen alapulna. Ez azt jelentené esetemben, hogy USA-n belüli termékeket forgalmaznék az Amazon USA felületen (beszállító -> preparation center -> Amazon raktár -> vevő (magánszemély). Tehát üzleti szempontból az LLC-nek nem lenne köze Magyarországhoz, viszont itt élek, és innen online irányítanám a tevékenységet, mindezt magyarországi teljes munkaidős állás mellett. Szeretném megkérdezni, hogy a fentieket figyelembe véve, ha az USA-ban már megfizetem a szükséges adót, van-e adókötelezettségem Magyarország felé? Adóbevallásban szerepelnie kell-e annak, hogy külföldön kereskedelmet folytatok, továbbá be kell-e jelentenem a hatóságoknál, hogy van egy külföldön működő LLC-m? Köszönöm előre is a segítséget!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magánszemély ad kölcsön cégnek

Általános

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Ha egy magánszemély ad kölcsön egy cégnek, akkor a kölcsönszerződésben megállapodhatnak abban, hogy ez egy kamatmentes kölcsön lesz, vagy mindenképp ki kell kötni kamatot? Ha lehet kamatmentes kölcsönt adni, akkor van bármi adókötelezettsége mind a cégnek, mind a magánszemélynek? Ha viszont megállapodnak egy kamatban, akkor kell vizsgálni, hogy a kamat eléri-e a jegybanki alapkamat plusz 5%-ot? Esetleg kérhetnék törvényi hivatkozást? Előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Engedményezés elszámolása

Számvitel

Adott B és C Kft., és egy ipari parkban külön helyrajzi számon nyilvántartott 1-1 terület. Mindként kft. foglalót adott az egyébként egymás mellett lévő terület megvásárlásához. Még a vásárlás véglegesítése előtt C Kft. elállt a vásárlási szándékától. Mivel a foglalót elbukná, úgy döntött, hogy B Kft. javára engedményezi a befizetett foglalót, és B Kft. vásárolja meg mind a kettő területet. B Kft. tulajdonosa C Kft.-ben is rendelkezik üzletrésszel. Az ügyvéd engedményezési adásvételi szerződést készít, vagyis a két foglalót beszámítják B Kft. vételárába. Kérdésem, hogy ezt a tényállást adózásilag, illetve könyveléstechnikailag hogyan kell helyesen kezelni?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi foglalkoztató

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Egy cseh gazdasági társaság Magyarországon regisztráltatta magát külföldi foglalkoztatóként. Egy Magyarországon élő alkalmazottja van. A munkaszerződés az alkalmazott munkabérét cseh koronában tartalmazza, és úgy is lett kifizetve az alkalmazottnak. Az lenne a kérdésem, hogy ez helyes-e így, amennyiben igen, akkor milyen árfolyamon kell forintra számolni a bért, hogy az adófizetés megfelelően történjen? Az alkalmazott állandó lakhelye Magyarországon van, de gyakran átjár Csehországba munkát végezni. Meddig vonatkozik rá a magyar szabályozás, és mikortól a cseh? Ha például a munkaidejének több mint 50%-át Csehországban végzi, akkor is be kell-e nyújtani a havi 08-as bevallásokat, vagy akkor már a cseh társadalombiztosítás vonatkozik rá? Köszönöm szépen.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Igazolás adómentes kifizetésekről

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány az adóévben közhasznú tevékenységével összefüggésben magánszemélyek részére történt adómentes kifizetésekről köteles-e az említett kifizetésekről adóév végén a kedvezményezettek részére adóigazolást kiállítani? Köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Gyed melletti munkavállalás

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Kérdésem lenne: egy dolgozóm gyeden van, 2023.02.02-án jár le a gyed, Egerben építkeztek, így fizikálisan nem tud visszajönni dolgozni. Kérdésem, hogy a gyed melletti foglalkoztatás keretében a hátralévő időre kiírhatjuk-e a két gyermek születése után járó szabadságot úgy, hogy gyed melletti munkavégzés helyett szabadságot számolnánk el. Nem szeretném, hogy a gyedet elveszítse a lejáratig. Lehetséges megoldás? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs