Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Megválaszolva

0 komment

Vasárnapi pótlék alkalmi munkavállalónál, étteremben

Munkajog

Milyen pótlékokat kell fizetni az étteremben dolgozó alkalmi munkavállalók részére? Az éttermi szolgáltatás vasárnaphoz köthető tevékenység? Kell az alkalmi munkavállaló részére vasárnapi pótlékot fizetni? Előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Mikor jár műszakpótlék?

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem (mivel nem találtam konkrét választ erre sehol sem), hogy annak a dolgozónak, akinek egyébként jár a műszakpótlék (mivel hetente váltott műszakban dolgozik), akkor, amikor pl. 22 munkanapos héten 10 napot szabadságon van, a fennmaradó 12 napból 4 napot délután, 8 napot délelőtt dolgozik, jár-e neki arra a 4 napra a délutános műszakpótlék, mivel a ledolgozott napok alapján megvan neki az 1/3 arány? Vagyis az összes munkanap 1/3-ának kell meglennie, vagy a ledolgozott napok 1/3-ának? Tisztelettel várom válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Szabadság kiadása gyes, illetve táppénz letelte után megváltozott napi munkaidő esetén

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben fordulunk önhöz: 1. eset: adott egy munkavállaló aki gyermekvállalás előtt napi 8 órában volt foglalkoztatva, a gyes után azonban napi 4 órában szeretne újra alkalmazásba állni. 2. eset: adott egy megváltozott munkaképességű munkavállaló, aki a tavalyi évben több mint fél évet táppénzen volt, most, mikor újra munkába állt, egészségi állapotára való hivatkozással kérte, hogy 4 órás munkaidőben legyen foglalkoztatva. Kérdéseink: a szabadság kiadása mindkettejük esetében az általános rendelkezésnek megfelelő? Azaz a szabadság mértéke a kiadáskor érvényes napi munkaidővel azonos mértékű? Kiadni a felhalmozódott szabadságot mindkét esetben a munkába állást követő 60 napon belül kell? A szabadság megváltását egyik esetben sem kérelmezhetik, a szabadság megváltására csak munkaviszony megszűnése esetén lenne lehetőség? Egyéb kérdés a szabadság kiadása kapcsán: a tavalyi évről áthozott szabadságokat, úgy mint az évek után járó szabadság, szintén 60 napon belül kell kiadni? Válaszukat előre is köszönjük.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy hazai temetkezési kft., egy ausztriai temetkezési cégtől ajándékba kapott egy halottszállító járművet, a külföldi cég adásvételi szerződéssel adta át a jáművet, amin nulla eurót írnak a jármű vételárához. Megtörtént a forgalomba helyezése Magyarországon, a járművet üzleti célra használják. Keletkezik-e áfakötelezettsége az átvevő kft.-nek, milyen értéken veheti nyilvántartásba? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Különbözet szerinti gépjármű beszerzési ára

Áfa

Használt gépjárművek belföldi, illetve külföldi (EU-tagállamból történik a beszerzés) beszerzése esetén mit tartalmazhat a beszerzési ár? A számlaértéken felül az értékesítésig milyen költségeket lehet elszámolni (gondolok itt javítási költségre, regisztrációs adóra, honosítási költségre, forgalomba helyezési illetékre, eredetiségvizsgára, más pénznemben történő fizetés esetén árfolyamkülönbözetre és a hozzá tartozó banki költségekre). A számlaértékhez kapcsolódó költségekkel növelt beszerzési ár és az értékesítési ár közötti különbözet után fizetek áfát, vagy esetleg csak a beszerzési számlaérték és az értékesítés közötti különbözet után?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

AM áfába belépés

Áfa

Tisztelt Válaszadó! Alanyi mentes kft. évek óta működik. 2020-ban árbevétele meghaladta a 12 millió Ft-ot. 12 millió Ft felett néhány nap forgalma alanyi mentesen lett beütve a pénztárgépbe. Erre a részre hogyan számolom az áfát? A beütött összeget bruttó módon veszem figyelrmbe, tehát bennefoglaltatik az áfa összege is? A másik kérdésem: 2019-ben az árbevétel 12 millió Ft alatt volt, így 2021-ben lehet alanyi mentes áfaalany? Köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bérbeadott cégautó értékesítése

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy cég vásárolt egy személygépkocsit (aminek az áfáját nem vonta le), és részben bérbeadásra hasznosította. A bérbeadásról áfás számlát állított ki, a cégautóadót megfizeti. Ezt a személygépkocsit most egy magánszemélynek szeretné értékesíteni. Az a kérdésem, hogy áfásan vagy áfa nélkül [„az értékesítés az Áfa tv. 87. § b) pontja alapján áfamentes”] kell értékesítenie. Válaszát köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Online számlajelentés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az online számla új felületén meg kell adni a vevő státuszát (belföldi áfaalany, nem áfaalany, egyéb). Abban kérném a segítségé, hogy az adószámmal rendelkező-, illetve az adószámmal nem rendelkező társasházat milyen státuszba kell állíani? Válaszát köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Sztornó számla teljesítési dátumának javítása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy vendégünk előleget fizetett nekünk szilveszteri foglalására, az utalásról előlegszámla készült. A vírushelyzet miatt nem jöhetett, visszakérte az előleget, visszautalásra került az összeg, az előlegszámla sztornózva lett. Azonban tévesen 2021.12.31-i dátummal. Ez a hiba csak a sztornó számla kiállítása után derült ki. Kérdésem, hogyan lehet a sztornó számlán szerepelő téves teljesítési dátumot javítani? Köszönöm segítségét!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyesület online számla-adatszolgáltatás

Áfa

Egyesület, amely nem végez vállalkozási tevékenységet (csak nonprofit tevékenysége van) köteles-e 2020. 01. 04-től lejelenteni a számláit a NAV felé? Adóalany, tárgyi mentes tevékenységet végez [Áfa tv. 85. § 1.b)]. Beszedi az állami tagdíjakat, amit továbbutal a szövetségek, illetve egyesületi tagdíjat szed, amit a működésére fordít. Tagjai magánszemélyek (1000-2000 fő). Szerintünk nincs online számla-adatszolgáltatási kötelezettsége az egyesületnek a NAV felé (a NAV-ügyintéző szerint sincs, szerinte számlát se kellene kiállítaniuk.) A számlát kiállító szerint fel kell tölteni a NAV rendszerébe a számlákat.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Munkaerő-kölcsönzés – fordított áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Mikortól szűnik meg a munkaerő-kölcsönzés alapesetére (nem építési tevékenységhez kapcsolódó) vonatkozó fordított adózás alkalmazása az áfában? Válaszát előre is megköszönve üdvözlettel: Fazekas Péter

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Közüzemi jóváíró számla

Áfa

Tisztelt Szakértő! Kft. kapott jóváíró elszámoló vízszámlát, amelyben 30 db, havi 1275 forint bruttó összegű részszámlát számoltak el. Ezt technikailag hogyan tudom szerepeltetni az M lapon? Gondolok itt arra például, hogy az 1000 forintot sem éri el ezeknek a kis részszámláknak az áfatartalma, a jóváíró számla áfatartalma viszont -– 6000 – forint. Vagy meg lehet "menekülni" ennek a számlának az M lapon való szerepeltetésétől és elég a 31-es sorban fizetendő adót növelő tételként feltüntetni az elszámoló számla összegét? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Több számlázóprogram használata

Áfa

Szabályos-e az, ha a cég két különböző számlázóprogramot használ, az egyiket az irodájában kiállított számlákhoz, míg az általa fenntartott webáruházban egy másik számlázó program van beintegrálva? A két programban más-más, betűjelekkel megkülönböztetett sorszámtartomány van beállítva.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Végszámlát az M-es lapon, ha volt előleg

Áfa

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell szerepeltetni a végszámlát az M-es lapon, ha volt előleg? A termék adóalapja bruttó 254 000 forint (alap: 200 000 forint + áfa 54 000 forint), a levont előleg 151 000 forint (adóalap: 151 000 forint + áfa: 40 770 forint). Végszámlán szereplő fizetendő összeg: 62 230 forint (adóalap: 49 000 forint + áfa 13 230 forint). A 65M-02 oldala: -1. sor: adóalap 200 ezer forint, áfa 54 ezer forint; -2. sor: adóalap 49 ezer forint, áfa 13 ezer forint. vagy -1. sor: adóalap 200 ezer forint, áfa 54 ezer forint; -2. sor: adóalap 151 ezer forint, áfa 41 ezer forint? A 2021. 01. 12-én a webes szemináriumon elhangzott, hogy az M 02-es lapján két sorban kell adatot szolgáltatni. Az első sorban a teljes adóalapot és áfát, a következő sorban a beszámított előlegben foglalt alóalapot és áfát kell írni, a különbözet a két sor adatának kivonásával kapjuk. Így az a számla is jelenthető, ahol az előleg a nagyobb. A NAV mintapéldáját az egyenlő összegű előleg- és végszámlával megtaláltam, de nem segít a kérdés eldöntésében. Hogyan kell szerepeltetni az M-02 lapján a fenti mintaszámlát? Válaszát köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Flottás telefon

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy kft. néhány éve szerződést kötött egy flottakezelő telekommunikációs szolgáltatóval. A jelenlegi gyakorlat szerint a kft. munkaviszonyban lévő alkalmazottai által használt telefonok egy számlában kerülnek kiállításra a kft. nevére. Ezt a kft. fizeti ki. A munkavállalók családtagjai is flottatagok. Az ő részükre a flottakezelő küldi ki a számlát. A számla a kft. nevére szól, azonban a felhasználóknak kerül postázásra. A számlákat nem a kft. fizeti ki, nem is áll rendelkezésünkre egyik számla sem. Mivel a NAV OSA rendszerében lekért adatok tartalmazzák ezeket a számlákat, havonta 5 számla marad könyveletlenül a lekért számlák közül. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mi a helyes gyakorlat a családtagok részére küldött számlákkal kapcsolatban: 1) Gyűjtsük be a számlákat tőlük, fizessük ki és számlázzuk tovább a tényleges használók nevére? (Ez jelentős adminisztrációs terhet jelent.) 2) Ne foglalkozzunk a letöltött számlákkal, mivel nem állnak rendelkezésre, és nem számoljuk el őket? (Mivel a NAV arra törekszik, hogy kiajánlja az áfabevallást, ez folyamatos problémát jelent.) 3) Esetleg ki kell lépniük a családtagoknak a flottából? (Ez jelentős többletköltséget jelent egyszer a kft.-nek, utána pedig havonta a családtagoknak.) Válaszát megköszönve:

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nullás számla NAV

Áfa

Tisztelt Szakértő! Cégünk a garanciális költségekről olyan számlát állít ki a vevőnek, amelyen a cserélt termékek cikkszáma és mennyisége szerepel, ellenben az értéke nulla, tekintve, hogy mivel garanciás, ezért nem kell fizetnie érte. Kérdésem, hogy ebben az esetben is be kell küldeni a számlát a NAV-hoz? Korábban ezt a számlát nem küldtük ki a vevőnek, ez csak egy technikai dokumentum volt, amelynek alapján a csereáru raktárból való kivételezését könyveltük. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Őstermelőből családi gazdasággá alakulás

Áfa

Kedves Szakértő! Feleségemmel együtt 2020. október végén őstermelői státuszból családi gazdasággá alakultunk át. Megelőzőleg mindketten áfaalanyok voltunk, egyikünknek a harmadik negyedévben 250 ezer forintot meghaladó áfa-visszaigénylése volt. Másikunknak továbbvihető visszaigénylése keletkezett. Tört időszakra bevalljuk az áfát külön-külön, utána pedig a családi gazdaság vezetője nevére készítünk bevallást. Az adatok átvitele automatikus az egyének és a családi gazdaság között, vagy ehhez kell valami külön kitöltendő nyomtatvány vagy elektronikusan benyújtandó kérelem? A családi gazdaság időszakában mindkettőnk nevére volt kiállítva számla, most ugyanúgy figyelembe lehet venni a családi gazdaságnál? Mindketten áfás adószámmal rendelkezünk, érdemes-e, kell-e fenntartani a továbbiakban? Köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyílászáró beépítésének és értékesítésének adózása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozó, aki nyílászáró értékesítéséről és annak beépítéséről állít ki számlát egyben. A kérdésem az lenne, hogy fordított áfás számlát kell-e kiállítania erről az ügyletről? Az eladott nyílászárók és a szolgáltatásnyújtás már meglévő ingatlanon történik. Köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Román cég a saját román munkavállalóival Magyarországon végez zöldségcsomagolást (vállalkozói szerződés alapján bérmunkát) a megrendelő magyar cég részére, a magyar cég magyarországi telephelyén. A fentiekkel kapcsolatosan a kérdéseim: – a magyar vagy a román cégnek van-e valamelyik magyar hatóság felé bejelentési kötelezettsége az említett munka esetén, – kell-e kérni a román munkások Magyarországon végzett tevékenysége miatt a munkaügyi vagy bevándorlási hivataltól engedélyt, – a román munkásokra vonatkoznak-e a magyar munka törvénykönyve rendelkezései? Előre is köszönöm válaszukat.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

2020. évi CXL. törvény értelmezése

Általános

Tisztelt Adózóna! A sör, üdítő ... gyümölcslé ... ásványvíz ... szódavíz értékesítésével kapcsolatos 2005. évi CLXIV. törvény módosításáról szóló 2020. évi CXL. törvény értelmezésében kérek segítséget. 7/B. § (1) nem tehető olyan jognyilatkozat – Ki kinek teszi? Vagy ez volt a forgalmazó/gyártóval a korábbi kizárólagossági szerződés? (2) ? Mi a Coca-cola által forgalmazott termékeket árusítjuk (kóla, Fanta, Cappy, Kinley, Natur Aqua ásványvíz stb.) Levélben kérdéssel fordultam a Coca-cola-hoz, hogy tájékoztassanak a gyártókról. Válaszukat még várom. (3) Csapolt sörből akkor árusíthatom egy gyártó termékét/temékeit, amennyiben az (1) szerint nincs kizárólagossági szerződés? – szikvíz (szódavíz) = Amennyiben a településre csak egy beszállító van, köteles vagyok „palackozott” szódavizet árusítani? A fenti törvényről a a Magyar Vendéglátók Ipartestületének hivatalos honlapján (www.mvi.hu) értesültem, ahol a következőkkel zárják a közleményt: „A jogszabály megfelelő értelmezéséhez hivatalosan kértük a GVH állásfoglalását, ahonnan előbb Cseresnyés Péter államtitkár úrhoz, majd pedig Rogán Antal miniszter úrhoz irányítottak bennünket. Bízunk benne, hogy a törvénymódosítás után választ fogunk kapni a kérdéseinkre.” A fentiek valamennyi Magyarországon üzemelő vendéglátóst érintenek. Tájékoztatom, hogy információ kérésemet megküldöm a megyei érdekképviseleti szervünknek is. Takács Tibor ügyvezető

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close