Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Tartós bérlet áfa változtatása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem tartós bérlet formájában használ személygépkocsit. Azt szeretné tudni, van-e lehetőség arra, hogy eleinte pontosan vezeti a gépkocsifutást és akkor 100 százalékban visszaigényelhető a tartós bérlet áfája és esetleg pár hónap után már nem vezeti a nyilvántartást és akkor már csak 50 százalékban? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Láncügylet

Áfa

Tisztelt Adózóna! A kérdésünket azért teszem fel, mert a NAV ÜCC-n meglepő választ kaptam, mégpedig:"A" cég (HU) elad terméket "B" (HU) cégnek, de "B" (HU) cég nem szállítja át a termékeit, hanem "A" (HU) cégtől indítja el a fuvart EU-s vagy akár 3. országba, azaz az indulás helye "A" (HU) első értékesítő telephelye. A NAV szerint 26–27. § és 98. (1)-re hivatkozva nyugodtan adhatja "A" (HU) cég is "B" (HU) cégnek a 98. § 1. szerint mentesen a számláját, mivel köztes "B" fél pontosan tudja, hogy a vége ügylet az "A"-tól közvetlenül EU vagy. 3. ország lesz. Kérdésünk, hogy ez megállja-e a helyét, vagy inkább "A" és "B" között 27 százalék%-os termékeladásról kell adni, és A-ból oda szállítja ahová akarja B cég a megvásárolt termékeit? Köszönjük a segítséget!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átalányadózó egyéni vállalkozó és őcsg-képviselő iparűzési adója

Helyi adó

Tisztelt Szakértő! Őcsg-képviselő, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózóként állapítja meg a jövedelmét, ezt a tevékenységét adószámos magánszemélyként végzi, és mellette más tevékenységben átalányadózó egyéni vállalkozó, hogyan tudja bevallani az iparűzési adóját? A két tevékenység egymástól teljesen független, és mint őcsg képviselő a tagokat is ezen a nyomtatványon jelöli meg. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Őstermelői tárgyi eszköz értékesítésének könyvelése, adózása

Általános

Tisztelt Szakértő! Az őstermelő tárgyi eszköz értékesítése nem számít kiegészítő tevékenység bevételének, hanem mint magánszemély ingó értékesítésként adózik. Nem világos ennek gyakorlati megvalósítása. Egy áfás őstermelő eladja a traktorját (ami a TE nyilvántartásában szerepel), arról áfás számlát kell kiállítani, akkor ez hogy' nem lesz az őstermelői tevékenység bevétele? A nettó bevételt a PK egyéb eredményt nem képező bevételeként kell könyvelni? Vagy mint magánszemély, áfa nélkül, szerződéssel adja el, és az eladás nem szerepel a PK-ben (de a TE közül ki kell vezetni)? A magánszemély mint ingó értékesítés bevételével szemben költségként elszámolhatja az őstermelői könyvelés szerinti écs utáni nettó értéket? Hogy kezelhető a nettó érték, ha átalányadózó az őstermelő?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magánszálláshely-szolgáltatás egyéni ügyvédként

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni ügyvéd, aki az szja-törvény értelmében egyéni vállalkozónak minősül, 2022. évben fejlesztési tartalékból vásárolt egy ingatlant, amit 552014 ÖVTJ kódú magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységre szeretné használni mint egyéni vállalkozó. Kérdésem a következő: Ilyen esetben a Webes ügysegédben regisztrálnia kell magát mint egyéni vállalkozó és úgy veheti fel az új tevékenységet és végezheti a magánszálláshely-szolgáltatást mint egyéni vállalkozó? Nem probléma, hogy az ingatlant még mint egyéni ügyvéd vásárolta? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Iparűzési adó éves nyomtatvány kitötése

Helyi adó

Tisztelt Szakértő! Cégük tavaly 05.25-éig dolgozott egy vidéki városban, az ott végzett tevékenység időtartama nem haladja meg a 180 napot, így iparűzési adót nem tudok rá számítani. Az iparűzési adót sem tudjuk megosztani a székhely és a vidéki város között. Most készítenénk az éves iparűzésiadó-bevallást, és a nyomtatványba mindenképpen bele kellene írnunk a vidéki város éves lezárását, de a nyomtatvány kéri az adómegosztást. Kértem már az önkormányzattól segítséget, de sajnos nem tudtak segíteni, annyit mondtak, hogy mindenképpen adjuk be a bevallást. Kérdésem, hogy hogyan? Nem tudom, az ilyen jellegű kérdésekben tudnak-e segíteni. Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi áfa alapja

Áfa

Cégünk a közösség másik tagállamában vámkezelteti a 3. országból érkező kereskedelmi árut. Onnan mint közösségi beszerzés érkezik meg az áru Magyarországra. A közösségi áfabevallásban és -összesítőben (A60) ennek a beszerzésnek az adóalapja a vámkezelést végző tagállam országjele és 1-es kóddal kerül bevallásra. A vámkezelő ország által benyújtott áfabevallás nem egyezik a miénkkel, az eltérés a szállítmányozó által magyar belföldi áfával kiállított számlatételből adódik. A kérdésem, hogy ezt az adóalapot, amelyen belföldi áfa szerepel, bele kell-e tenni a közösségi áfa alapjába is, tehát kell-e duplán adót fizetni, ha csak ebben az esetben fog megegyezni a VIES-ben a két tagállamból érkező adat. Köszönöm szépen.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Fejlesztési tartalék felhasználása

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként fejlesztési tartalékot képeztem, tevékenységem egyéb gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatás (közreműködés betegszállításban). Felhasználhatom-e személygépjármű-vásárlásra (5, 7 vagy 9 személyes) a fejlesztési tartalékot? Köszönettel: Sz.I.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Szülői szabadság

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállaló 2023. május 5-étől szeretné kérni a szülői szabadságot. Jogosult a 44 napra, jelenleg gyest kap. Ezzel kapcsolatban olyan kérdésem lenne, hogy a 28 500 forintot hogyan arányosítsam a májusi hónapra, hogy le tudjam vonni az erre az időszakra járó távolléti díj mértékéből? A 28 500 forintot 30-cal vagy 31-gyel kell osztani esetében, és naptári nappal szorozzam vissza ezt az időszakot? A munkavállaló általános munkarendben dolgozik. Hogyan számoljak esetében? (Esetleg teljes hónappal számoljak, és azt arányosítsam a munkanapokra?) Köszönettel: Fodor-Misik Erika

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magánszemély által adott pénz

Általános

Két magánszemély által eladott ingatlan értékéért kapott ellenérték, csak az egyik személy számlájára került a teljes ellenérték. Ha a felek nem rögzítenek jogcímet, hogy miért csak az egyik magánszemély részére került az teljes ellenérték, akkor - keletkeztet-e adókötelezettséget, - hol kell rögzíteni a jogcímet az adásvételi szerződében, vagy mögöttes megállapodás is elegendő, - ha az egyik fél lemond a másik részére, akkor milyen kötelezettség keletkezik jogosultnál?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Vállalkozói szerződés

Általános

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó épületüzemeltetési tevékenység, pontosabban portaszolgálati feladat ellátására vállalkozói szerződésben áll egy kft.-vel. A számlázás alapja a teljesített óra. Adóügyi és jogi szempontból védhető-e egy ilyen szerződés, illetve minden hónapban pl. teljesítésigazolás szükséges-e hozzá? Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Igeiglenesen nem működő cég költségei

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Egy kft. régi autók felújításával foglalkozik, de 2021. évben és 2022. üzleti évben sem végzett tevékenységet, nem volt árbevétele. A kft.-nek van egy személygépkocsija, erre elszámol értékcsökkenési leírást, és biztosítási díjat, de egyéb benzin-, vagy a használattal kapcsolatos költségei nem merültek fel. A társaságiadó-törvény szerint költségként csak a vállalkozás érdekében felmerült költségeket lehet elszámolni. Az a kérdésem, hogy ha nincs bevétele a vállalkozásnak, és számlákkal nem is tudja igazolni az autó használatát, akkor a társaságiadó-törvény szerinti értékcsökkenési leírás elszámolható-e költségként, vagy meg kell növelni a társaságiadó-alapot? Tisztelettel: Va

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kapcsolt vállakozások

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! XY Magánszemély 100 százalékban tulajdonolja A Kft.-t, A Kft.-ben ügyvezető a magánszemély felesége. A Kft. 100 százalék tulajdonos B Kft.-ben, B Kft. ügyvezetője XY magánszemély. B Kft. bérleti díjat számlázna C Kft.-nek, amelyben XY magánszemély 50 százalékban tulajdonos. C Kft. másik 50 százalékos tulajdonosa egy német cég. A C Kft. javítási költségeket számláz E német cégnek, amelyben D német cég 100 százalékban tulajdonos. A kapcsoltsági viszonyokat illetően kérnék megerősítést. A–B kapcsolt, D–E kapcsolt, de A–C, B–C, C–E nem kapcsolt. Köszönöm válaszukat!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bérlet leállás ideje alatt

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az alábbi: ha a cégnél 2-3 hetes leállás van, arra a hónapra köteles vagyok-e a munkába járáshoz havi bérletet adni? Illetve ha adható, akkor leállás esetén is adó- és járulékmentes a juttatás? Köszönöm válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

SZÉP-kártya-juttatás nem saját munkavállaló részére

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy kft. alkalmi munkavállalókat is foglalkoztat, akik SZÉP-kártya-juttatást is kapnak. Ezzel megítélésem szerint nincs gond akkor, ha azt a munkanapok arányában kapják. Azonban a munkáltató munkaerő-kölcsönzőn keresztül is foglalkoztat alkalmi munkavállalókat, akiknek SZÉP-kártyát szeretne adni. Érdeklődni szeretnék, hogy a munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatott munkavállalók részére a kölcsönző munkáltató adhat-e SZÉP-kártya-juttatást? Válaszát köszönöm szépen. Üdv. Zsenits Bence

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Transzferár-adatszolgáltatás

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a transzferár-adatszolgáltatással, illetve a 32/2017. NGM-rendeletben szabályozott nyilvántartási kötelezettséggel kapcsolatos. Ha van egy „A” cég, amely „B” és „C” leányvállalatainak ugyanazt a terméket értékesíti, egyaránt 80 millió forint értékben, akkor „A” társaságnak nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettsége is fennáll, hiszen az összevont érték meghaladja a 100 millió forintot. De mi a helyzet „B” és „C” társasággal, náluk közvetlenül csak 80 millió forint költség realizálódik, nekik van nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségük? Segítségüket előre is köszönöm

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magyar nyugdíj adóztatása külföldön – 4.

Szja / Ekho / Különadó

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, azt hiszem, (remélem) ez nagy segítségemre volt (lesz?). Ha tehát jól értettem, az Ön által említett dokumentum, a “Határozat az Öregségi nyugdíjrész megállapításáról”, rögzíti az elméleti nyugdíj összegét, és azt, hogy ennek hány százaléka terheli a Magyar nyugdíjbiztosítást. Ezt tehát a 100 százalékból levonva kapom meg az engem terhelő adószázalékot. És ez az adószázalék kerül elvonásra változtatás nélkül a mindenkori nettó nyugdíj megállapításkor. Korrekt ez a megfogalmazás? Amennyiben igen, a kérdés az, hogy hogyan kaphatok erről egy nemzetközileg is elfogadható igazolást?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

EU pályázat keretében beszerzett ajándék

Általános

Uniós pályázat keretében szervezett vetélkedő nyereményeként, ajándékként kis értékű konyhai gépek beszerzését (kis értékű ajándékként egyedi összegük a 23 200 Ft-ot nem haladja meg) tervezzük. A vetélkedő nyilvános, bárki részt vehet rajta, a játékban való részvétel feltétele: regisztráció és egészségügyi szűrés, mérés keretében történő előadáson való megjelenés; az ott elhangzott ismeretterjesztés alapján feltett kérdésekre adott helyes válaszok után adott ajándék a nyeremény. A beszerzést követő 4-5 napon belül történik a plakátokon, szórólapokon, újsághirdetésben meghirdetett rendezvény, az eszközök kimondottan ajándék céljára kerülnek megvásárlásra. A rendezvényen egészséges, 100%-os gyümölcstartalmú 1 l-es dobozos üdítőitalok kerülnek átadásra a regisztrált résztvevőknek, melyet nem helyben fogyasztanak el, hanem magukkal visznek haza. Ezeket reprezentációs költségként számolnánk el. Az szja-törvény 76. § (5) bekezdése alapján az eszköz értékének 1,18-szorosa után 15% személyi jövedelemadót és 13% szociális hozzájárulási adót számfejtünk. 1. Van-e mód arra, hogy a beszerzett eszközöket KE tárgyi eszközként ne kelljen bevételeznünk, és térítés nélküli átadásként elszámolnunk? 2. Az eddigi rendezvényszervező cég helyett intézményünknek kell lebonyolítania az ajándékok beszerzését és az üdítő italok beszerzését, így az eddigi uniós költségvetést is módosítanunk kell. Van-e mód arra, hogy a továbbiakban is a dologi költségek között számoljuk el?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magánszemély osztalékkifizetése Máltáról

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk belföldi magánszemély, tartósan itthon él, Máltán lévő cégéből az évzárást követően kapott osztalékot, melyből a máltai állam levonta a 35%-os adót. Kérdésem, hogy most, a 2022. évi adóbevallásában ezt hogyan kell bevallani, a megfizetett adót figyelembe lehet venni az itthoni adófizetés során vagy sem? A két ország közötti kettős adóztatási egyezmény az létezik, a törvényből egyértelműen nem derül ki, hogy magánszemélyek esetén hogyan kell eljárni. Előre is köszönöm válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Közös ingatlan vásárlás haszna

Számvitel

Tisztelt Szakértő! A Kft. egy másik B nevű Kft.-vel közösen megvett egy ingatlant 5 millió Ft összegért (a B Kft. erre 2 millió Ft kamatmentes kölcsönt nyújtott, nem kapcsolt vállalkozás). Az ingatlant áruként szerepeltette a könyvelésben a kft. és 1 éven belül eladásra került egy magánszemély vevő részére 8 millió Ft eladási áron, így a haszon az ügyleten 3 millió Ft volt. Szerződés szerint a B Kft.-nek a haszon 40%-a, 1 200 ezer Ft jár . Kérdéseink: 1. A Kft. könyvelésében a B Kft. részére kifizetett 1 200 ezer Ft haszon (3 millió Ft 40%-a) egyéb ráfordításként vagy pénzügyi műveletek egyéb ráfordításaként könyvelendő, vagy ha egyik sem, akkor milyen számlára kell könyvelni? 2. A B Kft.-nél a kapott 1 200 ezer Ft összeget milyen bevételi számlára kell könyvelni? 3. Van-e valami különbség akkor, ha a B Kft. kapcsolt vállalkozás lenne? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs