Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Általános

Tisztelt Adózóna! Felmerült a kriptovaluták használata vállalkozói tevékenység keretében, viszont annyira új dolog ez számunkra, hogy szeretnénk iránymutatást kérni az alábbi kérdésekben. Felmerült az igény, hogy egy kedves ügyfél jogszerűen működő vállalkozási keretek között végezné a kriptovaluták adásvételét. Milyen tevékenységet lehet erre felvenni, illetve mely törvény az irányadó adózás szempontjából? Milyen sarkalatos pontok lehetnek, amire szükséges odafigyelni ezen tevékenység esetében? Előre is köszönöm a segítségüket!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Csed alatt felgyűlt szabadság

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónk március végén elment csedre, ez most fog lejárni. A csed lejárata után részmunkaidőben visszajön dolgozni. Az a kérdésem, hogy a csed alatt halmozódó szabadságot ebben az esetben is kötelezően ki kell adni onnantól, hogy visszajön dolgozni? Vagy mivel éven belül van, kérheti, hogy még ebben az évben, de később vegye ki? Köszönöm, Jancsó Katalin

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Sztrájkalap mértéke

Munkajog

Tisztelettel érdeklődnék, hogy egy szakszervezetnél kötelező-e létrehozni az elkülönített sztrájkalap számlát? A sztrájkalapnak van-e kötelező mértéke, és azt melyik törvény tartalmazza?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, egy alapítvány mire használhatja fel a kapott 1 százalékot? Elszámolhatók költségként például a következők: - terem-, helybérlés; - plakát, meghívó és szórólap; - buszbérlés, belépők; - étkeztetés (kirándulás, tanulmányút esetén). Meghívott előadó esetében: - a tiszteletdíj, útiköltség, szállás és étkeztetés. Táborozás esetén: - étkeztetés, sátrak és felszerelései; - esetleges belépők, sporteszközök játékok. Valamint az oktatási anyagok. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Távolléti díj számítása

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Távollétidíj-számítás 2021. 08. hóra: munkavállalónk 2021. 02. hóig teljesítménybéres volt, 2021. 03. hótól órabéres lett. Órabére:1350 Ft/óra. 2021. 02.havi teljesítménybére 189 930 forint, ledolgozott óra 160, 1 órára jutó bére:1187 Ft/óra. Helyes-e ez a távollétidíj-számítás: (1187+1350):2=1268 Ft/óra, mivel jelenlegi órabérénél kevesebb nem lehet ,1350 Ft/órával számoltuk el. Segítségüket előre is köszönjük!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Szállítmányozó cég pénzforgalmi elszámolású adózó

Áfa

A kft. szállímányozással foglalkozik, aki pénzforgalmi elszámolást választott. Ügyfelem aki szintén társaság a kft.-vel végeztet folyamatosan különböző termékek szállítását. A számla a teljesítést követően kerül kiállításra, minden hónapot követő hó elején. Folyamatos teljesítésű szolgáltatásnak minősíti a szolgáltatását. Teljesítés és fizetési határidő ugyanaz a nap. Fizetési módnak kompenzációt jelöl meg, mivel az adott hónapban leszállított termékek ellenértékét beszedi a vevőtől és időközönkét az adott hónapon belül jóváírja ügyfelem bankszámláján úgy, hogy levonja a szállítási költséget, amit a következő hónapban számláz ki. A számlabefogadói oldalon tehát előbb van egy adott számla pl. 5 tételéből 4 kifizetve, mint ahogy a számla megérkezik. A pénzforgalmi elszámolásnál pedig az áfa összegét akkor lehet levonni, amikor kiegyenlítésre kerül a számla. Ebben az esetben viszont a számlán lévő teljesítési időpont, számlázási időpont, fizetési határidő feltüntetése későbbi, mint ahogy a bankszámlán ún. kompenzációval jóváírásra kerül a vevőtől beszedett összeg. Kérdés: hogyan kell leszámlázni például a július havi teljesítésű szállításokat (dátum, teljesítési időpont, fizetési határidő), és mikor lehet levonni a számla áfatartalmát? A felvázolt esetben úgy néz ki mintha előbb visszakérem az áfa összegét, mint a számlán lévő teljesítési időpont a pénzforgalmi elszámolás miatt. Kérném segítségüket a felvázolt eset tisztázásában.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Eurós előleg

Áfa

Tisztelt Válaszadó! Nagyértékű beruházásnál eurós és forintos előleget is kaptunk. A munka, építőipari tevékenység költségvetése forintban készült. A részszámlák ütemezése forintban történt. Mi a helyes megoldás az euró előleg visszavételekor? Válaszát előre köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nem kért, de átutalt előleg számlaigénye

Áfa

Szállítópartnerünktől hónapokon át úgy lehetett rendelni, hogy a rendelésigazolás alapján a teljes összeget előre át kellett utalni, amelyről előlegszámlát állított ki, majd a rendelés leszállítása után kiállított egy 0-ás összegű végszámlát. Nemrég azonban változtak a feltételek, amelyekről könyvelésünk késve szerzett tudomást, így 5 darab rendelésünk (08.11.,08.26.,08.29.,09.06.,09.07.) teljes bruttó összege elutalásra került. Mivel sokalltuk az időt, rákérdeztünk, hogy miért nem küldik már az előlegszámlákat, azt a választ kaptuk, hogy a mi döntésünk volt, hogy utaltunk, ők nem kérték, így nem áll módjukban előlegszámlát adni, majd csak a termékek leszállításakor kapunk számlát. Kérdésünkre, miszerint minek tekintik az átutalt tételeket, milyen jogcímen könyvelték le, bevallják-e az utalások áfatartalmát, nem kaptunk érdemben választ. A pénzt a mai napig vissza nem utalták, állítólagos technikai akadály miatt. Kérdésem helyesen járnak-e el, illetve ha nem adnak ki számlát ezekről az átutalt rendelésigazolásokról, akkor hogyan tudom az átutalt áfatartalmat a havi bevallásban levonásba helyezni?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ló bértartása őstermelői kiegészítő tevékenység lehet?

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! 0143 TEÁOR számhoz (lótartás) nem találtam részletezést, nem tudom, beleférhet-e őstermelői tevékenységbe. 016210 Állattenyésztési szolgáltatás? Kiegészítő tevékenység lehet: mező- és erdőgazdasági szolgáltatás, valamint a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése. Vagy ide tartozhat? És milyen TEÁOR számhoz? Vagy pedig önálló tevékenység bevétele lehet a bértartás? Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök: Márti

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Őstermelés – családi gazdaság

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Őstermeléssel, családi gazdálkodással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Van egy áfás családi gazdaság: apa, anya, fiú1, fiú2, ahol apa a családi gazdaság vezetője. Az apa eddig egyéni vállalkozó is volt, mert mezőgazdasági szolgáltatást is végzett. Az egyéni vállalkozást szeretné megszüntetni, mert az ebből származó bevétele nem érné el a családi gazdaság bevételének 25%-át. Egyébként 2020-ban nem is volt bevétele a családi gazdaságnak, sem szolgáltatásból, sem terményértékesítésből, és a kiutalt támogatást is vissza kellett téríteniük. A 2021. évben a családi gazdaság még áfás. Közben fiú2 önálló őstermelő is lett saját adószámmal, emellett továbbra is tagja a családi gazdaságnak, viszont fiú2, amikor beadásra kerültek a nyomtatványok adószámigénylésre, alanyi adómentességet választott. Amennyiben lesz költség- és bevételi számla is fiú2 és az apa nevére is, hogyan kell ezt kezelnem adózás szempontjából? Fiú2 számláit is bele kell vennem a családi gazdaság elszámolásához, függetlenül attól, hogy neki a saját adószáma van feltüntetve a bizonylatokon? Köszönöm a segítséget! Cséva

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

EU-s építési szolgáltatás és FAD

Áfa

Kedves Szakértő! Magyar építőipari vállalkozásként FAD-os számlát állítnánk ki osztrák cégnek, amire a könyvelő nehezen bólint rá. Az osztrák cég alvállalkozójaként dolgozik cégünk Ausztria területén egy kivitelezésen. Ez esetben állíthatunk ki FAD-os számlát? Ennek ez esetben mi a tartalmi követelménye? A számlakiállítás számlázóprogrammal történik. Tájékoztatását előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Fizetendő áfa utólagos csökkenése

Áfa

Tisztelt Adószakértő! Mi a teendő akkor, ha például most szeptemberben állítunk ki egy jóváíró számlát, aminek teljesítési dátuma az eredetivel megegyezően augusztus? A jóváíró számla fizetendőadó-csökkenést eredményez. Áfabevalláskor a rendszer minden irányú fizetendő áfát betesz az áfabevallásba, ami augusztusi teljesítési dátumú. Ki kéne keresgélnem ezek közül azokat, amelyek a fenti eset szerint szeptemberben lettek kiállítva, és át kéne tennem szeptemberre? Köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Belföldi összesítő jelentés (M lap)

Áfa

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném a véleményét kérni. Egyik partnerünktől befogadtunk egy igénybevett szolgáltatásról kiállított számlát, melynek összegét átutaltuk a partner részére, majd ezt követően kiderült, hogy a számla helytelenül került kiállításra. Kértünk a partnertől javítást, aki kérésünknek megfelelően javította a számlát, sztornó számla, majd új számla kiállításával. Az adólevonási jog gyakorlásának feltételei fennállnak és a számla kötelező tartalmi elemei is szerepelnek (eltekintve attól a hibától, amire javítást kértünk, de a javított számla már megfelel a törvényben leírt feltételeknek). Kérdésem arra irányul, hogy mivel a könyvekben szerepel a rontott számla és a sztornó párja is, szükséges-e ezeket szerepeltetni az áfabevallásban az M lapon, illetve a korrekciós lapon, vagy csupán a helyesen kiállított számlát szükséges szerepeltetni a bevallásban (amire vonatkozóan adólevonási jogot érvényesítünk)? Köszönöm szépen válaszát.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes szervezet – közösségi szolgáltatás igénybevétele

Áfa

Tisztelt Szakértő! Iskolánk alanyi adómentes, csak közoktatási tevékenységet végez, vállalkozási tevékenységet nem. A tanulói létszám növelése érdekében szeretnénk a közösségi médiában hirdetni, mely szervezet közösségi adóalany (Írország). Úgy olvastuk, hogy ebben az esetben kötelező a közösségi adószám kiváltása, valamint a hirdetések összege után be kell fizetnünk az áfát, mellyel szemben, tekintettel a tevékenységünkre, levonási jogunk nem lesz. Kérdésünk, helyesek-e ezek az információk, valamint milyen gyakorisággal kell majd elkészítenünk az áfabevallást és az A60-as bevallást. Köszönjük szíves segítségét!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Beolvadás

Áfa

Tisztelt Szakértő! A beolvadó/megszűnő társaság befogadhat-e 2021. október havi teljesítésű, de szeptemberre vonatkozó (pl. időszakos elszámolás) számlát, ha a beolvadás dátuma 2021. szeptember 30-a lesz? Előre is köszönöm válaszukat.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Áfa-visszaigénylés

Áfa

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakult gazdasági társaság nagyértékű beruházást hajt végre pályázat és banki hitelfelvétel keretében. A beszerzett tárgyi eszközök egy öntözőtelep előállítását szolgálják, melyet csak a következő évben helyeznek üzembe. Kérdésem: levonásba helyezhető-e, illetve visszaigényelhető-e az adott beruházás áfája (a havi bevalló visszaigénylési jogosultságának figyelembe vételével), ha az üzembehelyezés csak később történik, és az öntözési költségek továbbszámlázása, ami a társaság egyedüli bevételét adja, majd csak a későbbiekben történik meg? Mivel a beruházáshoz több lépésben érkeznek számlák, ezek az adott hónapban levonásba helyezhetők és visszaigényelhetők? (Üzembe helyezés és bevétel hiányában is?) Válaszát tisztelettel köszönöm! Krisztina

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kata, csed

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Kedves Hölgyem/Uram! Katás egyéni vállakozó februárban szült gyermeket. Jogosult-e a csedre abban az esetben, ha a katás egyéniét januártól szüneteltette? Amennyiben nem, akkor lehet-e a szüneteltetés bejelentését visszamenőleg törölni, hogy jogosult legyen a csedre? Ha csed nem jár neki, akkor mit igényelhet helyette? Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Telefonszámla könyvelése – közvetített szolgáltatás

Számvitel

Tisztelt Szakértő! A céghez beérkező telefonszámla könyvelésével kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Társaságunk a beérkező telefonszámla (Áfa tv. mellékletében felsorolt SZJ számai vonatkozásában) az áfatartalom 30%-át nem vonja le, mivel a magáncélú használatot kiszámlázzuk, de az nem éri el a számla 30%-át. A magáncélú telefonhasználat nem tételes, hanem 20% átalány formájában került meghatározásra, melyet minden hónapban továbbszámláznunk a munkavállalók felé. A jelenlegi gyakorlat alapján a beérkező számla költségként kerül elszámolásra (T.52*), azaz nem közvetített szolgáltatásként kezeljük a 20% részt, amit továbbszámlázunk majd. Oka: a számviteli törvény szerinti a közvetített szolgáltatás fogalmából ered és abból, hogy nem tételes továbbértékesítés (közvetítés), hanem %-os. Korábbi munkahelyemen fix összeg volt meghatározva vélelmezett magáncélú használatként és attól függetlenül, hogy elérte a 20%-ot vagy sem, közvetített szolgáltatásként kezeltük, amit a revízió sohasem kifogásolt. (Ha nem érte el a 20%-ot, akkor szja és szocho lett a 20% és a "fix" összeg különbözete után fizetve.) Kérdésem tehát az, hogy valóban nem felel meg a közvetített szolgáltatás tényének, ha nem tételes az alátámasztás, hanem százalékos (ami jelen esetben telefonhasználat 20%-a) és helyes-e a könyvelés, hogy a beérkező számlaköltség (T. 52*) és a továbbszámlázott rész egyéb bevétel (96*)? Válaszukat előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Mikrogazdálkodói beszámoló

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Januárban átvettem egy cég könyvelését, amelynek néhány évig mikrogazdálkodói beszámoló volt beadva. Én azonban szeretnék a normál, egyszerűsített éves beszámolóra visszatérni. 2021-ben történt egy nagyobb kamatfizetés a cég részéről egy kölcsönt nyújtó vállalkozásnak. Ez a kamat a korábbi években a mikrogazdálkodói miatt nem volt elhatárolva, a 2021-es évet terheli teljes egészében. Lehet-e abból probléma/szabályos-e, ha én most év végén majd elhatárolom az ez évi kamatot? Van-e ilyenkor valamilyen átmeneti rendelkezés, hiszen akkor a 2021-es évet fogja terhelni a korábbi évek és a 2021-es év kamata is. Ugyanez a probléma fennáll a másik oldalon is, mivel azt a céget is én könyvelem. Ott tehát kamatbevétel merül fel. Remélem, hogy sikerült érthetően leírnom a problémát, köszönöm szépen a segítséget! Vágner Emília

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Totálkár könyvviteli vonzata és áfa

Számvitel

Egy kft. 2018. évben zárt végű pénzügyi lízingből vásárolt tehergépkocsija 2021. 07 hónapban totálkáros lett. A lízingcég 2021. 09 hónapban 2018. 12. 18-ai teljesítéssel adott ki a kft.-nek mínuszos áfás számlát. (Ez a számlaérték megegyezik azzal az összeggel, amennyiért a lízingcég értékesíti egy általa választott, másik partnernek a roncsot.) Melyik áfabevallásban kell ezt a tételt szerepeltetnie a lízingbe vevő kft.-nek? Önellenőriznie kell a 2018.12 hónapot vagy a könyvviteli elszámolás hónapjában, 2021. 09. hónapban lesz befizetendő áfa? A tárgyieszköz-nyilvántartásból való kivezetés előtt, a lízingcég mínuszos számlája alapján a tehergk bruttó értékét csökkenteni kell? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close