Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Helyi adó

Tisztelt Szakértő. Egy adózó a 2021-es év minden napján működött, de 2021. 08. hóban székhelyet váltott. Bár az éves árbevétele 6,5 MFt volt, és adóalapját a helyi adó törvény 39/A § alapján az árbevétel 80%-ában határozta meg, az önkormányzatok álláspontja szerint kizárólag az adott önkormányzatnál számított működési időtartamra arányosítva az árbevétel mindkét önkormányzatnál meghaladta a 8 M Ft időarányos részét, így nem jogosult az egyszerűsített adóalap választására. Helyesen jártak-e el az önkormányzatok? Miért az egyes önkormányzatok területén értelmezett működési időtartamot kell adóévnek tekinteni, miért nem az adózó teljes, önkormányzatoktól független működési idejét, ahogyan majd a 22HIPAK bevallás A_EGY lapjának szerkezetéből is következne? Köszönettel,

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Dohánytermékek értékesítése

Jövedéki adó / Vám, deviza / Termékdíj

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vegyesboltot üzemeltet. Megkapta a dohánytermékek értékesítésére az engedélyt. Kérdésünk a dohánytermékekkel kapcsolatban: milyen adózási kötelezettsége van? Mire kell figyelni? Válaszukat előre is köszönjük!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Elhatárolt veszteség

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Cím! Társaságunknak vannak 2004–2014 között keletkezett elhatárolt veszteségei. Tekintettel arra, hogy az üzleti évünk február 01-jétől január végéig tart, milyen módon érvényes ránk a 2030-as határidő? Az utolsó felhasználási lehetőség: - a 2029-es gazdasági évre 2030. 01. 31-én, vagy - a 2030-as gazdasági évre (amely 2030-ban kezdődött) 2031. 01. 31-én? Segítségüket előre is köszönjük! Andrea

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi napidíj

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben lenne szükségem a segítségére. Adott két fuvarozó cég, az egyik magyar, a másik külföldi(szerb). A külföldi cégtől átjönne egy munkavállaló, és be szeretné a magyar cég jelenteni. Viszont a munkavállaló nem csak Magyarországon belül dolgozna, hanem menne Szerbiába is (és lehet, hogy más irányba is, feltételezem üzletkötést folytatna). Ebben az esetben jár neki is a külföldi napidíj, adómentesen maximum 60 euró/nap? Illetve, ha jár neki, számít az, ha egy hónapban körülbelül 10 napot tartózkodik külföldön, vagy a teljes hónapot, és egy év alatt többször? Van ennek valami korlátja? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Üzletrészvásárlás névérték alatt

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egy német cég 100 százalékos tulajdonában lévő magyar kft. 3 millió forintos üzletrészét megvásárolja egy olyan belföldi (minden szempontból) magánszemély, aki egyébként a német cégnek is a tulajdonosa. A vételár az üzletrész névértéke (ami a piaci értékével nagyjából megegyező is) alatt van. A belföldi magánszemélynél keletkezik-e adóköteles jövedelem, illetve ha keletkezik, akkor ezt a magánszemély önadózással teljesíti-e. Köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Rokkantsági ellátás

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk egészségi állapotának mértéke 28%-os. D minősítési kategóriába tartozó. Rokkantsági ellátást állapítottak meg számára. A munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, a munkaviszonya nem szűnt meg. A dolgozó szeretne visszajönni dolgozni, a kezelőorvosa ad igazolást, hogy dolgozhat. A rokkantsági határozat tartalmazza, hogy a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő más rendszeres pénzellátásban részesül. A kérdésem az lenne, hogy ha visszajön dolgozni, mivel rendszeresen a munkaviszonya után bért kap, akkor a járadékot vissza kell mondania?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

2108 törlése

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Adóhatóság kérte a tévesen benyújtott 2108-as bevallások törlését. 1 fő alkalmazott volt, és a jogviszony tisztázása miatt lenne erre szükség. Próbáltam önellenőrzésként, de azt sem fogadták el. Kérem segítségüket ezt milyen módon tudnám benyújtani!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Beszámoló önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásához

Általános

A kettőről egy hónapra változott fenntartási kötelezettségről szóló beszámoló lapot 2022. július 1. és július 8. között kell megküldeni. Vagyis június 30-áig a támogatásban részesülők nem szüneteltethetik, illetve szüntethetik meg a vállalkozásukat. Olvastam viszont, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény módosítása miatt a szüneteltetés nem, csak a megszűnés tilos. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 5. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki: „(5) A (4) bekezdés alkalmazásában az önfoglalkoztatók egyszeri kompenzációs támogatásában részesült személy a vállalkozását nem szüntetheti meg 2022. június 30-ig". Azt szeretném kérdezni, hogy a fenti törvényben lévő kiegészítés tényleg jelentheti azt, hogy csak a megszűnés tilos? Előre is köszönöm a segítséget.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Túlóraátalány nemzetközi árufuvarozó esetében

Munkajog

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt nemzetközi teherfuvarozási cég túlóra elszámolásával kapcsolatos kérdésre keressük a választ. A teherfuvarozás kollektív szerződése vonatkozik a vállalkozásra. Eddig az alábbi elszámolási lehetőségek merültek fel. „A” eset: A fuvarozó cég túlóraátalányt a kollektív szerződés szerint fizet 10 000 forintot, év végén nem számol el a sofőrökkel a tényleges túlórák alapján. „B” eset: A fuvarozó cég túlóraátalányt a kollektív szerződés szerint fizet 10 000 forintot, év végén elszámol a sofőrökkel a tényleges túlórák alapján, a tényleges túlórákból számolt összeget csökkenti az átalányban fizetett összeggel. „C” eset: A fuvarozó cég túlóraátalányt a fizet 5000 forintot, év végén elszámol a sofőrökkel a tényleges túlórák alapján, a tényleges túlórákból számolt összeget csökkenti az átalányban fizetett összeggel. „D” eset: A fuvarozó cég túlóra átalányt a fizet 5000 forintot, félévente (06. 30. és 12. 31.) elszámol a sofőrökkel a tényleges túlórák alapján, a tényleges túlórákból számolt összeget csökkenti az átalányban fizetett összeggel. „E” eset: A fuvarozó cég túlóra átalányt fizet 5000 forintot, év végén nem számol el a sofőrökkel a tényleges túlórák alapján. Kérem, segítsen a helyes módszer kiválasztásában, egyéb törvénynek és a kollektív szerződésnek megfelelő megoldás is szóba jöhet! Cél, hogy lehetőleg kevés adminisztrációval megoldható legyen.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Lakáskiadás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek 4 gyermeke van, mindegyiknek van lakása úgy, hogy a szülők a haszonélvezők mind a négyüknél. A lakások kiadását úgy tudom, hogy a haszonélvező teheti meg, hacsak erről a jogáról nem mond le. Férj és a feleség a haszonélvezők, és miután a 4 gyermek után a mama szja-mentességet élvez, így a bérleti díj után is mentesül az szja-fizetési kötelezettsége alól. A férj le akar mondani a feleség javára a haszonélvezeti jogáról azért, hogy a teljes szja-mentességet igénybe tudják venni. Kérdésem, hogy megteheti-e a férj, hogy lemond erről a jogról a felesége javára, és ha igen, akkor ügyvédi okirat alapján, amit be is jegyeznek a tulajdoni lapra? Kivédhető-e így a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség a gyermekek lakásának bérbeadása után? Köszönettel és tisztelettel: Szikora Mária Számítás Kft.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Tőkekivonás kivás adózónál

Általános

Tisztelt Szakértő! A kivára áttért társaság esetén kivaalap-növelő tétel a tőkekivonásnál bekövetkezett sajáttőke-csökkenés, amelynek magyarázatát kérjük! Ugyanis a jegyzett tőke a tagok által a megalakuláskor (kiva előtt, tehát kivaalap-kedvezményt nem vettek igénybe utána) a vállalkozás rendelkezésére bocsátott összeg, az eredménytartalék a társasági adós időszakban keletkezett. Ha osztalékként veszik ki ezt az eredménytartalékot a tagok, akkor nem számít kivaalapnak. Ha tőkekivonással, akkor viszont kivaalap? Válaszukat várjuk tisztelettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Általános

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérném a segítségüket! Belföldi gazdasági társaság (általános szabályok szerint adózik áfa tekintetében) saját ingatlannal rendelkezik (az ingatlan besorolása: üzlethelyiség), melyet felújított, berendezési tárgyakat vásárolt, mert tervei szerint rövid távú szálláshely-szolgáltatást szeretne végezni az ingatlanban. A beszerzések utáni áfát levonásba helyezte és kérte a kiutalást. A kiutalás megtörtént, majd NAV jogkövetési vizsgálat indult, melynek keretében helyszíni ellenőrzéssel bizonyosodtak meg a NAV-ellenőrök a beszerzett tárgyi eszközök meglétéről. A helyszíni ellenőrzés során több eszközt nem találtak az ingatlanban, ezért ezen beszerzések áfáját vissza kellett a társaságnak utalnia a NAV részére. A beszerzések pénzügyi rendezése átutalással történt, tagi kölcsön volt a fedezet, a cégnek bevétel ezen időszakban nem volt. A cég a kiva hatálya alá tartozik. Kérdéseim a következők! • Mit lehet ezekkel a számlákkal kezdeni? • Az ingatlanban fel nem lelt eszközök számviteli elszámolása miképpen történik helyesen? Ki kell vezetni a könyvekből ezeket az eszközöket? Jelenleg a 161-es kartonon várnak a sorsukra. • Tao-törvény 3.sz. melléklet A) fejezete szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség: a hiányzó eszköz könyv szerinti értéke, ami a kivában is adóalap-növelő tétel. Ezt jól értelmezem erre a helyzetre vonatkozóan? Tehát kivát kell fizetnie a vállalkozásnak a fel nem lelt eszközök értéke után? Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan a végelszámolás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslatban

Általános

Tisztelt Ügyintéző! Bt. végelszámolással szeretné lezárni a tevékenységét. Az eszközök között ingatlan szerepel. Ezt szeretné a vagyonfelosztási javaslatban szerepeltetni és a tulajdonosok részére kiadni. Az ingatlan piaci értéke magasabb, mint a számviteli nyilvántartási érték. Kivehetik-e a végelszámolás zárásakor a nyilvántartási értéken saját tulajdonba, van-e társaságiadó-vonzata ennek a tételnek a végelszámolás zárásakor? Előre is köszönöm a tájékoztatást. Kréthné Tóth Magdolna

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Elhatárolt veszteségről tájékoztatás

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Átvettünk egy vállalkozást, amelynek sok elhatárolt vesztesége keletkezett, azonban a 29-es bevallásában nem tüntette fel ezeket a veszteségeket tájékoztató adatként. Kérdésem, hogy ezek a veszteségek felhasználhatók akkor is, ha nem szerepeltek a társaságiadó-bevallásban mint tájékoztató adat? Köszönettel: Szikora Mária Számítás Kft.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Általános

T. Adózóna! Kata adózó egyéni vállalkozó (heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett) szüneteltetni szeretné a vállalkozást 2022.07.01-től. A fizetési nehézségei miatt az áfatartozásra részletfizetési engedélyt kapott a FAM01. benyújtott kérelem alapján. A kérdés: amennyiben bejelenti a szüneteltetést, a részletfizetési lehetősége továbbra is fennáll, nem követelheti a NAV a tartozás megfizetését egy összegben?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

1 komment

Rehabilitációs ellátásban lehetek-e katás egyéni vállakozó

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Rehabilitációs ellátásban részesülök sok éve már, mellette alkalmazotti jogviszonyban dolgoztam, most katás vállalkozást szeretnék, milyen feltételekkel tehetem ezt meg, illetve nem kerül-e veszélybe a rehabilitációs ellátásom? Köszönöm szíves válaszukat. Üdv, Káldi Éva

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi munkavégzés

Általános

Tisztelt Szerkesztő! Abban szeretném segítségét kérni, hogy ha egy magyarországi áfakörös kft. Németországban szeretne munkát vállalni, ahol a vevő németországi cég (Magyarországon nincsen letelepedettsége), ez esetben alkalmazhatja-e a fordított adózást? Eddigi tudásom szerint igen, de ma azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem alkalmazhatja mert a teljesítés helye Németország, így ott a magyar kft.-nek adószámot kell igényelnie és a német adókat megfizetnie. Én eddig úgy tudtam, hogy mivel a német cég fordított adó esetén megfizeti és le is vonja a német áfát ezért tudnánk alkalmazni ezt a módot. Ami ezzel kapcsolatosan még felmerült kérdésként számomra, hogy ez a munkavégzés keletkeztet-e Németországban állandó telephelyet? (2 magyar munkavállalót vinne ki külföldre). Számít ez esetben, hogy mennyire tartós a munkavégzés? Van ahol azt írják, 183 nap után, van ahol pedig azt, hogy 12 hónap után keletkezik ott telephelye a huzamos tevékenység folytatás miatt. Ez a huzamosság önmagában elég a telephely keletkezéséhez vagy együttesen kell, hogy legyen földrajzilag körülhatárolt helye is Németországban? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Adószámos magánszemély mikrovállalkozás

Általános

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem a kkv-törvényt, hogy az adószámos magánszemély nem sorolható be mikrovállalkozás kategóriába? A magánszemély egyébként alanyi mentesként végez szálláshely szolgáltatást. Köszönettel: József

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan-bérbeadás

Általános

Tisztelt Szakértő! Áfa általános szabályok szerint adózó egyéni vállalkozó magánszemélyként ingatlant ad bérbe egy kft. részére. A bérbeadásról számviteli bizonylatot állít ki. A bizonylaton szerepel az adószáma, az összeg, de áfamentesség nincs jelölve. A közüzemi díjakról külön számviteli bizonylatot állít ki a tényleges fogyasztás alapján. Áfa-hivatkozás itt sem szerepel. Helyesen alkalmazza a számviteli bizonylatot számla helyett? Online számlaadat-szolgáltatás értelmezhető ebben az esetben? (Magánszemély bevétele.) A közüzemi számlákat bérbeadó átalányban fizeti szolgáltatónak. Tételes költségelszámolás alapján szükséges ezért jövedelmét megállapítani? A bérbevevő kft. mindössze a bérleti díj összegéből von szja-t 10 százalék költséghányad figyelembevételével. Helyes ez így? Köszönettel Szabó-Szűcs Csilla

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Dolgozói étkeztetés 3.

Általános

Tisztelt Szakértő! Átbeszélve kollégáimmal a helyzetet és a könyvelt tranzakciók dátumát – és elfogadva a pénzforgalmi szemléletet – még ezek után is problémás lehet a kilépők étkeztetéshez kapcsolódó elszámolása. Tekintettel az összes felmerült problémára, lehet-e megoldás, hogy egy dolgozónál számoljuk el az összes étkeztetéssel kapcsolatos költséget, illetve azok adóját. Tehát egy kolléga bérszámfejtésében fog megjelenni a teljes összeg és az utána fizetendő kötelezettségek? Tisztelettel és köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ
2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs