Kérdések és válaszok

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
Szakértőnktől csak előfizetőink és egy alkalommal 14 napos próba felhasználóink kérdezhetnek!

Mielőtt kérdez...

Felhívjuk figyelmét, hogy a szolgáltatás keretében általános jellegű – a jogszabályi előírásokhoz, követelményekhez kapcsolódó – kérdések megválaszolására van lehetőségünk.

  • egy beküldött kérdésben lehetőség szerint csak egy kérdést fogalmazzon meg;
  • a kérdése mindig legyen konkrét, jól körülhatárolható;
  • a kérdésében próbáljon meg minél több információt megadni;
  • a kérdését lehetőség szerint egy témakörről és szakterületről (pl. áfa, szja, tao, tb) tegye fel;
  • ha név nélkül szeretne kérdést feltenni, ne írja alá a kérdését, és pipálja be az "anonim kérdésfeltevés" szöveg előtti négyzetet.

Részletes információt a Kérdések és válaszok szolgáltatásról ITT talál.

Megválaszolva

0 komment

Használt személygépkocsi beszerzés közösségen belülről áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság használt személygépkocsit vásárol EU-n belüli országból, a cég jövedelemszerző tevékenysége érdekében. Kérdés a belföldi áfabevallásban a fizetendő és levonható áfa összege útnyilvántartás vezetése mellett megegyezhet-e, illetve útnyilvántartás nélkül jogosult-e az áfatartalom 50 százalékának levonásba helyezésére.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Átalányadózó egyéni vállalkozás megszüntetése, majd új átalányadózó egyéni vállalkozás indítása

Tb / Járulékok / Nyugdíj

Tisztelt Szakértő! Egy átalányadózó egyéni vállalkozó 2024.06.30-ával, ha megszünteti a tevékenységét, majd ugyanezen év november hónapjában új egyéni vállalkozást indít, akkor ismét választhatja az átalányadózást? Vagy rá is vonatkozik az az előírás, hogy az átalányadózásból való kilépés évében és az azt követő adóévben nem választható újra az átalányadó? Ha hónap közben kezdi az új egyéni vállalkozását, akkor a tört hónapban akár átalányadózóként, akár normál szja-alanyként az egyéni járulékokat lehet arányosítani, vagy a teljes hónapra kell azokat megfizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

USA áfa bevallásban

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi bt. USA-ban lévő vállalkozással kötött szerződést. Az amerikai vállalkozás tulajdonában lévő „Sunny-Seltzer” know-how-jának licenciáját adta el. Licencia tárgya: tradicionális angol cider ital adaptációjának, gyártásának teljes folyamatleírása, beleértve a speciális gépek, valamint a gyártási receptúra teljes körű leírását. Érdeklődnék, hogy az áfában ezt hogyan tudom beállítani, mi a teendőm. Mivel amerikai vállalkozás nem tudom hogy kell ezt bevallani, vagy milyen esetleg más nyomtatványon beadni. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi cég vásárlás anyagmozgás nélkül

Áfa

Tisztelt Szakértő! Külföldi testvérvállalatunk megvásárolja anyagaink egy részét úgy, hogy azok továbbra is nálunk maradnak és bérletbe adjuk őket, de már nem mint saját anyagot. Ebben az esetben tudomásom szerint az értékesítésről magyar áfával kell kiállítani a számlát, hiszen az anyag nem hagyja el az országot. A kérdés az, a luxemburgi testvérvállalat hogyan tudja visszaigényelni az áfát a magyar adóhivataltól. Segítéségét előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Pótbefizetés

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. évek óta veszteséges, ami miatt a saját tőke a jegyzett tőke fele alá csökkent. Ezért 2021-től minden évben pótbefizetés történt, de csak annyi, hogy a 3 000 ezer Ft jegyzett tőke esetén a saját tőke 1 500 ezer Ft felett legyen. El kellett volna érni a saját tőkének a jegyzett tőke összegét? Ha nem érte el, akkor mit tehet utólag a tulajdonos? 2024-ben is történt pótbefizetés a 2023. év vesztesége miatt. Most a tulajdonos végelszámolásban gondolkodik. Ebben az esetben felmerülhet, hogy a NAV a végelszámolás során a pótbefizetést tagi kölcsönné nyilvánítja annak tükrében, hogy 2024-ben a fenti kft.-nek nem volt és valószínűleg nem is lesz bevétele, nincs pénze, így a veszteség miatti pótbefizetés összegét bérleti díjra, munkabérre költi? (Mindez a kiadás csekély, havonta kb. 50 ezer Ft). Válaszát előre is köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kapcsolt vállalkozás

Társasági adó / Innovációs járulék

Tisztelt Szakértő! Adott A cég, ahol 2 magánszemély (nem rokonok) tulajdonos van 50-50%-ban. Mind a két tulajdonos önálló ügyvezető is egyben. Az egyik tulajdonos alapít egy céget, ahol szintén 50%-os tulajdonos, de ott nem ügyvezető. Kérdésem, hogy ez kapcsolt vállalkozásnak minősül-e. Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bankszámlán értéknap vagy könyvelési nap?

Áfa

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi áfa és az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletének alkalmazása miatt merült fel az alábbi kérdés. A bankszámlakivonaton nagyon gyakori, hogy eltér a könyvelési nap, és az értéknap. E két dátum többször is eltérő hónapban, vagy a következő évbe esik. Pl. az értéknap: 2024.03.29., a könyvelési nap: 2024.04.02. Sőt még olyannal is találkozom, hogy más dátum szerepel a bank weboldaláról letöltött bankszámlakivonaton, és más dátum szerepel a papíron kiküldött bankkivonaton. Kérdésem, hogy melyik dátumot kell figyelembe vennem pénzügyi kiegyenlítésként. Hiszen a pénzforgalmi áfában csak az adott időszakban kifizetett számla áfatartalma vonható le. Várom gyors válaszát! Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó társaságiadó-kedvezmény

Társasági adó / Innovációs járulék

Energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó társaságiadó-kedvezmény igénybevételével kapcsolatos a kérdésem. 2023. december 1-jén – a törvénymódosítás hatálybalépését megelőzően – az addig hatályos előírásoknak megfelelő beruházást hajtottunk végre. Minden jogszabályi feltételnek megfelelünk, megvolt az előaudit, megkezdődött, majd befejeződött a beruházás, üzembe helyeztük, elkészült az utóaudit, amely igazolja az energiamegtakarítást. Alternatív beruházással még nem kellett és nem is számoltunk akkor. Adókedvezményt nem vettünk még igénybe rá 2023. évre, mert van több olyan beruházás, amire már megkezdtük a tao-kedvezmény elszámolását, és azokat folytattuk a maximális mérték figyelembevételével. Az a kérdésem, hogy erre a beruházásra mikori előírásokat kell figyelembe venni: a 2023.12.01. előtti, vagy az azt követő szigorúbb szabályokat (alternatív beruházás, elszámolható költség tekintetében)? Sajnos az átmeneti rendelkezések között nem találtam erre vonatkozó előírást. Az is érdekes lehet, hogy azon beruházások esetén, amelyekre már elkezdtük figyelembe venni az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményét, mikori szabályok érvényesek?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Adómentes szálláshely-szolgáltatás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy mekkora az adómentes árbevételhatár a magányszemélynek, aki csak szálláshely-szolgáltatással foglalkozik? Köszönöm.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Magánszálláshely egyéni vállalkozásban

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Abban a kérdésben szeretném szíves segítségét kérni, hogy apartman magánszálláshelyként történő rövidtávú kiadása végezhető-e egyéni vállalkozás keretében. Amennyiben igen, úgy választhatja az egyéni vállalkozó az átalányadózást? Ez esetben 40 százalékos költséghányad alkalmazásával a 2 668 000 Ft éves bevétel alatt adómentes a vállalkozó jövedelme? Köszönettel!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó szeminárium

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy ha egy egyéni vállalkozó (átalányadózó) szemináriumon vett rész a tevékenységével kapcsolatban, és a szemináriumot lebonyolító cég kiszámlázta az étel-, italfogyasztást, illetve a szállás díját (beérkező számla), ebben az esetben felmerül az étel-, italfogyasztás után az adóalap 1,18-szorosa után szja- és szochofizetési kötelezettség? Ha igen, akkor melyik bevallásban kell bevallani, illetve mikor (számla kelte vagy a teljesítés)? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egészségügyi kiegészítő eszköz elszámolása

Számvitel

Tisztelt Szakértő! Építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó kft. egészségügyi kiegészítő eszköz vásárlását tervezi, amely eszköz elektromágneses hullámok közvetítésével az érrendszer karbantartását szolgálja (gyulladáscsökkentő, valamint fájdalomcsillapító hatása ismert). A cég az eszközzel kapcsolatosan nem tervez semmilyen új szolgáltatási tevékenységet folytatni (pl. bérbeadás, továbbértékesítés), valószínűleg a kft. tulajdonosai, dolgozói fogják azt használni a későbbiekben. Kérdésünk, hogy elszámolható vagy sem az eszköz beszerzése a kft. könyveiben (pl. üzemkörön kívüli eszközök között)? Amennyiben igen, úgy van-e lehetőség áfalevonásra? Továbbá terheli vagy sem egyéb adó- és/vagy járulékkötelezettség a céget? Ha igen, akkor azt mi alapján kell megfizetni?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Bt. beltag elhalálozás biztosítás

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja sajnálatos módon balesetből adódóan elhunyt. A biztosító megtéríti a jövedelmét, viszont ehhez igazolni kell a beltag jövedelmét. A beltag munkabér és osztalék címén vett fel jövedelmet a bt.-ből. Ezen felül lehet még olyan tétel a bt. működésében, ami ilyen esetben beletartozhat a beltag jövedelmébe? Válaszát köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Értékpapír számlák, nem jelentendő számla

Általános

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., mely forgatási értékpapírokkal fektet be. Kérdésem arra irányulna, hogy mivel nem jelentendő számlára vezeti át a magyar számláiról a pénzét a Befektetési Zrt.-nek, volna-e valamelyen jelentési kötelezettségünk a NAV felé?

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Egyéni vállalkozó szolgáltatásnyújtása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörös átalányadózó egyéni vállalkozó villanyszerelési tevékenységet végez egy másik áfakörös magyar adóalany társaság részére. Mint az kiderült, a munkát Franciországban végzik el, és az egyéni vállalkozó ennek a társaságnak az alvállalkozójaként végzi kint a munkát. Alapesetben áfás számlát vártam volna, de ők TEHK áfakóddal “áfatörvény hatályán kívül” számláztak. A munka elvégzésének helye valóban Franciaország volt, de az egyéni vállalkozó közösségi ügyletként ezt nem tudja lejelenteni az A60-as bevallàsban, magyar adóalany nem is szerepelhet partnerként az összesítő jelentésben. A számlák ráadásul májusi teljesítésűek, az egyéni vállalkozónak pedig június 2-án kértük meg a közösségi adószámot. A két fél Franciaországban nem regisztrált adózó. Mi a helyes eljárás/ számlázási mód ezen speciális esetben? Kérem szíves iránymutatásukat! Köszönettel: Takács Zsófia

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Skontó elszámolása ha az eredeti számla részben jóvá lett írva

Általános

Tisztelt Szakértő! Cégünk fa építőanyagok forgalmazásával foglalkozik. Vevőinknél gyakran alkalmazzuk a skontó lehetőségét. Egyik partnerünkkel azonban a következő nézeteltérésünk van. Vevőnknek kiállítottunk bruttó 1 000 000 Ft értékben számlát. Megállapodott határidőn belüli fizetés esetén 1,5% skontóval csökkentett összeget kell utalnia, ezért 985 000 Ft-ot utalt át részünkre. Ezt követően a számlához bruttó 200 000 Ft összegű jóváírást készítettünk, amiből 200 000 Ft átutalását (későbbi fizetésekből levonását) kéri a vevő, tehát skontóval nem csökkentve. Adott esetben, ha a teljes számlát reklamáció miatt jóváírjuk, akkor többet szeretne visszakapni, illetve a későbbi utalásokba betudni, mint amennyit ő fizetett nekünk. Jogszerűen kéri ezt a vevő? Milyen jogszabályok alapján tudnánk meggyőzni vevőnket, hogy neki nem a teljes jóváírás összege jár vissza? Kérem szíves véleményét, hogy skontó alkalmazása esetén hogy kell eljárnunk, ha az eredeti számla részben vagy teljes egészében minőségi, mennyiségi kifogás miatt jóváírásra kerül. Válaszát előre is köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldön élő magyarországi munkavállaló

Általános

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft.-nél dolgozó munkavállaló június végétől Portugáliában fog élni állandó lakcímmel. Itthon tartózkodási címe sem lesz. Munkáját továbbra is ellátja távmunkában, illetve időnként személyes irodai részvétellel. Az év nagy részét (183 napot meghaladóan) Portugáliában tölti. Jól értelmezem-e, hogy 1. a jövedelmét – mint ottani "belföldi illetékességű személy" – Portugáliában adózza le; 2. a tbj-t is ott kell megfizetnie; 3. vagyis a teljes bruttó bér kerül számfejtésre és utalásra? Kivát ebben az esetben kell-e a jövedelem után fizetni? Köszönöm válaszát!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Kéziszámla adatszolgáltatás

Adózás rendje

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély, alanyi mentes (keramikus) kézi számlát állít ki vállalkozások felé. Van-e adatszolgáltatási kötelezettsége a kiállított számlákkal kapcsolatban, és ha van, visszamenőleg hogyan tudjuk pótolni? Köszönettel.

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Nyári tábor adózása

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szolgáltatásnyújtással foglalkozó áfát általános szabályok szerint megállapító cég. A cég tábort szervez a dolgozók gyerekeinek. Az alábbi költségek merülnek fel: szállás, étkezés, szórakoztatás, belépőjegyek. A dolgozók gyermekei térítésmentesen veszik igénybe. Kérdéseim: 1. Az áfa levonható-e a szállásnál? A többinél az Áfa tv. levonási tilalmai alapján szerintem nem. 2. A céget milyen járulékfizetési kötelezettség terheli? Köszönöm!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »

Megválaszolva

0 komment

Külföldi ügyvezető

Szja / Ekho / Különadó

Tisztelt Szakértő! Egy hondurasi állampolgár, Ausztriában élő és osztrák adóügyi illetőséggel rendelkező magánszemély egy magyar kft. ügyvezetője és tulajdonosa is egyben. Ausztriában rendelkezik A1-es igazolással. Az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszonyban látja el, és ezért szeretne juttatásban részesülni. Magyarországon havonta egy hetet tölt a feladatok ellátása érdekében. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelik Magyarországon? Illetve lehetséges-e, hogy az ügyvezetői feladatokat számlázza osztrák egyéni vállalkozóként EU-s adószámmal? Van-e rá lehetőség, hogy más feladatokat, például IT szolgáltatást, a cég tevékenységéhez kapcsolódó egyéb tevékenységeket, osztrák egyéni vállalkozóként EU-s adószámmal számlázzon a magyar kft.-nek? Köszönöm szépen!

Tovább teljes kérdéshez és a válaszhoz »
Figyelem! Bezárás

Kedves Előfizetőnk! A Kérdések és válaszok menüpont alatt egyszerre 100 db kérdés megfigyelésére van lehetőség. Ön elérte ezt a határt, így újabb kérdés követését úgy tudja beállítani, ha a korábbiakból töröl. A törléssel csak a saját megfigyelését törli, a kérdéseket természetesen továbbra is megtalálja az oldalon.

Kérjük, várjon! Kérjük, várjon!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30