Hozzászólások 0

Cég által bérelt autó magánhasználata

Tisztelt Szakértő! A cég hosszú távon bérel személygépkocsikat. Ennek a magánhasználatát belső szabályzatban rögzíti, a dolgozókkal kötött egyedi megállapodás szerint x km-t használhatja üzleti célora, az afölötti részt pedig magánhasználatnak minősíti. És így kiszámlázza, megtérítteti a dolgozóval a magánhasználatot. Nagyon sok állásfoglalást olvastam már erről, de egy kissé elbizonytalanított. Jól értem, hogy ha ezt a magánhasználatot a szokásos piaci áron térítteti meg a dolgozóval, akkor a bérleti díj teljes áfájának a levonására jogosult lesz a cég? Szokásos piaci árnak felfogható a vásárolt üzemanyagár és a megtett km szorzata (NAV norma szerint), vagy a NAV üzemanyagár használata is? A bérleti díj áfáját szeretnénk levonásba helyezni, és ehhez megfelelően dokumentálni és kiszámlázni a magánhasználatot. Egyszerűbb lenne az 50%-os áfa levonása, de az nagyon megnövelné a költségeket, ezért inkább az adminisztrációt szeretnénk jól kialakítani, hogy adózási szempontból is megfelelő legyen a magánhasználat megtéríttetése.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close