Hozzászólások 0

Társasházak áfaelszámolása, bizonylatolás

Tisztelt Szakértő! Társasházként működő üzletház (társasházban egy lakás sem található, csak üzlethelyiségek) áfaalany. A társasház jelentős bevétellel rendelkezik vállalkozási tevékenységéből (parkoló és közös helyiségek bérbeadása, homlokzati reklám, WC-használat). Kérdésem első része arra vonatkozik, hogy a társasház által kapott számlák áfatartalma milyen arányban vonható le, ha nem minden esetben határozható meg a költséggel szemben egyértelműen áfás bevétel? (Például fűtési költség, elektromos áram, melyet csak részben térítenek meg a tulajdonosok a mért külön tulajdoni albetét fogyasztása alapján, miközben olyan helyiségek is rendelkeznek fűtéssel, világítással, melyek bérbe vannak adva, és áfás bevétel származik a helyiség használatából). A társasház továbbszámlázhat-e a társasházi albetét tulajdonosai felé közüzemi szolgáltatásokat, ha nem (mert tulajdonképpen saját magának számlázna), akkor van-e valamilyen lehetőség arra, hogy a külön tulajdonok fogyasztási költségeinek az áfatartalmát a tulajdonos visszaigényelje? Kérdésem második része a társasház bizonylatolási kötelezettségére vonatkozik. Köteles-e a társasház számviteli bizonylatot kiállítani a közös költségről, a külön tulajdon közüzemi fogyasztásairól, ha azt az albetét jogi személy tulajdonosa kéri. Illetve köteles-e a költségeket (beleértve a közös költséget is) a társasház tulajdonosának megtérítenie, vagy megtérítheti azt annak a bérlője is? Köszönettel: Varga József


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close