Hozzászólások 0

Árfolyam-elszámolási mód

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. A cég az árukat a Távol-Keleten gyártja, az importszámlák USD-ben érkeznek. Az árukat közösségen belül értékesítik, export számlák euróban. A cég a bekerülési érték megfelelő kiszámolásához igénybe veszi egy szlovák bank forward üzleteit. A cég az MNB-árfolyam használatára be van jelentkezve. Kérdésünk: Az OTP Banknál vezetett eurószámláról átvezetésre kerülő összegek megérkeznek a szlovák eurószámlára. A forward üzlet lekérésével a szlovák eurószámláról átkerül a szlovák USD számlára – melyről a bank SWAP üzlet elszámolás megnevezésű bizonylatot küld –, majd az importszámla innen kerül kifizetésre. Az alábbiak szerint használjuk az árfolyamokat. Helyesen tesszük? Az OTP Bankból történő átvezetés átlagárfolyamon történik. A szlovák eurószámlán a jóváírás MNB-árfolyamon. A szlovák eurószámláról a terhelés a forward üzlet lekérésével átlagárfolyamon könyvelődik. A szlovák dollárszámlán történő jóváírás MNB-árfolyamon. Ez az elszámolási mód egy nagyösszegű árfolyamdifferenciát eredményez, amely a társaságiadó-fizetésnél jelentős terhet ró a cégre. Köszönettel: Reményi Győzőné


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close