hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen címet kell a számlára írni?

  • adozona.hu

A székhely vagy a telephely címét kell a számlára írni? – kérdezte olvasónk arra hivatkozva, hogy nem egyértelmű számára az áfatörvényben a számlázásnál említett cím fogalma. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Masszőr egyéni vállalkozó székhelyén nem, de telephelyén végez tevékenységet. PTGSZLA-n jelenti le számláit, mivel nincs pénztárgépe. PTGSZLA-n pénz átvételi helye a telephely. A PTGSZLA a kiállított számlái alapján készül, melyekre a nevét, a székhelyét (nem a telephelyét) és az adószámát írja. Helyesen jár-e el? Vagy címként a telephelyet kell a számlákra írni? – kérdezte olvasónk.

Az áfatörvény 169. paragrafusának e) pontja szerint a számla kötelező tartalmi elemei közé tartozik a termék értékesítőjének/szolgáltatás nyújtójának neve és címe.

A törvény nem tartalmaz erre további részletező előírásokat, ezért az adóhivatal elfogadja akár a székhely, akár a bejelentett telephely címet, amennyiben az alapján az adóalany egyértelműen azonosítható, és amely helyen az adóalany ténylegesen és igazolhatóan fellelhető.

Ennek megfelelően helyesen jár el, ha a vállalkozó az adóhatóságnál bejelentett telephelyén végzett tevékenység keretében kiállított számlán a vállalkozás székhelyének címét tünteti fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink