hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb adóügyi fizetési kedvezményeket jelentett be a NAV

  • adozona.hu

A BDO szakértője gyakorlati szemszögből foglalta össze a bejelentett intézkedéseket.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert a szerdai napon újabb fizetési kedvezményeket jelentett be a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítás keretében. A fizetési halasztásra és a részletfizetésre, valamint az adótartozás mérséklésére vonatkozó igényeket 2021 végéig lehet benyújtani, Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója gyakorlati példákon keresztül foglalta össze az intézkedések előnyeit.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint 6 hónapra vonatkozó fizetési halasztást, illetve 12 hónapra vonatkozó részletfizetési lehetőséget engedélyez bármely adónemre abban az esetben, ha az adóösszeg nem haladja meg az 5 millió forintot. A kedvezményhez azonban szükséges igazolni, hogy a vállalkozás fizetési nehézsége a veszélyhelyzet miatt áll fenn. A vállalkozók a FAG01 űrlap kitöltésével nyújthatják be igényeiket 2021. december 31-ig.

„A fizetési halasztás és a részletfizetési lehetőség ösztönzőleg hathat azon vállalkozásokra, akiknek a helyreálláshoz nagyobb kiadásokat kell eszközölniük, viszont ezeknek köszönhetően garantáltan fizetőképessé válnak a halasztás időtartamának végére. Ilyen vállalkozások lehetnek a szolgáltató szektor szereplőinek széles köre, például a járványban súlyos károkat szenvedett vendéglátó szektor talpra állásában meghatározó segítséget jelent, és a turisztikai ágazat helyre állításában is jelentős mértékben segíthet.” – fejtette ki Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. A szakértő hozzátette, az új intézkedések nem csak a vállalkozásoknak, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyeknek is stabil támaszt biztosíthatnak egyéni költségvetésük helyreállításában és az adózásuk ütemezésében.

Az új szabályzás értelmében az igény benyújtása esetén a NAV mérsékli a nem természetes személyek adótartozását 5 millió forintig, adónemenként legfeljebb húsz százalékban. Fontos azonban, hogy ezesetben is igazolni kell, hogy az adózó tevékenysége a járványból adódó okok miatt lehetetlenülne el. „A frissen bejelentett kedvezmények számottevő előnye, hogy késedelmi pótléktól mentes, mivel a koronavírus-járványra vonatkozó méltányossági intézkedések esetében a NAV nem számíthat fel pótlékot, így a pénzügyileg hátrányosan érintett adózók még hatékonyabban tudnak tartalékolni” – tette hozzá Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. Magánszemélyek a FAM01 űrlap kitöltésével nyújthatják be igényüket az év utolsó napjáig – áll a BDO sajtóközleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Romániai ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Kivaalany szakképzési adókedvezménye

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs