27 találat a(z) elvitel cimkére

Étterem helyben készített sütemény elvitelre értékesítésekor hány százalékos áfakulcsot kell alkalmazni? Kérdés

Melegkonyhás étteremben helyben készített süteményt a vendég elvitelre kéri. Kérem a tisztelt szakértő válaszát, ez esetben hány százalékos áfakulcsot kell alkalmazni 2018-ban? Köszönettel Pócsföldi Zoltánné

Árkülönbség helyben fogyasztott és elvitelre kért ételek esetében? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idén január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa. Vagyis ha egy vendég helyben fogyaszt el egy helyben készített levest, akkor számára a szolgáltatást 18 százalékos áfával számlázzák, azonban ha elvitelre kéri, akkor már termékértékesítés valósul meg és így a számla végösszege 27 százalékos áfát foglal magában. Egy kolléganőm volt egy továbbképzésen, ahol úgy hallotta, hogy az elviteles leves és a helyben fogyasztott leves ára az eltérő áfatartalom miatt nem lehet egyforma. Vagyis két különböző árral kellene dolgoznia az éttermeknek. Véleményünk szerint egy cég maga szabja meg az árpolitikáját és árképzését, tehát nem köteles az eltérő áfakulcsok miatt eltérő árakat alkalmazni. Nem tudunk olyan törvényi előírást, ami ezt elrendelné. Létezik erre vonatkozóan törvényi előírás? Amennyiben mégis létezik ilyen előírás, az éttermeknek az étlapjukon kétféle árat kellene feltüntetniük, egy helyben fogyasztás esetén fizetendő árat és egy elviteles árat? Válaszát előre is köszönjük. Üdvözlettel: Lívia

Kedvezményes áfakulcs Kérdés

Kávézó (asztaloknál pincér általi felszolgálás) alkalmazhatja-e a kedvezményes áfakulcsot a süteményekre és a a helyben készült, nem alkoholtartalmú italokra, ha a süteményeket nem ők sütik, hanem készen szállítják nekik? Valamint a fagylaltra, ami nem ott készül, hanem tégelyekben szállítják nekik, és a kávézó értékesíti azt. Köszönöm.

Fagyi tölcsérben, kehelyben, dobozban: hány százalékos az áfa? Cikk

Egy fagyizó helyben készíti a fagylaltot, hamburgert és melegszendvicset is árul, amit félkész termékekből készít el. (Fagyasztott húspogácsa, pékségtől vett zsömle.) Lehetőség van helyben elfogyasztani az ételeket, asztalok, székek vannak. Ha a vevő elviszi a hamburgert, 27 százalékos áfakulccsal kell számolni, ha ott fogyasztja 18 százalék, de mi a helyzet a fagyival? A fagyinál van jelentősége, hogy a vevő ott fogyasztja, vagy dobozban kéri, és hazaviszi? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Éttermi áfa: újabb kérdések és újabb válaszok a NAV-tól Cikk

Milyen áfakulccsal kell számlázni, ha a vendég már előre jelzi, hogy a levest helyben kívánja elfogyasztani, míg a második fogást elvitelre kéri, ha a vendég viszi vissza a tálcát, ha nagyobb társaság egyben kéri a számlát, és azon vodkás narancslé is szerepel, az italautomatával előállított szénsavas üdítőt vagy a máshol készített, az étterem saját ételeivel, italaival együtt kínált süteményeket savanyúságokat? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal újabb gyűjteményt tett közzé az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel kapcsolatban felmerülő gyakran ismételt kérdésekről.

Éttermi áfakulcs: visszatérő kérdések és válaszok Cikk

Az éttermi szolgáltatás, a nem alkoholtartalmú italforgalmazásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs januári bevezetése óta még mindig nem teljesen egyértelmű, mely esetekben lehet a 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni, cikkünkben közöljük a legfrissebb információkat.

Fogas kérdések az éttermi áfáról. Válaszol a NAV Cikk

Mikor 18 százalék a vendéglátásban az áfa, és mikor 27? Kell-e arányosítani a felszolgálási díjat, mi az előírás a becsomagoltatott maradékra, a cateringre, az alkoholt tartalmazó ételre? A gyakran ismételt kérdésekre a NAV válaszolt.

Bérelt konyhában közétkeztetés Kérdés

Egy bt. bérel egy konyhát és azt üzemelteti. A helyi önkormányzattal a közétkeztetésre szerződése van, óvoda-iskola. Az étel elszállítása 500 m-en belül történik.Ebben az esetben milyen százalékos az áfakulcs? A környékbeli vállalkozások dolgozói a kialakított ebédlőben étkeznek helyben, illetve ételhordóban elvitelre is vásárolnak, ebben az esetben milyen áfakulcsot alkalmazzunk?

Éttermi szolgáltatások áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: egy étterem vendéglátóipari tevékenységet végez, saját konyhájában meleg ételt állít elő és annak egy részét a saját éttermében szolgálja fel, egy részét pedig rendelés alapján elvitelre készíti. Úgy tudom, hogy a helyben fogyasztott ételek, italok esetében 18%-os, míg az elvitt ételek esetében továbbra is 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia. Kérdésem, hogy amennyiben catering szolgáltatást végez, tehát a megrendelő konyhájában (ami után bérleti díjat fizet) készíti el a meleg ételt és ott a helyszínen szolgálja fel, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Egy másik vállalkozó kórházakban, egyetemeken büfét üzemeltet. Ebben az esetben érzésem szerint akár helyben, akár elvitelre vásárolnak a 27%-os áfakulcsot kell alkalmazni az ételek esetében, még akkor is, ha a helyszínen készítik (például virsli, meleg szendvics... stb), mivel itt úgy gondolom nem éttermi szolgáltatásról van szó és követhetetlen a helyszíni fogyasztás is. Előre is köszönöm a segítségét!

Vendéglátás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy "nassoldát" üzemeltet, aminek a lényege, hogy helyben készítünk nyers gyümölcsökből, zöldségekből desszerteket, italokat, illetve még teákat, kávét. Ezeket lehet helyben fogyasztani felszolgálás mellett, vagy elvinni. Az áfatörvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a helyben készített étel, ital helyben történő fogyasztása beletartozik-e a 18 százalékos áfakulcsba? Ami engem kicsit elbizonytalanít, az a melegkonyhás étkezésről írt NGM-tájékoztató, ezek az élelmiszerek nem főzéssel kerülnek előállításra. Köszönettel, F. Judit

Vendéglátás áfája elvitelkor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem meleg-konyhás büfét, falatozót üzemeltet, van ülőhely, evőeszköz, asztal, de van pultos része is, bárszékes, illetve álló (szabadon választható, ki hol fogyaszt.) Önkiszolgáló jellegű, pultból adják ki az ételt, viszi vissza a tálcát. A személyzet tisztán tartja a vendégek által használt asztalokat, sőt ezek mind a büféhez tartoznak. Úgy értelmezem, hogy ez 2017-ben 18 százalékos áfa alá tartozik. Nincs alkoholtartalmú ital, csak szörp, szóda stb. Az a kérdés, hogy amikor a vevő kifejezetten elvitelre kéri, és eleve dobozban adják ki neki az ételt, akkor az 27 százalékos lesz? Válaszát előre is megköszönöm Tisztelettel Lengyel Krisztina

Ételkiszállítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy egy étteremből a kiszállított étel áfája 27 vagy 18 % áfakulcs alá tartozik? Az étterem melegkonyhás. Az étteremben elfogyasztott étel ára 27 százalékos áfás. Hallottam olyan véleményt, miszerint 18 % alá tartozik a megrendelésre, futár által kiszállított étel. Köszönönöm véleményét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink