hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj melletti munka: mennyi járulékot kell fizetni?

  • adozona.hu

Milyen adóterheket viselnek a nyugdíj mellett munkát végzők? Erről közölt összeállítást az NAV szaklapja.

Az alkalmazottként munkát vállaló nyugdíjasnak csak akkor kell tb-járulékot a díjazása után, ha a járulékalapot képező havi jövedelem eléri a 23 400 forintot. Az egészségbiztosítási járulék esetében nincs, a nyugdíjjáruléknál viszont van plafon - írja a napi.hu a Nemzeti Adó- és Vámivatal szaklapja, az Adóvilág legfrissebb számára hivatkozva, amely a nyugdíj mellett munkát vállalók adóterheiről közölt részletes összeállítást.

A nyugellátásban részesülő, alkalmazottként dolgozó magánszemély után a munkáltatónak havonta 27 százalékos tb-járulékot kell fizetnie. Ha a nyugdíjas munkavégzése munkaviszonyban (rész- vagy teljes munkaidőben) vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban (például szövetkezet tagjaként személyes közreműködés keretében) történik, a biztosítotti jogviszony (így a járulékfizetési kötelezttség is) fennáll minden esetben, munkaidőtől és a foglalkoztatott sajátjogú nyugellátásától függetlenül.

Amennyiben díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jog viszony keretében (bedolgozói, megbízási, szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végez, akkor a járulékfizetési kötelezettség további feltétele, hogy a tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme elérje a minimálbér harminc százalékát (23 400 forintot), illetőleg naptári napokra annak harmincad részét (780 forintot).

A cikk folytatását elolvashatja itt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink