hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki mehet nyugdíjba korhatár előtt?

  • adozona.hu

Nyugdíjba küldhetnek-e bárkit korhatár előtt? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

1953-ban született nő 40 év szolgálati idővel 2012-ben előrehozott nyugdíjba mehet. Januári születésű lévén már ez év júniusban kezdődne a 8 hónapos közalkalmazotti felmentési ideje. A várható nyugdíjtörvény változása miatt azonban nem tudja, hogy lehet-e. A munkáltató is tanácstalan. Megállapodhatnak-e a felmentési időben nyugdíjazás indokkal, vagy nem?
 
Kérdésének megválaszolásához elsődlegesen a Széll Kálmán Tervből idézek: " A nyugdíjasok pénzét, amely az aktivak járulékbefizetéseiből áll össze, csak nyugdíjakra szabad elkölteni. Nyugdíj Magyarországon ezentúl csak az a járandóság lehet, amelyet a nyugdíjkorhatárt betöltő munkavállalóknak biztosítunk. Ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet - a nők 40 éves munkaviszonya kivételével -, amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek."

Ez azt jelenti, hogy a korhatár alatti nyugdíjtipusok közül egyedül a nők életkortól független kedvezményes nyugdíjba meneteli lehetősége marad meg. Az adatokból nem derül ki, a kérdéses személy rendelkezik-e a kedvezményes nyugdíjbamenetelhez szükséges 40 év jogosultsági idővel (nem szolgálati idővel) vagy azt mikor éri el - a 40 év jogosultsági idő megléte / elérése esetén azonnal igénybe veheti a teljes öregségi nyugdíjat.

Amennyiben ezirányú információ nem áll rendelkezésre, úgy javaslom a lakóhely szerinti nyugdíjbiztosítási szakigazgatási szervhez ún. szolgálati elismerési kérelmet benyújtani.Természetesen esetleges korlátozó jogszabály módosítás esetén elképzelhető, hogy egy átmeneti szabályozás megoldást jelenthet a jelzett problémára.Ettől függetlenül még megoldást jelenthet, amennyiben a foglalkoztató a kérdéses személlyel 2011. december 31-ével bezárólag induló korengedményes
nyugdíjazásra megállapodást köt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink