hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen támogatás jár a rokkantnyugdíjas szülőnek?

  • adozona.hu

Milyen ellátás jár a rokkantnyugdíjas anyukának? Olvasónk kérdésére az Adózóna szakértője, Molnár László válaszol.

Rokkantnyugdíjas vagyok és most gyermeket várok. Jár nekem majd valami juttatás, s ha igen, akkor milyen, s hogyan juthatok hozzá?

Kérdésére a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvényben előírtak adják meg a választ, amely tartalmazza az állam részéről biztosított olyan támogatásokat, melyek a gyermeket nevelő szülőt illetik meg a jövedelmi helyzetüktől függetlenül.

Kérdéséből feltételezve, hogy Ön rokkantsági nyugellátása mellett keresőtevékenységet nem folytat, szülése esetén a következő családtámogatási ellátások illetik meg:

- anyasági támogatás,
- családi pótlék -   ezen belül nevelési ellátás,
- gyermekgondozási támogatás - ezen belül gyermekgondozási segély.

Az említett ellátásokra való főbb jogosultsági szabályok a következők:

Anyasági támogatásra jogosult a szülését követően az a nő, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszerülés esetén legalább  egyszer - terhesgondozáson vett részt.

Az anyasági támogatás összege gyermekenként a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíjminimum - 2011-ben 28.500,- forint 225 százaléka, ikergyermekekre 300 százaléka (64.125,-Ft, ill. 85.500,-Ft)

Nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-éig jár az ellátásra jogosultnak.

A nevelési ellátásra jogosultság elteltével a gyermek után a jogosult iskoláztatási támogatásban részesül a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára.

A havi családi pótlék összege - függetlenül attól, hogy nevelési ellátásként vagy iskoláztatási támogatásként állapítják-e meg - függ a gyermekszámtól, egyedülállóságtól, a gyermek egészségi állapotától. Az egy gyermeket nevelő család esetén 12.200 forint, egyedülálló esetén 13.700
forint a családi pótlék összege.

Gyermekgondozási segélyre az a szülő jogosult, aki a háztartásában legfeljebb három éves gyermeket gondoz, vagy 10 évesnél fiatalabb tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket tart el, azaz a gyermekgondozási segély a gyermek 3. életévének, illetve 10. életévének betöltéséig jár.

A gyermekgondozási segély havi összege az öregségi nyugdíjminimum havi összegével megegyező, azaz 2010. évben 28.500 forint.

A családtámogatási ellátások megállapítására, illetve folyósítására az Ön esetében a Magyar Államkincstárnak a lakó, vagy tartózkodási helye szerint illetékes regionális igazgatósága az illetékes. A családtámogatási ellátásokat nem igényként, hanem kérelemként kell irásban előterjeszteni, az előírt formanyomtatványokon - természetesen elektronikus úton is lehetséges. Egyidejüleg a kérelemhez csatolni kell az elbíráláshoz szükséges okmányokat, adatok igazolását.

Továbbá tájékoztatom, hogy a kincstár - az életkezdési támogatás érvényesítése érdekében az állami adóhatóság által átadott természetesen személyazonosító és lakcímadatok alapján - a 2007. december 31-e után született gyermek törvényes képviselője részére megküldi a családi pótlék iránti kérelem előterejsztéséhez szükséges nyomtatványokat, valamint az ellátásokról szóló tájékoztatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink