hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam: kinek nem jár?

  • adozona.hu

A reálhozam felvételére csak azoknak van lehetőségük, akik most léptek vissza a tb-rendszerbe. A PSZÁF közzétette a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat a magánnyugdíjpénztárak visszalépői számára.

Akik korábban léptek vissza az állami, társadalombiztosítási rendszerbe, azoknak nem jár ilyen kifizetés – írja a napi.hu a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) figyelmeztetésére hivatkozva. A szervezet ugyanis közzétette a leggyakoribb, a magánnyugdíjpénztári tagsággal és a visszalépéssel kapcsolatos kérdéseket. Ennek kapcsán hangsúlyozzák: a jelenleg hatályos jogszabály a 2011. március 1. napjával visszalépő pénztártagok számára teszi lehetővé azt, hogy a (korábbi visszalépések esetén kifizetendő tagdíj kiegészítések mellett) reálhozamot is kifizessék a volt tag számára. A korábbi időszakban visszalépett pénztártagok nem tudják a reálhozamot visszaigényelni.
 
A felügyelet jelenlegi tájékoztatásában kitér arra is, hogy a tb-rendszerbe visszautalt összeg nagysága a jelenleg hatályos szabályozás szerint nem lehetnek hatással a majdani nyugdíjra.

A PSZÁF a hozam és a reálhozam közötti különbség tisztázásában is segít, az is szerepel a kérdések között, hogy ha valaki visszalépett a tb-rendszerbe, mikor szűnt meg a tagsági jogviszonya, február 28-án vagy március 1-én. A PSZÁF válasza szerint a tagsági jogviszony a törvényi rendelkezés szerint március 1. napjával szűnik meg, tehát február 28. az utolsó pénztártagsági jogviszonyban töltött nap, március 1. napjától kezdődően a visszalépők az állami tb-rendszer tagjai.

Az összeállításban a szervezet azt is kiemeli: az Ügyfélkapun elérhető nyilvántartás a pénztárak adatszolgáltatása alapján frissül. A magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó tagok nyilatkozatainak teljes körű feldolgozását követően lesznek az adatok hatályosak.

Volt, aki azt kérdezte: a korábbi hatályos szabályok szerint pályakezdőként be kellett volna lépnie a magánnyugdíjpénztárba, de ezt nem tette meg, létre kell-e hozni utólag a tagságot? A PSZÁF válaszában azt írja: aki 1998. január 1-je és 2010. november 2-a között hatályos rendelkezései szerint pályakezdőnek minősült, de pénztártagsága 2010. november 2-áig nem jött létre, már csak önkéntesen létesíthet pénztártagságot. Tehát a korábbi szabályozástól eltérően 2010. november 2-át követően már nem kell visszamenőlegesen létrehozni a pénztártagságot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink