hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Parragh: különadókra és a monopóliumok korlátozására van szükség

  • MTI

Az ágazati különadók eszközei lehetnek a gazdaságban képződő, jelenleg eltorzult jövedelemszerkezet kiegyenlítésének.

Ugyanakkor, például a lejáró koncessziók újratárgyalásakor is olyan feltételeket kell szabni, amely megakadályozza a nemzeti jövedelemnek a térségben rekordszintű kiáramlását - közölte a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.

A kamarai elnök szerint például a kamatterhek, a kommunikációs, vagy az energiaköltségek csökkenését eredményezhetné a monopóliumok korlátozása hatósági eszközökkel, és ez hozzájárulna a versenyképesség javításához.

Mint elmondta: térségi versenytársainkkal, így Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával összehasonlítva, Magyarországról rekordszintű a megtermelt nemzeti jövedelem kiáramlása.

Ezen belül a legnagyobb tételt az államadósság kamatterhei jelentik, amelyre évente többet költünk, mint a teljes egészségügyi szférára, és jelentős a külföldi tulajdonú vállalatok profit-repatriálása is.

Példaként említette, hogy 2003 és 2008 között a külföldi tulajdonú energetikai cégeknek a beruházáshoz mért megtérülési mutatója 107 százalékos volt. A kereskedelmi társaságok esetében ez az arány 80 százalékos, a pénzügyi tevékenységet folytató gazdálkodók esetében pedig 155 százalékos.

Eközben az ipari felhasználók számára a földgáz drágább Magyarországon, mint Németországban, vagy Ausztriában. A jegybanki alapkamat is magasabb, mint a velünk versenyző országokban, a vállalati hitelek kamatai szintén magasabbak, és például a mobiltelefon használatáért csaknem a dupláját fizetjük annak, mint amit a németek, vagy az osztrákok.

A bankrendszerben kirívóan magas a kamatmarzs, ami azt jelenti, hogy még mindig nem alakult ki ezen a piacon olyan mértékű verseny, mint az unió régi tagállamaiban.

Míg 2006-ban a magyar GDP vásárlóerő paritáson még 65,1 százaléka volt az uniós átlagnak, addig 2008-ban már ugyanez az érték csupán 62,9 százalék volt, miközben Románia és Bulgária 2007-es csatlakozása csökkentette az átlagot - fejtette ki a kamara elnöke.

Parragh László arról is beszélt, hogy a kamara véleménye szerint csak a szakképzés erősítése javíthatja a foglalkoztatási arányokat. Ezért semmi értelme 18 éves koráig valakit az iskolapadban tartani, ahelyett, hogy valami gyakorlatilag hasznosítható tudást elsajátítson.

Ugyanakkor a szakképző intézményekben is fontosnak tartják a gyakorlati képzés, az egyetemeken, főiskolákon pedig a természettudományos, műszaki oktatás erősítését.

Munkaadói képviseletként a kamaránál szintén fontosnak tartják a munka törvénykönyve, illetve a sztrájktörvény átalakítását, mert a leginkább veszteséges állami vállalatok átalakításának legfőbb akadálya a megcsontosodott szakszervezeti rendszer, illetve annak szereplői - mondta Parragh László.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink