hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távközlési különadó: Magyarország ellen eljárás indult

  • MTI

Az Európai Bizottság hétfőn úgy határozott, hogy tájékoztatást kér Magyarországtól a telekommunikációs ágazatban bevezetett új különadóról.

A magyar kormány 2010 októberében új különadót vezetett be három gazdasági ágazatban: a válságadó a bolti kiskereskedelmi tevékenységet, az elektronikus hírközlést és az energiaellátást végzőket érinti. Az adó alkalmazási körét és mértékét iparáganként és az árbevétel alapján határozzák meg. A távközlési vállalatoknak a nettó (áfa nélküli) árbevételnek megfelelően 0-6,5%-os adókulccsal kell számolniuk.

Az Európai Bizottság hétfőn úgy határozott, hogy tájékoztatást kér Magyarországtól a telekommunikációs ágazatban bevezetett új különadóról. A testület tart attól, hogy ez az adó összeegyeztethetetlen az uniós távközlési szabályozással, amely előírja, hogy a távközlési szolgáltatókra csak olyan különdíj vethető ki, amely közvetlenül hozzájárul az ágazat szabályozási költségeinek fedezéséhez - tájékoztatta a Független Hírügynökséget hétfőn az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A magyar hatóságoktól kapott tájékoztatás alapján az Európai Bizottság azon az állásponton van, hogy a távközlési szolgáltatókra kivetett különadóból származó bevétel nem az ágazat igazgatási és szabályozási költségéhez járul hozzá, így nem egyeztethető össze az uniós távközlési szabályozással. A 2010. évre esedékes különadót tavaly decemberben kellett befizetni, és a szolgáltatók ezt meg is tették. A várakozások szerint a távközlési ágazatra kivetett különadónak éves szinten körülbelül 220 millió eurós bevételt kell eredményeznie.

Magyarországnak két hónapon belül kell válaszolnia a megkeresésre, azaz a jogsértési eljárás első lépését jelentő hivatalos felszólító levélre. Az Európai Bizottság nemrég határozott arról, hogy a Franciaország és Spanyolország ellen hasonló távközlési adók miatt indított ügyeket az Európai Bíróság elé terjeszti.

A kiskereskedelem és az energiaellátás ágazatában kivetett különadó kérdését még vizsgálja az Európai Bizottság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott dolgozói részvény értékesítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kulturális utalvány_kényelmi díj

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. ügyvezetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink