hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi jár gyed után a kismamának?

  • adozona.hu

A gyed után munkába visszatérő kismamát miként kell foglalkoztatni, mikor lehet neki felmondani, s mi a teendő a szabadságaival? A kérdésekre Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Közel négy és fél évvel ezelőtt, 2006.09.01-én álltam munkába, s két évvel később, 2008.08.30-án szültem meg kislányomat. Két évvel később, augusztusának végén lejárt a gyed és vissza szerettem volna menni dolgozni. A cégvezető azt mondta visszavesz, de nem is kell bemennem dolgozni, mert felment a munkavégzés alól és 1 hónap elteltével megszünteti a munkaviszonyomat. Ezután kerestem más munkát (és találtam is), de állományban maradtam a régi cégnél. Szeretném megkérdezni ezt meg tehette volna? A szabadságot se kell neki kifizetni, ami összegyűlt a tgyás és gyed alatt? Azt olvastam több helyen, hogy 1 hónapra köteles visszavenni és a következő hónapban szüntetheti meg a munkaviszonyomat. A lányom még nincs három éves, ez befolyásol valamit? Végkielégítés jár-e ilyen esetben, ha 2 évet dolgoztam nála és utána tgyás, gyed és gyes volt csak.

A tgyás és gyed alatt összegyűlt szabadságot a munkáltató a munkaviszony megszüntetése előtt köteles kiadni, vagy pénzben megváltani. Amennyiben azonban Ön állományban maradt és így a munkaviszonya nem szűnt meg, akkor a munkáltató az újbóli munkába állás előtt köteles kiadni a szabadságát.

Ha már nem tervezi, hogy munkába álljon a munkáltatónál, akkor a munkáltató majd a munkaviszony megszüntetésekor lesz köteles a szabadságot pénzben megváltani. Lánya életkora a kérdést meghatározóan befolyásolja, mivel a gyermek 3 éves koráig a munkaszerződést csak közös megegyezéssel szüntetheti meg a munkáltató, hiszen Ön felmondási védelem alatt áll. A végkielégítés ugyanúgy jár Önnek, mintha a gyermekgondozással töltött időt munkával töltötte volna, mivel ez az idő munkaviszonyban eltöltöttnek minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink