hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közös megegyezés és végkielégítés: mit kell tudni?

  • adozona.hu

Miképpen lehet érvényesíteni egy munkáltatóval szóban kötött megállapodást, s mikor jár végkielégítés a munkavállalónak? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Munkaviszonyom határozatlan idejű.  2010 júliusában a munkáltatóm fel akart mondani, de a végén mégsem történt meg, hanem született egy kölcsönös megállapodás (sajnos csak szóban), hogy a munkaviszonyomat 2011. október 31-én szünteti meg, végkielégítéssel. Közben született egy kormányrendelet, mi szerint a nők 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba mehetnek - ez nekem 2011 júniusában lesz meg. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha nem élek a jogommal és megvárom az október 31-et, jár-e a végkielégítés?  (A kollektív szerződésünkben az szerepel, hogy nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha nyugellátásra szerzett jogosultságot). Az 59. évemet 2012 májusában töltöm be. Van-e lehetőségem a végkielégítésre akkor, ha esetleg a felmondás közös megegyezéssel történne? Egyáltalán van-e valamilyen lehetőség, hogy megkapjam a végkielégítést?

Mivel munkáltatója Önnel egyeztetve hozta meg a döntését, miszerint az Ön munkaviszonyát 2011. október 31-én szüntetik meg, a megszüntetés közös megegyezéssel történik majd.

Végkielégítésre csak rendes felmondás esetén jogosult a munkavállaló – kivéve, ha a megszüntetés idején már nyugdíjas, mert ilyenkor nem jár neki végkielégítés (Megjegyzem, hogy a közös megegyezés tartalmát a felek szabadon állapítják meg, így nincs akadálya annak, hogy a munkáltató kifizesse Önnek a végkielégítéssel egyező összeget).

Nyugdíjasnak azonban csak akkor minősül a törvény szerint, ha nyugdíjellátást folyósítanak részére. Ön tehát csak akkor minősül majd nyugdíjasnak, amikor a folyósítás elkezdődik, így végkielégítésre rendes felmondás esetén jogosult lesz, ha a munkáltató már legalább 3 éve foglalkoztatja. A problémát az Ön esetében az írásbeli megegyezés hiánya okozhatja. Ha ugyanis nem sikerül hitelt érdemlően bizonyítania, hogy munkáltatójával az Ön által elmondottaknak megfelelően állapodtak meg, akkor munkáltatóját nem tudja arra kötelezni, hogy a megállapodás szerinti összeget folyósítsa Önnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink