hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Januártól megszűnik a NYENYI, de mi lesz a 2010-es évvel?

  • adozona.hu

Január elsejétől megszűnik a vállalkozók NYENYI (nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lap) néven futó adatszolgáltatási kötelezettsége. Ennek köszönhetően nem kell külön tájékoztatni az APEH-et és az ONYF-et az egyéni nyugdíjnyilvántartásokhoz. A párhuzamos adatszolgáltatási kötelezettség megszüntetése a becslések szerint összesen 5-10 milliárd közötti megtakarítást eredményezhet a vállalkozók számára. Kérdés, hogy az ONYF képes-e megbírkózni az új helyzettel.

Arra az olvasói kérdésre, hogy 2010-re meg kell-e csinálni a NYENYI adatközlést, Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke az Adózónának elmondta, hogy a NYENYI adatközlést utoljára a 2009-es évre vonatkozóan kellett elvégezni, az idei évet érintő kötelezettség megszűnt. 2010 során az egy nyugdíjbiztosítási törvények módosítása során felmerült, hogy a NYENYI-t 2010 és 2011-re is be kelljen küldeni, de ezt a javaslatot végülis a törvény zárószavazáskor korrigálták. Sokan azzal keverik a kötelezettséget, hogy a nyugdíjaztatás esetére előírt soron kívüli, évközi adatszolgáltatás továbbra is fennáll - figyelmeztet az alelnök.

Az igazi problémát az jelenti, hogy az ONYF szakemberei az egyeztetések során nem látták biztonságosnak az adóhatóságtól eredő adatszolgáltatást, ami remélhetőleg csak azt jelenti, hogy csak a feladat nagyságától tart a hivatal. A következő hónapok során azonban már nem lehet a dolgot tovább halogatni, az évesített adatok integrációját immár a jogalkotó is elvárja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink