hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NYENYI: mit kell másképp csinálni 2010-ben?

  • Molnár László

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a nyugdíjjogosultsághoz, illetőleg a nyugdíj megállapításhoz szükséges éves adatszolgáltatását utoljára 2010. április 30-ig (vagy legkésőbb augusztus 31-ig) kell beadni a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2010. év vonatkozásában már nincs az éves NYENYI-adatszolgáltatási kötelezettség a nyugdíjbiztosítás felé. Elsőként 2010. évre vonatkozó, nyugdíjjogosultsághoz, nyugdíj megállapításhoz szükséges, magánszemélyenként összesített, éves adatokat a nyugdíjbiztosítás részére az APEH adja át a tárgyévet követő év augusztus 30. napjáig, első ízben 2011. augusztus 31-ig.

Természetesen a foglalkoztató nyugdíjbiztosítás felé történő közvetlen, soron kívüli adatszolgáltatási kötelezettsége továbbra is fennáll a nyugdíjazás évére, valamint a tárgyév augusztus 31-e előtti nyugdíjigény benyújtása esetén a nyugdíjazás évét megelőző évre, továbbá az ún. visszamenőleges (elmaradt) időszakok vonatkozásában.

A 2009. évre esedékes éves adatszolgáltatás már kizárólag csak elektronikus úton, meghatározott szűk körben még papír alapú nyomtatványon is teljesíthető. Már számítógépes adathordozón (floppy lemezen) történő teljesítésre nincs lehetőség. Ez azt jelenti, hogy több százezer eddig floppy-s adatszolgáltatást teljesítő foglalkoztatónak, elektronikus úton kell eleget tennie, kötelezettségének, ezért érdemes a teljesítéshez szükséges „Bejelentő lap”-ot mielőbb benyújtani az illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz. Az elektronikus adatszolgáltatással kapcsolatos részletes információk megtekinthetőek, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján (www.onyf.hu), illetőleg a szükséges nyomtatványok, programok is letölthetőek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink