hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új Szó a magánnyugdíjpénztárakról: gyenge teljesítmények, kritikák Fico-nak

  • MTI

Szlovákiában az idén a nyugdíjrendszer második pillérében az alapok hozamai alig érték el az infláció szintjét, sőt van olyan magánnyugdíjpénztár, ahol veszteséges volt a három alap, a konzervatív, a kiegyensúlyozott és a növekedési alap - írja összefoglalójában az Új Szó című pozsonyi napilap szerdán.

Az újság szerint az idén az alapok hozamai 0,63 és 1,61 százalék között mozogtak, tehát az ügyfelek befektetett pénze csak elenyésző mértékben gyarapodott. Figyelembe véve a 2010-ben várható 1 százalékos inflációt, akkor az éves, inflációtól megtisztított hozamuk -0,38 és 0,68 százalék között mozog – írta a Hospodárske noviny című gazdasági lap.
   
Ha jövőre is ilyen lesz az átlagos teljesítményük, akkor az 1,44 millió pénztári ügyfél többsége rá fog fizetni, mivel 2011-ben 3 százalék feletti éves infláció várható – mondta Dávid Dereník, az UniCreditBank elemzője.
   
A gyenge eredményt a magánnyugdíjpénztárak a Fico-kormány által hozott intézkedésekkel magyarázzák. Az előző kabinet arra kötelezte a magánnyugdíjpénztárakat, hogy ne ötévente, hanem félévente elemezzék ki az egyes nyugdíjalapok hozamait, s ha azok negatívak, tehát az ügyfélre nézve veszteségesek, akkor a nyugdíjpénztárak azt kötelesek saját vagyonukból kiegészíteni az ügyfél által befektetett összeg szintjére.
   
Ezt a szabályozást bírálják a nyugdíjpénztárak, a félévenkénti kötelező értékelés miatt nem mertek kockázatosabb befektetéseket végrehajtani, nehogy az esetleges veszteség esetén saját forrásaikból kelljen kiegyensúlyozni azt. A magánnyugdíjpénztárak azzal érvelnek - mutat rá az Új Szó - hogy a részvényeket épp a Fico-kormány törvénymódosítása miatt kellett eladniuk, nem mertek ugyanis kockázatosabb befektetésekbe fogni.
   
A munkaügyi és szociális tárca feltehetően jövő tavasszal széleskörű törvénymódosítást terjeszt elő a második pillérre vonatkozóan. A részletek egyelőre nem ismertek, de az szinte biztosra vehető, hogy visszaáll az eredeti, ötéves értékelési kötelezettség. Valószínű az is, hogy a jelenlegi három alap egy alapba olvad, amely konzervatív lesz, azaz garantálni fogja legalább az ügyfél által befektetett összeget - zárul a lap összefoglalója.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink