hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az állami nyugdíjrendszer mgerősítésére szólít az EP

  • MTI

Az Európai Parlament (EP) elfogadta szerdán Strasbourgban az Európai Bizottság jövő évi munkaprogramjára vonatkozó parlamenti határozatot; a néppárti, szocialista és liberális frakció által közösen előterjesztett állásfoglalás felszólítja az uniós végrehajtó testületet az állami nyugdíjrendszer megerősítésére.

A kérdésről folytatott vitában Szájer József, az európai néppárti frakció alelnöke kiemelte, hogy a pénzügyi válság hatására számos európai országban nő a vonzereje a nagyobb biztonságot nyújtó állami nyugdíjpillérnek, számos ország vizsgálja felül saját rendszerét, és igyekszik az állami rendszert megerősíteni.
   
"Bár a nyugdíjrendszer alapvetően nemzeti hatáskörbe tartozik, fontos, hogy az unió irányt mutasson ebben a lényeges, hosszú távú kérdésben" - hívta fel a figyelmet a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke. Üdvözölte, hogy az EP három legnagyobb frakciójának támogatásával elfogadott 2011-es bizottsági munkaprogramról szóló határozat 30. pontja kiemeli: az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos javaslataiban az első, vagyis az állami nyugdíjpillér megerősítésére kell törekednie.
   
Szájer kitért arra, hogy Magyarország éppen ebbe a helyes irányba tett fontos lépést az elfogadott törvénnyel. Szerinte az unión belüli nyugdíjvitának is ebben a szellemben kell folynia.
   
Göncz Kinga szocialista EP-képviselő azonban az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: az Európai Parlament a nyugdíjrendszer első pillérének megerősítését támogatja, "és nem 3 millió nyugdíjpénztári tag több mint 10 milliárd eurós befektetésének egzisztenciális fenyegetések hatására megvalósuló kormányzati lenyúlását".
   
A Fidesz-KDNP "tárgyalóasztalhoz sem ült a szociális partnerekkel, nem hogy figyelembe vette volna a véleményüket", amit pedig az EP-határozat szükségesnek nevez - tette hozzá Göncz Kinga.
   
A szocialista EP-képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy az ugyancsak fideszes Őry Csaba EP-képviselő a demográfiai kihívásról és a nemzedékek közötti szolidaritásról szóló EP-jelentés parlamenti szavazásán támogatta azt a módosító indítványt, miszerint "szükség van a magánnyugdíj-ellátás ösztönzésére", és a magánszektor nyugdíjalapjai fontos szerepet fognak játszani az állami nyugdíjellátás jövőbeli terhének mérséklésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink