hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Huszonkétmilliós APEH-bírság: kiket büntettek a revizorok?

  • MTI

Több mint huszonkét millió forint bírság kiszabása várható az adóellenőrök nyári akciója alapján a Dél-Dunántúlon - tájékoztatta az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága

Az ellenőrzések célterülete a Balaton déli partja volt, Balatonszentgyörgytől egészen Siófokig, de a régió három megyéjében közel 60 településen vizsgálódtak az adóhivatal munkatársai. Nem egészen egy hónap alatt 772 ellenőrzést végeztek a szakemberek a vásárokon és a piacokon, továbbá a különféle nyári fesztiválokon, ahol a szezonális termékeket árusítókra fókuszáltak. Ebből 305 a nyugtaadási, 385 a foglalkoztatotti, 77 az árueredet- és bejelentési kötelezettség betartását vizsgálta.    

Az augusztus második felében lezárult ellenőrzések alapján az hivatal összegzéséből kiderül: a szezonálisan nyitva tartó vendéglátóegységek esetében nagyobb arányú azoknak a száma, akik nyugta- és számlaadási kötelezettségüknek nem tettek eleget, mint azok, akik egész évben üzemelnek. Említésre méltó a fonyódi piac esete, ahol egy időben 6 adózó ”felejtett el” nyugtát adni. A régióban több mint 14 millió forint bírságot szabtak ki az adózókra, az értékesítést végző alkalmazottakra és azok vezetőire ehhez kapcsolódóan.    

Az ellenőrzések azt mutatják, hogy az alkalmi foglalkoztatás csökkent, inkább munkaszerződéses jogviszonyt létesítenek a munkaadók. Ehhez kapcsolódóan 31 adózónál tártak fel a revizorok hiányosságokat. A legsúlyosabb mulasztás a bejelentés hiánya volt, de előfordult késedelmes bejelentés, szabálytalan egyszerűsített foglalkoztatás is. Összességében több mint 8 millió forintot szabtak ki, továbbá több 12 napos üzletbezárás és tevékenység-felfüggesztés, valamint egy esetben 30 napos üzletbezárás volt a szankció. Az árueredet-vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy javul a bizonylati fegyelem. A vizsgált 77 esetből mindösszesen 1 esetben kellett megállapítást tenni. A bírság ebben az esetben csak 10 ezer forint. Bejelentkezési kötelezettségének 5 adózó nem tett eleget. Adószám nélkül értékesítettek egyebek között dinnyét, fonott kosarat, ajándéktárgyat, főtt kukoricát. Az adózók maximum 200 ezer forint bírságra számíthatnak - ismertette közleményében az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink