hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH jogtalanul büntette meg a becsületes adózót

  • hvg.hu

Egy baranyai adózó tavaly az APEH szakembereire bízta az adóbevallása elkészítését, emiatt a jogos 20 helyett 70 ezer forint adóvisszatérítést utaltak vissza. Hiába jelezte az adóhivatalnak, téves utalás történt, megbüntették, mert jogosulatlanul használta a 20 és a 70 ezer forint tévesen átutalt különbözetét. Mit tehet ilyenkor az adózó? Az APEH és a szakértő hivatalos állásfoglalását kértük.

A férfi azért került összetűzésbe a pécsi adóhivatallal, jelent meg a Tékozló Homár tegnapi írásában, mert az APEH rosszul számította ki adóalapját. Ez alapján 50 ezer forinttal több adóvisszatérítést utalt neki, mint amennyi valóban járt volna. A férfi hiába figyelmeztette a hivatalt, becsületességét az APEH késedelmi pótlékkal jutalmazta, amiért jogosulatlanul használta a ténylegesen őt megillető és a kiutalt összeg különbözetét.

Csakhogy az APEH hvg.hu-nak megküldött hivatalos állásfoglalása szerint, ha az adóhatóság bevallásfeldolgozó programjának hibájából utalt tévesen a hivatal, akkor az APEH a szükséges javítást saját hatáskörében végzi el, és a magánszemélynek sem késedelmi pótlékot, sem bírságot nem kell fizetnie. Annyit kell tennie, hogy a magasabb összeget visszafizeti.

A cikk itt folytatódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink