hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóváltozás 2010: mire kell felkészülni?

  • dr. Marosi Andrea

Az adótörvények őszi módosítása még előttünk áll. Az Adózóna foglalkozott már a cafeteriát és a vagyonadót érintő tervezett változtatásokkal, de ez még korántsem jelenti a végét a várható módosításoknak. Lássuk, mi lesz a Start-kártyával, készpénz-helyettesítő eszközökkel és egészségügyi szolgáltatási járulékkal?

A T/10679. számon beterjesztett törvényjavaslat tartalmazza, hogy a felsőfokú végzettségű pályakezdő fiataloknak kiváltható Start kártya járulék-kedvezmény időtartamát az eddigi két évről egy évre csökkenti a jogalkotó. Az egy éven belüli időtartamban 9 hónapig a munkáltatónak 10 százalékos Start kártya járulékot kell fizetni a 27 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett, 3 hónapig pedig 20 százalékot. A módosítani tervezett törvényi rendelkezés csak a 2010. január 1. után kiváltott Start kártyákra érvényes. Ez a módosítás tovább bonyolítja a havi elektronikus adatszolgáltatást, mert egyidejűleg kétféle Start kártya kedvezmény lesz érvényben a felsőfokú végzettségűekre.

Szintén ez a törvényjavaslat tartalmazza azt a módosítást, miszerint a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járuléka havi 4950 forint lesz. Ez napi 165 forintnak felel meg. A napi összeg jelentőségét egy másik törvényjavaslatban a T/10676. számúban találjuk meg. Itt bekerült egy olyan addig hiányzó szabályozás (arányosítás), hogy mely napokra nem kell fizetni egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ilyen lehet például keresőképtelenség, gyes, vállalkozási tevékenység szünetelése idejére.

A kedvezményes természetbeni juttatások 27 százalék egészségügyi hozzájárulásának eltörlése mellett szigorítás is található. „Nem minősül természetbeni juttatásnak a bármire korlátozás nélkül felhasználható utalvány, készpénz-helyettesítő fizető eszköz.” Ennek megfelelően el kell felejteni az ajándékutalványt illetve a hidegétkezési utalványt, mint természetbeni juttatást! Ezeknél ugyanis teljesül a törvényi feltétel, miszerint készpénz-helyettesítő eszközként működnek. A felejtésben segít a megemelt adó- és járulékteher.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink