hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag 2010: 70 milliárdos sarc a cégekre

  • Salgó Andrea

Bár a vagyonadó mindössze 25 milliárd forint extra adóbevételt jelentene, jogszerűségét máris többen megkérdőjelezték. Senki nem beszél viszont arról a 70 milliárdról, amelyet a vállalkozók zsebéből húztak ki, hogy a pénz az államkasszát gyarapítsa. László Csabával, a KPMG adópartnerével a 70 milliárdos trükkről és a 2010-es adócsomag várható hatásairól beszélgettünk.

hvg.hu: Ha önt kérték volna fel pénzügyminiszternek, megszavazza a 2010-es adócsomagot?

László Csaba: Jó néhány elem van a csomagban, amit habozás nélkül megszavaztam volna, de van néhány olyan módosítás, amelyeket az Alkotmánybíróság gyakorlatát ismerve kockázatosnak tartok, illetve amelyek elfogadásának pillanatában még nem volt kellően érett a törvényjavaslat. Gondolok itt például a vagyonadóra, pontosabban arra, kinek hányadik ingatlanja után kell majd adóznia, vagy miként állapítja meg az ingatlana értékét jövőre. A törvényjavaslat értékelési melléklete kevés támpontot ad az adózóknak, még ha az ingatlanok kilencven százalékánál egyértelmű is, hogy kell-e vagy nem adót fizetni. 

Az útmutató nem kezeli a kerületeken belüli értékkülönbségeket. Ugyanez a helyzet a vidéki ingatlanokkal: egy siófoki ház többszörösébe kerülhet egy Somogy megye legelmaradottabb részén található ingatlannál, mégis, a szabályok szerint mindkét ingatlannak az értékét egyformán kell kiszámítani. A törvényjavaslat a telek méretével sem számol: nem tesz különbséget egy egyhektáros rózsadombi ősfás telek közepén álló 150 négyzetméteres ház, és egy ugyanott, de tizedakkora telek közepén álló között. Bár az értékelési útmutató kiforratlansága jelenthet majd gondot a gyakorlatban, szakmailag nem látom támadhatónak a vagyonadótörvényt. Ettől még nem lennék meglepve, ha ezt az Alkotmánybíróság másképpen látná.

Az interjú folytatását a hvg.hu-n olvashatja!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink