hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjkasszák szabálytalanságai: mennyi kárt okoz a tagoknak?

  • HVG

A nyugdíjkasszák szabálytalanságai tovább tetézik azt a bajt, amit az adóhivatal okoz a pénztári befizetések lassú azonosításával. A tagdíj nem vész el, de a késés kárt okoz a tagoknak, ha beindul az árfolyam-emelkedés.

A nyugdíjkasszák szabálytalanságai tovább tetézik azt a bajt, amit az adóhivatal okoz a pénztári befizetések lassú azonosításával. A tagdíj nem vész el, de a késés kárt okoz a tagoknak, ha beindul az árfolyam-emelkedés.Tagfelvételi zárlatot rendelt el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnál, mert súlyos nyilvántartási problémákat tárt fel. Miután azonban egy másik, a nyugdíjpénztárakra kiterjedő és több hete folyó ellenőrzés 6-8 kasszánál derített fényt szabálytalanságokra, további elmarasztaló határozatok várhatók, ha nem is ilyen súlyos szankcióval – mondta a HVG-nek Binder István, a PSZÁF szóvivője.

A felügyelet azt vizsgálta 2009 első és második negyedévére visszamenőleg, hogy a nyugdíjpénztárak mikor írják jóvá a tagdíjakat a tagok egyéni számláján azt követően, hogy az adóhatóságtól megérkeznek a beazonosításhoz szükséges adatok. Kiderült, hogy több pénztárnál nem tartották be az előírt 30 napot, mert még fel sem dolgozták a megkapott bevallásokat, vagy ha mégis, nem írták jóvá az egyéni számlán az összegeket. Ilyenkor a tagdíj függő számlára kerül, ahol a pénztárak közlése szerint többnyire évi 5-6, néhol ennél is magasabb banki kamattal ketyeg.

A jóváírások csúszása az idei első negyedévben nem volt okvetlenül káros, sőt meg is kímélhette a befizetéseket attól a veszteségtől, ami még a legjobb teljesítményt nyújtó kassza vagyonát sem kímélte (lásd grafikonunkat a 71. oldalon). A mínuszok után a második negyedévben a legtöbb pénztárnál már jelentősen javultak a pénztári tagok által választható, különféle kockázatú befektetési csomagok (növekedési, kiegyensúlyozott és klasszikus) hozamai. Így a függő számlán maradt pénz több esetben kevesebbet fialt, mintha a választott befektetési csomagban lett volna.

Folytatás a HVG-ben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink