hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszalépés magánnyugdíjpénztárból államiba: megéri?

  • dr. Marosi Andrea

Segítene a magánnyugdíjkasszák idősebb tagjain, ha az Országgyűlés újra kaput nyitna az állami nyugdíjrendszerbe. A pénztártagok érdekeit védő hozamgarancia ellen több pénztár kezelője is berzenkedik.

Nem jutnának Karthágó sorsára a magánnyugdíjpénztárak egy Fidesz többségű kormány alatt sem – hallhatták a magánkasszák képviselői egy múlt héten tartott konferencián Varga Mihály expénzügyminisztertől. A kijelentés megnyugvást hozott a pénztári tisztségviselőknek, miután néhány hete a sajtóban felvetették a magánkasszák államosítását, sőt Szanyi Tibor szocialista képviselő ilyen igényű záradékot fűzött a Bajnai Gordon kormányfőnek tett „hűségnyilatkozathoz”. Mindenesetre a kormány egyelőre a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény egyes passzusait módosítaná; javaslatai a parlament előtt lévő, a tervek szerint még júniusban elfogadandó közteher-átalakítási csomagban szerepelnek. Miután a mostani kalkulációk szerint túl kevés magánpénztári járadékra számíthatnak a pénztártagok, szó van többek között arról, hogy visszaléphetnének az állami nyugdíjrendszerbe mindazok, akik 2008 végéig betöltötték 52. életévüket. Emellett hozamgarancia védené a tagok majdani járandóságát, és több maradhatna az egyéni számlájukon amiatt, ha a jogszabály tovább csökkentené a pénztári költségek maximumát.

HVG
A pénztárak tavaly 357 milliárd forintos éves tagdíjbevételük 5,2 százalékát költötték működési költségre, ezenfelül 14 milliárd forintot vagyon-, illetve letétkezelési díjakra. A működési költségek az előírt limiten belül maradtak, ez tavaly az éves tagdíjbevétel 5,5 százaléka volt, az idén maximum 4,5 százalék lehet. Ludvai Judit, az Aegon Magánnyugdíjpénztár igazgatója azt sérelmezi, hogy a vagyon értékéhez viszonyított mostani, 0,8 százalékos vagyonkezelési díjat 2014-re 0,4 százalékra szorítanák le, holott eredetileg csak 0,2 százalékpontos csökkentésről volt szó. Szerinte a javaslat azt feltételezi, hogy a pénztári vagyon összege 2014-re megduplázódik, miközben a visszalépés engedélyezése 8-10 százalékkal apaszthatja a pénztári vagyont. Feltehetően azonban a költségeken is lehetne farigcsálni. Összehasonlításként megemlítendő, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból 1 százaléknál alig többet fordítanak működési költségekre, holott szolgáltatásuk teljes körű, például nyugdíj-megállapításra és -folyósításra is kell költeniük.


A folytatáshoz olvassa el a HVG legfrisebb számát!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink