hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanalapot indít az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár

  • MTI

Megkapta a működéshez szükséges felügyeleti engedélyt az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ingatlanalap-kezelője. A pénztár a várhatóan mintegy 3,5 milliárd forintos kezdeti tőkéjű alappal a részvénypiaci kitettséget kívánja ellensúlyozni.

Az alternatív elemek súlyának növelése a pénztári portfoliókban hatékony eszköz a pénztárak kockázatának csökkentésére, amire a válság piactisztító hatása is lehetőséget biztosít - mutat rá a magánkassza sajtóközleménye. Az Évgyűrűk célja az ingatlanalap-kezelő létrehozásával az alternatív befektetések súlyának növelése, a pénztári befektetési időtávhoz illeszkedő, átláthatóan működő ingatlan-portfólió megerősítése. A nyugdíjpénztárak számára közvetlen ingatlanbefektetésekre a szabályozási környezetből adódóan egyetlen hatékony megoldás adódik, az ingatlanalap. Az alap ugyanis kedvezményesen 2 százalékos vagyonszerzési illetéket köteles fizetni, míg egy pénztár 10 százalékos illeték fizetésére kötelezett. Olyan speciális alap azonban, amely megfelel a pénztárak befektetési stratégiájának, a kassza szerint nem volt a hazai piacon. 

Az alap a tervek szerint július elején kezdheti meg működését, mivel az engedélyeztetés ideje mintegy 30 nap. Bár az Évgyűrűk elsősorban saját tagsága vagyonát kívánja az ingatlanpiacon is elhelyezni, nem zárkózik el a hasonló profilú intézményi befektetők csatlakozása elől sem - derül ki a közleményből. A pénztár nagyobb részben tőkenövekedési, továbbértékesítési, illetve fejlesztési céllal kíván ingatlanokba befektetni, és csak kisebb részben folyó bérleti bevétellel rendelkező, hosszú távú üzemeltetésre is alkalmas ingatlanokba. Az ingatlanalapok piacán 2008 novemberében kialakult likviditási probléma az Évgyűrűk alapkezelő esetében nem fordulhat elő, hiszen mind időtávban, mind pedig hozzáférésben különbözik a lakossági befektetőkre szakosodott alapoktól - hangsúlyozza a kassza.
Magyarországon az ingatlanpiac eladóinak és vevőinek árelképzelései most messze esnek egymástól, jelenleg ezért nem jönnek létre tranzakciók. Már most is vannak azonban olyan ingatlantulajdonosok, akik nem képesek teljesíteni a finanszírozási terheket, így rákényszerülnek az ingatlan eladására, akár nyomott áron is. "A jelenlegi helyzet a vevőknek kedvez, elsősorban azon befektetőknek, akik saját tőkéből vásárolnak, azaz nem, vagy csak kisebb mértékű hitelt vesznek igénybe, így jelen helyzetben a pénztár igen kedvező alkupozícióban van" - idézi a közlemény Jakab Miklóst, a GVA Robertson vezető tanácsadóját.
A pénztár stratégiájának ingatlanokkal kapcsolatos elsődleges kritériuma a beszerzéskor vagy fejlesztéskor elvárt kockázattal arányos jövőbeni hozam.
Az alapkezelő az ingatlanbefektetési alap által vásárolt egyes ingatlanok, illetve ingatlan beruházások ötven százaléka erejéig jelzálog fedezete mellett, ingatlanfinanszírozás, illetve ingatlanberuházás finanszírozása céljából kölcsönt is vehet fel az alap nevében - hívja fel a figyelmet az Évgyűrűk.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink