hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A csoportos elbocsátás nem lehet üzleti titok

  • MTI

A csoportos elbocsátás adatai nem kezelhetők üzleti titokként, de a regionális foglalkoztatási központoknak az ilyen típusú adatközléssel kapcsolatban egyeztetniük kell a foglalkoztatási hivatallal.

Több munkaügyi kirendeltségen azt mondták, hogy a középvezetők számára nyilatkozati tilalmat rendelt el a foglalkoztatási hivatal. Az intézkedés jelen pillanatban is érvényben van és időszakonként felhívják a figyelmet a betartására. A nyilatkozók egyike sem kívánt névvel szerepelni, de hozzátették, hogy több évtizedes munkásságuk alatt nyilatkozati tilalomra még nem volt példa. A nyilatkozók egy október közepén keltezett köriratra hivatkoztak, amely azt mondta ki, hogy a válság miatti létszámleépítésekről, a cégek nevéről és az elküldött emberek számáról a sajtónak nem adható ki nyilatkozat, az érdeklődő újságírókat a Pénzügyminisztériumba, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumba kell irányítani.
   
Nothoff Ingrid, a munkaügyi minisztérium szóvivője kijelentette: nincs nyilatkozási tilalom, de a regionális foglalkoztatási hivatalok vezetőinek egyeztetniük kell a foglalkoztatási hivatallal. Nem kérhetik nevük elhallgatását a munkaügyi kirendeltségektől a csoportos létszámleépítést végrehajtó cégek - válaszolta a tatabányai polgármester írásos kérdésére Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. Bencsik János országgyűlési képviselő, tatabányai polgármester (Fidesz) szerint a válság miatti csoportos létszámleépítések bejelentésekor többször előfordult, hogy az érintett cég üzleti titokra hivatkozva a munkaügyi központnak megtiltotta nevének nyilvánosságra hozatalát. A polgármester szerint ez a gyakorlat törvényellenesen korlátozza az önkormányzatok és a sajtó munkáját, ezért írásbeli kérdést intézett Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterhez."Nem minősül üzleti titoknak például a csoportos létszámcsökkentéssel érintett telephely elnevezése, foglalkoztatási csoportok szerinti bontásban a csoportos létszámcsökkentéssel érintett munkavállalók létszáma, statisztikai bontásban a foglalkoztatottak neme, szakképzettsége és a munkakörük megnevezése" - írta Szűcs Erika válaszában, amelyet a napokban kapott meg a polgármester.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink