hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás, csoportos elbocsátás: kik a legveszélyeztetettebbek?

  • hvg.hu

Egyre több embertől válnak meg a cégek a válságra hivatkozva, vagy annak ürügyén. Mit mond az utcára került alkalmazott, és mit a racionalizálásra törekvő vállalat?

A múlt hónapban összesen 63 cég jelentett be csoportos létszámleépítési, ami egészen pontosan kétszer annyi, mint 2008 hasonló időszakában – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. A válság kezdete, vagyis tavaly október óta közel harmincezren veszítették el állásukat, s a februári elbocsátásokban érintettek 64 százaléka 300 főnél többet foglalkoztató nagyvállalat dolgozója. A számok mögött pedig nem csupán emberek, de elbocsátásuk hol érthető, hol kevésbé humánus története áll.

„A próbaidőm lejárta előtt egy nappal, a pihenőnapomon csengetett a postás egy elsőbbségi levéllel, amiben arról értesített a cég, hogy azonnali hatállyal felmondanak nekem, a papírjaimat is így küldték ki”- mesélte lapunknak a komáromi Nokia gyár egyik február végén elbocsátott alkalmazottja, aki nehezményezte, hogy minden előzetes jelzés nélkül váltak meg tőle. „A Nokia komáromi gyárából nokiás munkatárs elbocsátására nem került sor” – tájékoztatott minket a cég kommunikációs felelőse, Simai Anna, amikor arról érdeklődtünk, hány embernek szűnt meg a munkaviszonya az elmúlt hónapokban, s hánynak terveznek felmondani a jövőben. A próbaidős alkalmazottakat - akiket indoklás nélkül elküldhetnek - nem számítják ide, ahogyan a munkaerő-kölcsönzős dolgozókat sem – tette hozzá. Utóbbiakról azt mondta: mindig az aktuális gyártási, termelési igényekhez igazítják a kölcsönzött munkaerő számát, most sincs ez másként, „business as usual”. A jövőbeni elbocsátásokkal kapcsolatban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a Nokia-szóvivő, de azt az értesülésünket cáfolta, hogy az elbocsátások idején még munkaerőfelvétel történt volna a gyárba. 

A munkavállalók többsége félti a munkahelyét, kevés tájékoztatást kapnak, s a munkafeltételeik sem ideálisak a „soron” dolgozóknak - magyarázta forrásunk. Lapunk értesülése szerint a 12 órás, folyamatos munkarendben dolgozó munkavállalók szabadságát a Munka Törvénykönyvének ellentmondva, úgy számolják ki, hogy a szabadságok számát felszorozzák nyolccal, majd leosztják 12-vel, (s így a 20 napból marad 14). Amikor ezt a szóvivővel szembesítettük, csak annyit mondott: a szabadságolási koncepció a  szakszervezettel egyeztetve került kialakításra. 

Folytatás a hvg.hu "Holnap már nem kell bejönni" című cikkében olvasható.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzés és támogatás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink