hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lehallgatási botrány a Magyar Telekomnál

  • Salgó Andrea

Alighogy elcsendesült a Deutsche Telekom (DT) lehallgatási botránya körüli vihar, olyan hangfelvétel került elő a Magyar Telekom ügyfélszolgálatáról, amely az egyik dolgozó és az őt foglalkoztató külső vállalkozás vezetője közötti beszélgetést rögzíti. A lehallgatottak az ombudsmanhoz fordultak.

A Magyar Telekom (MTelekom) ügyfélszolgálatán alkalmazott telefonos rendszer rögzítette az egyik szakszervezeti bizalmi, Berger Katalin által kezdeményezett telefonhívását. Az eset egy évvel ezelőtt történt, s a hangfelvétel anélkül készült, hogy akár a szakszervezetis, akár a hívott fél tudott volna róla és engedélyezte volna azt. A beszélgetőpartnerek nem sokkal azt követően szereztek csak róla tudomást, hogy a németországi Telekom-botrány kipattant. Egyelőre úgy tűnik, a két eseménynek egymáshoz nincs köze, és bár jellegüknél fogva nagyon hasonlók, csak időben esnek közel egymáshoz.

A DT májusi botránya során a cég elnöke, René Obermann beismerte, hogy egykori Stasi-tisztek vezette külső céget béreltek fel újságírók és DT-menedzserek megfigyelésére, telefonbeszélgetéseik lehallgatására, hogy így kövessék nyomon a vállalattól kiszivárgó információkat. 2005-2006-ban összesen százezer beszélgetést érintett az ügy. A államügyészség jogszerűtlen adatkezelés miatt hivatalos vizsgálatot indított a cég elnöke és másik két vezetője ellen, ami azóta sem zárult le. Egy hete újabb pikáns részletre bukkant a Capital.de újságírója: a zsurnaliszta mobilhívásairól részletes híváslistát kért a DT bonni adatbiztonsági osztályán dolgozó munkatárs az egyik T-Mobile-os kollégájától.

Hasonló eljárást alkalmazott idehaza a DT leányvállalata is, ráadásul a történet kapcsolatba hozható azokkal a lapunk által már többször tárgyalt peres ügyekkel, amelyek a magyar telefoncég és alvállalkozói között alakultak ki.

Ha kíváncsi a hangfelvételre és a cikk folytatására, kattintson ide!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink