hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját partnerei viszik bíróság elé a Magyar Telekomot

  • Salgó Andrea

Még alig száradt meg a pecsét a Magyar Telekom munkaügyi perét lezáró másodfokú határozaton, máris újabb keresetet nyújtottak be a legnagyobb magyarországi távközlési vállalat ellen. Ezúttal nem munkavállalói, hanem jogutód cégei perlik a 2008 végéig 15 százalékos létszámleépítésre készülő társaságot tisztességtelen piaci magatartás miatt.

Február végén a Fővárosi Bíróság másodfokon is elutasította a Magyar Telekom (MT) kiszervezett munkavállalóinak keresetét, amelyet munkaviszonyuk  két és fél évvel ezelőtti  megszüntetése miatt adtak be a távközlési vállalat ellen. Ezt a 42 alkalmazottját több száz másikkal együtt – tudakozó és telefonos ügyfélszolgálatának dolgozóiként – 2005. július 1-jével szervezte ki a vállalat. A telefonos ügyfélszolgálat dolgozóit munkajogi jogutódlással az Actual Budapest, a soproni Polinet 2000 és nyíregyházi Hungarowork Kft. vette át, a tudakozó munkatársai pedig két másik cég,  a budapesti Rework és a szegedi Producteam Kft. állományába kerültek.  (Jogutódláskor  a munkaszerződésből, illetve a munkaviszonyból eredő jogok és kötelezettségek átszállnak a jogutódra, azaz az új munkáltatóra.) 

A Rework dolgozói a perben vitatták, hogy valóban munkajogi jogutódlás történt. A Munka Törvénykönyve szerint  jogutódláskor a továbbműködtetés céljából átadott gazdasági egységnek meg kell őriznie identitását, vagyis képesnek kell lennie az önálló működésre. Ám az MT csak az alacsony beosztásban, többségükben 25-30 éve a vállalatnál dolgozó munkatársakat delegálta új munkáltatójukhoz, miközben az ügyfélszolgálati igazgatót és a többi vezetőt továbbra is saját állományában hagyta.  Márpedig a vezetők "leválasztásával"  az elkülönített szervezeti csoport csak beosztottakból áll, vagyis képtelen az önálló működésre  – érveltek a dolgozók.  Gyanakvásukat csak erősítette, hogy a kiszervezést követően színét sem látták "ügyvezető igazgatójuknak",  a Rework cégkivonatában "vezető tisztségviselőként" megjelölt Szili Péternek. Mit nehezményeznek még a doolgozók és miért pereskednek a jogutódok?

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elszámolást követően lesz nyugdíjas

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérelőleg

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Csed egyéni vállalkozás és munkaviszony esetén

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink