hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A GKI emelné a meleg étkezési jegyek adómentes értékét

  • MTI

A hideg étkezési utalványok 6.000 forintos adómentes értékének megtartását, esetleg 7.000-re emelését, illetve a meleg utalványok esetében 12 ezer forintról 13-14 ezer forintra növelését javasolja a GKI Gazdaságkutató Zrt., ami számításik szerint 3-4 milliárd forintos többlet költségvetési terhet jelentene az ideihez képest - mondta Ádler Judit, a GKI kutatásvezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A GKI Gazdaságkutató Zrt., és a Szonda Ipsos közös keddi sajtótájékoztatójának anyagában ismertetik: a kormányzat az adómentesség biztosításával "áldozatot" vállalt 2,5 millió munkavállaló érdekében, és hozzájárult több ezer munkahely fennmaradásához.

A felmérést végzők szerint a már megismert adóváltozási elképzelések közül a béren kívüli juttatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulása a piac stagnálását, vagy átmeneti csökkenését okozná, nem kedvezne se a munkáltatóknak, se a munkavállalóknak, és az állam sem jutna hozzá a remélt nagyságú bevételhez. Ádler Judit szerint az adómentesség megszüntetése azzal a veszéllyel jár, hogy a rendszer bővítésére szánt munkaadói összeget a közteher viszi el. Ez megtorpanást, esetleg csökkenést jelentene, de a rendszer nem szűnne meg - tette hozzá.

Levendel Ádám, a Szonda Ipsos vezérigazgatója úgy vélte: a munkaadók és a munkavállalók "fogcsikorgatva" fognak osztozni a terheken és az állam sem jár jól a változással. A felmérés szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények - alacsony növekedési ütem, elenyésző reálkereset bővülés és az inflációt meghaladó élelmiszerár drágulás - miatt az étkezési utalványok - különösen a meleg étkezési jegyek - szerepe felértékelődik.

Ma már a piac mérete megközelíti a 300 milliárd forintot, a rendszer folyamatosan nő és egyre népszerűbb. Ezért a felmérés készítői úgy vélik, hogy a munkavállalók nyomást fognak gyakorolni a munkaadókra a béren kívüli juttatások értékmegőrzése érdekében.

Ádler Judit azt is hangsúlyozta, hogy az utalványrendszer hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. A munkaadók hajlandók növekvő összeget fordítani erre a célra, azért is mert a rendszer növeli a munkavállalók elégedettségét.

Az elmúlt években az étkezési utalványok piaca átrendeződött, a "hidegtől" a "meleg" felé. A hideg étkezési utalványok kezdeti túlsúlya csökkent. A hideg utalványt használók száma hat év alatt 2,1 millióról 1,5 millióra, míg a meleg utalványt használóké 300 ezerről 1 millióra emelkedett. Értéket tekintve a hideg utalványok átlagértéke 5.614 forint, a meleg utalványoké 11.127 forint munkavállalónként.

A versenyszférában 2008 elején a dolgozók 49 százaléka részesült hideg és 32 százaléka meleg étkezési utalványban.

Az utalvány-elfogadó helyek számára a rendszer biztos, kalkulálható forgalmat biztosít, 65 százalékuk szerint az értékhatár emelkedése növelné a forgalmat. Az elfogadóhelyek túlnyomó többsége elégedett, 72 százalékuk szerint megéri foglalkozni a jeggyel. A vendéglátóhelyek vezetőinek válaszai alapján mintegy 4.000 munkahelyet tart fenn az utalványrendszer - tette hozzá Ádler Judit.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink