hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámeljárás: új szabályok, egyszerűsített árunyilatkozat

  • dr. Marosi Andrea

A Modernizált Vámkódex egyik új alapelve, hogy főszabályként minden vám és kereskedelmi ügyletetet ektronikusan kell kezelni, és a vámügyintézésre vonatkozó informatikai és kommunikációs rendszereknek minden egyes tagállamban ugyanazokat a lehetőségeket kell biztosítaniuk a gazdasági szereplők számára. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A Közösségi Vámkódexet bevezetése óta többször módosították, de a vámeljárások korszerűsítése miatt további változtatásokra lett volna szükség. Ehelyett azonban az Európai Parlament és a Tanács 2008. április 23-án elfogadta a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 450/2008. számú rendeletét (Modernizált Vámkódex),amely 2008. június 4-én jelent meg magyar nyelven az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

A Modernizált Vámkódex lehetővé teszi, hogy a vámáru-nyilatkozattal és az áru vámeljárás alá vonásával kapcsolatos szabályok egyszerűbbek lesznek; így csak egyfajta, egyszerűsített árunyilatkozat lesz, amit főszabályként elektronikus úton kell benyújtani. A Modernizált Vámkódex egyik legfontosabb újítása, hogy összevonja és egymáshoz hangolja a vámeljárásokat, az eljárások számát pedig azokra csökkenti, amelyek gazdaságilag indokoltak. 

Ennek megfelelően az aktív feldolgozási felfüggesztő eljárást összevonja a vámfelügyelet melletti feldolgozással, az aktív feldolgozási vám-visszatérítési eljárást pedig elhagyja. Az új szabályok alapján lehetőség lesz több különleges eljárásra vonatkozó engedéllyel kapcsolatban összevont biztosítékot nyújtani, és az ilyen esetekben egyszerűbb szabályok vonatkoznak majd a vámtartozások keletkezésére.

Az üzleti tevékenység megkönnyítése érdekében a Modernizált Vámkódex előírja, hogy a gazdasági szereplők általszolgáltatott információkat avámhatóságok egymás között és az adottellenőrzésben érintett más szervekkelmegosszák és a különböző hatóságokösszehangolják az ellenőrzéseket annakérdekében, hogy a gazdaságiszereplőnek az információt csak egyszerkelljen megadnia, illetve a különbözőérintett hatóságok az árukat csakegyszer, ugyanabban az időben,ugyanazon a helyen ellenőrizzék. Az engedélyezett gazdálkodók számára aModernizált Vámkódex lehetővé teszi, hogy kiaknázhassák az egyszerűsítésekés a csökkentett szintű vámellenőrzéselőnyeit. 

Ezenfelül annak a vámjogiképviselőnek, aki megfelel az engedélyezett gazdálkodó státusánakmegadására vonatkozó kritériumoknak,joga lesz a letelepedés helye szerintitagállamtól eltérő tagállamban isszolgáltatást nyújtani.A Modernizált Vámkódex az Európai Unióalapjogi chartájának megfelelően – avámhatóság által a vámjogszabályokalkalmazásával kapcsolatban hozotthatározatokkal szembeni jogorvoslati jogon kívül – minden személynekbiztosítja azt a jogot, hogy meghallgassákminden olyan határozat meghozatalaelőtt, amely őt hátrányosan érintené. 

A fentieken kívül számos más változást isbevezet a Modernizált Vámkódex, amelyekkel kapcsolatban javasoljuk a gazdálkodóknak, hogy már most kezdjék meg a felkészülést. A Modernizált Vámkódex 2008. június 24-én lép hatályba, a gazdálkodókra vonatkozó rendelkezéseit azonban csak a végrehajtási rendelkezések életbe
lépésével egyidejűleg, leghamarabb2009. június 24-től kell alkalmazni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink