hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács László: kettős kihívás előtt áll az uniós vámszolgálat

  • MTI

A hagyományos feladat, az adók és vámok beszedése mellett új kihívás a vámszolgálat számára a korszerűbb, gyorsabb ügyintézés, mely ugyanakkor növekvő forgalommal, és növekvő veszéllyel is jár.

Tehát az egyik oldalon a versenyképességet kell növelni, a másikon pedig a biztonságot. Ebbe a munkába a magyar vámszervek is eredményesen kapcsolódnak be - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a feladatok hatékony elvégzése érdekében egyszerűsítették a közösségi vámkódexet. Erre, mint jogi alapra épül rá az elektronikus vámrendszer, ami a munka technológiai hátterét jelenti. 

Fontosnak nevezte az együttműködést a 27 uniós vámszolgálat között, belföldön a rendészeti szervekkel, valamint az ipar képviselőivel is. Kovács László szerint a hamisított termékeket csak az ipar segítségével tudják hatékonyan kiszűrni. Szólt arról is, hogy az utóbbi időben egyre nő a gyógyszerhamisítások száma: egy év alatt, 2006-ról 2007-re az elkobzott mennyiség 52 százalékkal emelkedett. Kiemelte még a kozmetikai termékeket, amelyekből 2007-ben az előző évinél 260 százalékkal nagyobb mennyiséget foglaltak le a vámosok az EU-ban. Kovács László hangsúlyozta: Röszke nagyon fontos feladatot lát el, itt főleg cigarettát, szeszes italt, kábítószert próbálnak az unióba juttatni, aminek megakadályozása a magyar vámszolgálat feladata. "Emellett hagyományos feladatait is eredményesen végzi a magyar vámszolgálat, hisz a vámbevételek szempontjából az unióban a negyedik helyen állunk, Németország, Franciaország és Hollandia után" - mondta az adó- és vámügyi biztos
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink