hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU-s vámügyek: a legtöbb hamisított termék Kínából érkezik

  • adozona.hu

A termékhamisítással és szabadalomsértéssel kapcsolatban az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb statisztikák szerint az elmúlt évben jelentősen nőtt a vámügyi eljárások száma. 2007-ben a vámhatóságok 43 000 olyan esetet regisztráltak, amelynek során hamis termékek kerültek lefoglalásra az EU külső határainál, összehasonlítva a 2006-ban mért 37 000-es adattal.

Ez az eredmény különösen a vámhatóságok és az ipari szféra közötti fokozott együttműködésnek köszönhető, amely lehetővé tette, hogy a vámhatóságok könnyebben azonosítsák a gyanús szállítmányokat, és hatékonyabban felismerjék a hamisított termékeket. Ennek ellenére a lefoglalt termékek száma az elmúlt év 128 milliós rekordjához képest 79 millióra esett vissza. Ez részben azzal magyarázható, hogy egyre gyakrabban kerül sor kisebb mennyiségű hamisított és szabadalomsértő termék lefoglalására. Ugyanakkor a dohány és ruházati termékeket továbbra is nagy mennyiségben hamisítják, és emellett aggodalomra ad okot azon ágazatok előretörése, amelyek különösen veszélyesek lehetnek a fogyasztók számára (gyógyszerek, elektronikai eszközök, szépségápolási termékek).

"A termékhamisítás továbbra is veszélyes fenyegetés az egészségünk, biztonságunk és a gazdaságunk számára" – figyelmeztet Kovács László európai uniós adó- és vámügyi biztos. "A technikai fejlődés és a hamisított termékek előállításának egyre kifinomultabb módjai miatt az ipar támogatása létfontosságú a vámhatóságok felderítési tevékenysége során. Elégedettséggel tölt el továbbá a Kínával nemrég elért előrelépés a nemzetközi együttműködés fokozása érdekében, amely azt célozza, hogy a problémát már a forrásánál kezeljük" - tette hozzá a politikus.

A 2007-es statisztikákból többek között kiderül, hogy:

- a vámhatóságok által végrehajtott lefoglalások soha nem értek el ilyen magas szintet, hiszen ezek száma mintegy 17 százalékkal nőtt, elérve 43 000 regisztrált esetet a 2006-os 37 000-rel szemben
- az iparral való együttműködés is erősödött, 10 000 kérvény érkezett (szemben a 2006-os 7000-rel), amelyben az ipar vámügyi eljárást kérelmezett hamisított termékek gyanúja miatt. Az így indult vámhatósági eljárások a 2007-es tevékenység 80 százalékát tették ki
- összességében csökkent 2007-ben a vámhatóságok által lefoglalt hamisított és szabadalomsértő termékek tényleges mennyisége – 79 millió a 2006-ban mért 128 millióval szemben. Ez a csökkenés különösen annak köszönhető, hogy két terméktípus esetében (cigaretta és CD/DVD) kevesebb termék lefoglalására került sor. Minden más terméktípus esetében jelentős növekedés figyelhető meg a 2006-os szinthez képest:
             - kozmetikai és szépségápolási termékek: + 264 százalék,
             - játékok: + 98 százalék,
             - gyógyszerek: + 51 százalék
- a vámhatóságok által végrehajtott lefoglalások esetenként kevesebb terméket érintenek, mint korábban. Magyarázatul az internetes eladások számának növekedése szolgálhat, illetve az a tény, hogy a termékhamisítók kisebb kockázatot vállalva szállítmányonként kisebb mennyiséget küldenek, különösen a vámügyi eljárások 70 százalékát kitevő légi, express és postai küldemények esetében.
- a hamisított termékek fő származási helye továbbra is Kína, hiszen a lefoglalt termékek közel 60 százaléka innen származik. Ugyanakkor bizonyos termékek esetében, mint például a szépségápolási termékek, más országok, így Örményország és Törökország a fő származási hely, míg a hamisított gyógyszerek esetében Svájc, India és az Egyesült Arab Emirátusok vezetik a listát (a lefoglalt mennyiség 40, 35 és 15 szzalékát adva).
- a teljes lefoglalt termékmennyiség jelentős részét továbbra is a cigaretták és a ruházati termékek adják, a lefoglalt termékek 35 százalékával és 22 százalékával.
- különösen a gyógyszerekkel kapcsolatos lefoglalások mutatnak drámai, 50 százalékot meghaladó emelkedést.
- a számítástechnikai eszközökkel illetve az interneten keresztül végrehajtott, különösen a zenét, filmeket és software-t érintő szerzői jogsértések szintén jelentős problémát jelentenek, ugyanakkor, mivel ezen tevékenységek általában nem kapcsolódnak országhatárokhoz, a vámhatóságok nem foglalkoznak jelentős mértékben a szellemi tulajdonjog-sértés ezen változatával.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés jövedeleme

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink