hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EB: lista a csökkentett áfakulcsok alkalmazhatóságára

  • MTI

Az érintett termékek és szolgáltatások körét egyértelműen behatároló jogszabálytervezeteket készít elő az Európai Bizottság a csökkentett áfakulcsok alkalmazására - erősítette meg Kovács László vám- és adóügyi biztos az uniós ügyekkel foglalkozó, European Voice című brüsszeli hetilapnak adott interjúban, amely pénteken jelent meg.



Megerősítette, hogy a várhatóan júliusban előterjesztendő első javaslatban mindenképpen helyet kell kapniuk a csökkentett áfakulcs hatálya alá eső szolgáltatások között egyfelől a nagy munkaigényű szolgáltatásoknak, másfelől az egyéb, helyileg nyújtott szolgáltatásoknak, így például az éttermi szolgáltatásoknak.

Több EU-tagországgal együtt Kovács azt is szeretné, ha kiterjedhetne a csökkentett áfakulcs olyan speciális termékekre, mint például a hangoskönyv vagy a babapelenka. Ugyanakkor a biztos már korábban jelezte a tagországoknak, hogy az idő rövidsége miatt a testület egyelőre olyan átfogó javaslatot nem tud kidolgozni, amely minden egyes tételre kiterjed, csupán a legfontosabbak és legsürgősebbek áttekintéséről lehet szó. Ezért később Brüsszel valószínűleg egy másik javaslatot is beterjeszt a maradék termékkörben. A magyar biztos most leszögezte, hogy azt szeretné, ha végül egy végérvényes szabály születne a kedvezményes kulcsokról.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei az elmúlt két évben többször foglalkoztak a témával, és hosszú távú megegyezés hiányában kénytelenek voltak ideiglenes intézkedéseket hozni. Így több, időközben lejáró kedvezményes lehetőséget meghosszabbítottak, köztük az új tagországoknak még a csatlakozási tárgyalások alatt megengedett rendszerek érvényességét.

Néhány további átmeneti szabály még az évtized vége előtt lejár.

A bizottsági javaslatokat majd a pénzügyminiszteri tanácsnak is jóvá kell hagynia.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink