hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Európai Bizottság társadalmi vitát kezdeményez a csökkentett áfakulcsokról

  • MTI

Társadalmi vitát kezdeményez az Európai Bizottság a csökkentett áfakulcsokról – jelentette be Kovács László, a testület magyar tagja Strasbourgban. A vitához május 12-ig lehet hozzászólni az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatóságának honlapján.

Az adó- és vámügyi főigazgatóság irányította konzultáció célja, hogy megtudja az érdekeltek véleményét a csökkentett áfakulcsok jelenlegi uniós szabályozásáról, illetve ezek lehetséges változásairól. 

A hatályban lévő uniós irányelv szerint a legkisebb alkalmazható áfakulcs az EU egyik tagállamában sem lehet kisebb 15 százaléknál. Mindemellett a jogszabály tartalmaz egy, az összes tagállam által jóváhagyott listát bizonyos termékekről és szolgáltatásokról, amelyekre a tagállamok továbbra is csökkentett kulcsot alkalmazhatnak. Ezen felül néhány tagállam rendelkezik olyan korábban engedélyezett felmentésekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy csökkentett adókulcsot igényeljenek bizonyos termékekre és szolgáltatásokra. 

Ezek a különbségek nem kedveznek egy koherens uniós jogszabályi környezet megteremtésének. A bizottság ezért szeretné megtudni a lehető legtöbb érintett véleményét, valamint felmérni az egyes termékekre és szolgáltatásokra érvényben lévő csökkentett áfakulcs konkrét hatását az árakra, a keresletre, a foglalkoztatásra, a környezetvédelemre és bármely olyan tényezőre, amely a belső piac zökkenőmentes működését akadályozhatná. 

A konzultációba minden érintett bekapcsolódhat. Ez különösen azoknak a gazdasági szereplőknek fontos, akik jelenleg piaci hátrányba kerülhetnek csökkentett kulcsokat alkalmazó tagállamokkal szemben. 

A bizottság a társadalmi vita eredményeit is felhasználja majd a júliusra tervezett új javaslat elkészítésekor. A vitához május 12-ig lehet hozzászólni az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatóságának honlapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletszámítás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink