hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Európai Parlament a benzin minimális adószintjéhez igazítaná a dízelolajét

  • MTI

Az Európai Parlament (EP) által csütörtökön elfogadott előterjesztés értelmében az unióban megemelnék a dízelolaj előírt minimális adómértékét az ólommentes benzinre kivetett hasonló adó szintjére.

Jelentős különbségek figyelhetők meg a tagállamok között a gázolajra kivetett adó mértékében. E különbségek a határ menti térségekben üzemanyag-turizmushoz és a verseny torzulásához vezethetnek - indokolta az elképzelést az előterjesztő Olle Schmidt svéd liberális EP-képviselő. Szerinte a kereskedelmi célú gázolajra kivetett adó mértékének közösségi szintű és erőteljesebb közelítése hatékony választ adna a tisztességtelen verseny problémájára. Az EP egyetért az Európai Bizottság javaslatával, hogy a két minimális adószint legyen azonos, de a Bizottság elképzeléseihez képest csak fokozatosabban emelné a dízelolaj minimális adószintjét.

Jelenleg az ólommentes benzin minimális adója ezer literenként 359 euró, a gázolajé 302 euró. A Bizottság 2012-re, az EP csak 2015-re várná el, hogy az utóbbit az előbbi szintre emeljék. A parlament szerint ráadásul Lettország, Litvánia, Lengyelország, Bulgária és Románia csak 2016-ra lenne köteles végrehajtani ezt az emelést.

Az Európai Bizottság szerint 2014-re mindkét üzemanyag-kategória esetében 380 eurós minimumadóra lenne szükség, de a parlament ezzel nem ért egyet. Sőt, a képviselők a 400 eurónál nagyobb dízel- és az 500 eurónál magasabb benzinadót alkalmazó tagállamokat 2015-ig el is tiltanák a további emeléstől.

Magyarországon az ólommentes benzin adója ezer literenként 413 eurónak megfelelő összeg, a dizel adója 339 eurónak felel meg.

Adózási kérdésekben az Európai Parlament csak konzultációs jogkörrel rendelkezik, a tagállamok minisztereiből álló Tanácsnak egyhangúlag kell meghoznia döntését.

A parlamenti vitában - amelyben az Európai Bizottságot Kovács László adóügyi biztos képviselte - a néppárti vezérszónok Becsey Zsolt volt. Az EP-képviselő sikerként értékelte a parlamentben a kérdésben kialakult kompromisszumot. 

Siker ez, mert mindenki hoz áldozatot. A magas adózású országok a konvergencia céljából hajlandók lennének befagyasztani a jelenlegi magas értékeiket, míg az alacsony adózású országok elfogadnának némi emelést a jelenleg érvényes jogszabályhoz képest a dízel területén - mondta Becsey.

Kovács László felszólalásában kiemelte, hogy a bizottsági javaslat elsődleges célja az üzemanyag-turizmus visszaszorítása. A szállítmányozó cégek kamionjai ugyanis gyakran jelentős kerülőket tesznek azért, hogy az alacsonyabb adószintet alkalmazó tagországokban töltsék fel üzemanyagtartályaikat. Ez nem csak a versenyt torzítja, de a feleslegesen megtett kilométerek növelik az éghajlatváltozásért, a felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Az adóügyi biztos elmondta, hogy az illetékes parlamenti bizottság jelentésében javasolt módosítások legtöbbje elfogadhatatlan az Európai Bizottság számára, hiszen ezek pontosan azt a hosszú távú stratégiát gyöngítenék meg, amelyik az éghajlat és az egységes piac védelmére irányul.

Azokkal a képviselői véleményekkel szemben, hogy a jövedéki adó minimális szintjének emelése növelni fogja az inflációt, elmondta: hatástanulmányuk szerint a javasolt szerény mértékű növekedés éppen csak lépést fog tartani a 2017-ig várható, évente 2,2 százalékos inflációval. Azt is hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés az inflációnál sokkal nagyobb veszélyt jelent.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletszámítás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink