hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

OECD: adó- és tb-terhekben Magyarország az élen

  • MTI

Az összes OECD-tagország közül Belgiumban, Magyarországon és Németországban volt a legmagasabb tavaly a munkára rakodó terhek, az adók és járulékok aránya - tette közzé kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a különböző elvonásokról szóló elemzését.

Belgiumban 55,5 százalék, Magyarországon 54,4, Németországban 52,2 százalék, ezzel szemben Mexikóban 15,3 százalékos, Dél-Koreában 19,6 százalékos, Új-Zélandon 21,5 százalékos volt a teher aránya. Az OECD-átlag 37,7 százalékos volt. 

Az arányszám azt mutatja, hogy a nettó hazavitt jövedelem (állami jóléti juttatásokkal együtt) és a munkáltató teljes munkaköltsége (bér, adó és járulékok) közötti különbség hogyan aránylik a munkaköltséghez. A jelentés szerint az OECD-tagállamokban enyhén csökkentek az adók és társadalombiztosítási hozzájárulások az összes munkaköltségen belül 2000-2006 között, de az alkalmazottak többnyire ugyanannyi vagy még több adót fizetnek, mert a béremelkedés miatt magasabb adósávba kerültek, illetve az adókedvezmények értéke lemorzsolódott. 

Az átlag nagy eltéréseket is takar: egyebek mellett Magyarországon, Ausztráliában, Írországban és Új-Zélandon a gyermekes családok kevesebb adót fizettek az elmúlt években jövedelmükhöz viszonyítva a családbarát adózási rendszernek köszönhetően. Ugyanakkor például Görögországban, Izlandon, Dél-Koreában és Mexikóban növekedtek a munkavállalók adóterhei. 

A jelentés Magyarországot abból a szempontból is kiemeli, hogy itt – nyolc másik országgal egyetemben – nominálisan 40 százalékot meghaladó mértékben nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresete 2000-2006 között. 

Az adóváltozások az OECD-országokban többnyire az alacsony keresetű rétegeknek kedveztek, néhány országban - Ausztrália, Kanada, Németország, Izland, Dél-Korea, Luxembourg, Norvégia, Egyesült Államok – inkább a magasabb jövedelműek jártak jól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Előleg áfarendezése

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink